Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. kolovoza 2023.

Stručnjak upozorava na opasnosti trampolina: Nepredvidiv je, lako je zadobiti ozljede

Foto: Freepik ; Opasnosti skakanja na trampolinu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trampolin obožavaju klinci, a vesele mu se i odrasli. No iza silne zabave skrivene su i neke opasnosti na koje je odlučio upozoriti Pete Pidcoe iz SAD-a, biomehanički inženjer i sveučilišni profesor Pete Pidcoe koji je šest godina proveo proučavajući trampolinske parkove, upozorava na opasnosti koje se kriju kod skakanja po trampolinu

 Fizika skakanja

"Otkrili smo da se energija prenosi između površina za skakanje na trampolinu. To je zaista jedan veliki trampolin ”, rekao je Pete Pidcoe.

Napominje da, budući da je površina toliko nepredvidljiva, lako je zadobiti ozljede.

"Površina trampolina mijenja visinu. Jesi li ikada zakoračila u prazno? Zamisli tu situaciju na trampolinu", rekao je Pete za CBS News. Ljudi - a posebice djeca - mogu polomiti vrat, kralježnicu i udove kako se sila od pomicanja trampolina prenosi na njihovo tijelo.

Dizajn mnogih trampolina je takav je da se energija od skakača kreće po svim površinama koje odskaču. To može uzrokovati da skokovi udvostruče ili odbiju te se izgubi kontrola i sudare se s drugima.

Možda te zanima... Upozorenje mame nakon teške ozljede sina na trampolinu Vrtić

Nikad ne skačite zajedno

Pete također upozorava da kada zajedno s djetetom skače roditelj, on može prenijeti ogromnu silu na dijete.

"Više trampolina povezanih zajedno može stvoriti nesiguran prijenos energije što takvu površinu čini nepredvidivom", zaključio je Pete i to objasnio na primjeru snimke nastale u New Jerseyju, na kojoj je dječak u društvu svog oca skakao po trampolinu, nakon čega je od siline očevog skoka pao i slomio bedrenu kost. 

"To je najduža i najjača kost u vašem tijelu. Potrebno je 400 kilograma kako bi se slomila. S obzirom na to da je riječ o djetetu, vjerojatno pola od toga, oko 200 kilograma. Dakle, otac je skačući prebacio 200 kilograma sile na sina i to strašno velikom brzinom. To je kao da vas netko udari čekićem", objasnio je Pete. 

Na opasnosti od skakanja po trampolinu upozorio je i dr. Craig Cook koji je u bolnici liječio stotinjak pacijenata s teškim ozljedama zadobivenim u trampolinskim parkovima.

"Bilo je tu prijeloma nogu, ruku, kralježnice, ali i raznih ozljeda glave. Neke su ozljede izgledale poput onih u najgorim prometnim nesrećama", ispričao je dr. Cook, a inženjer Pidcoe još je jednom upozorio roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora. 

Možda te zanima... 9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.