Vrtić 24. siječnja 2024.

Mama se pita: 'Možemo li se jednostavno vratiti na rođendane s pizzom i tortom?'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji rođendani su danas daleko drukčiji od proslava kakve su se priređivale kad smo mi, današnji roditelji, slavili svoje prve rođendane. No, je li nama bilo loše? Pa i ne baš!

Sjećaš se naših rođendana? Ne mislimo da se znamo i da smo ih zajedno slavili. Nego govorimo o onim rođendanima kakve su nam roditelji pripremali tamo u 80-ima, pa i 90-ima. Rijetki su oni koji su imali tu privilegiju imati raskošne, spektakularne proslave. Daleko je više onih koji pamte svoje skromne, jednostavne rođendane s nekoliko najbližih prijatelja i rođaka uz sendviče i tortu, kod kuće. I tako ih dobro pamtimo! Jer su nam bili divni.

Možda te zanima... Trebaju li slavljenici otvarati poklone na rođendanskim proslavama, iz pristojnosti? Školarci

Nije tu bilo unajmljenih klaunova niti animatora, nije bilo igraonica niti kino platna, nije bilo spektakularnih dvoraca na napuhavanje ni torte kao iz snova. Nije bilo ni stresa za roditelje. Nekoliko balona kojima je ukrašen dom, trubice i kapice, najbolja haljina ili nove hlače, par sati igre s prijateljima, grickalice, bomboni, možda roštilj ako je bilo prilike – i to je to. I što nam je nedostajalo? Ama baš ništa! Jer nismo znali za drugo.

Jedna je mama na TikToku došla do istog takvog zaključka i odlučila svom trogodišnjaku prirediti otprilike takav rođendan. Mama Amber Cimiottibiz bila je odlučna u namjeri da si ne priredi dodatan stres zbog proslave sinovog rođendana – i to tek trećeg, pa je odlučila da će proslava sadržavati što manje elemenata: "tortu, pizzu, obitelj i bliske prijatelje". I nije pogriješila.

U svom TikTok videu objasnila je kako je izgledao taj rođendan: „Dakle, za treći rođendan mog sina imali smo tortu, pizzu, obitelj i bliske prijatelje,“ započela je. „Nisam ništa unajmila, nisam unajmila dvorac na napuhavanje, animatore, nije bilo face paintinga, velikog ukrasnog luka od balona, sama sam radila dekoracije. Naručila sam jedan buket balona. Sve je bilo jednostavno iz nekoliko razloga.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Skromno i najbolje ikad

Mama Amber objasnila je svoju odluku i mi koji smo doživjeli te rođendane u 80-ima i 90-ima u potpunosti je razumijemo: „Kao prvo, moj suprug i ja oboje smo odrasli u sličnim okolnostima i naši roditelji nisu imali puno novca, ali uvijek smo imali sjajne rođendane. Imamo smo lijepe uspomene na naše rođendane. I nismo imali sve te dodatne stvari, samo smo imali obitelj i trčanje okolo s prijateljima, darove i kolače i sve te tradicionalne stvari.“

Ona i suprug sad stoje puno bolje po pitanju novca i novac nije zapravo problem, ali rođendan se ne može izvesti samo uz novac. Potreban je i povelik angažman i trud, a u današnje vrijeme to od roditelja iziskuje popriličan stres, budimo iskreni. Svaki roditelj koji kaže drukčije – ili ima puno pomoći od drugih ili sve rješava novcem i angažiranjem drugih.

@ciaoamberc hubby has been traveling the entire week so i was on my own so the simple birthday was actually achievable #birthday #kids #toddler #birthday #kidsbirthday ♬ original sound - Ciao AmberC

„Puno sam stvari radila za svoju djecu, a rođendani su mi uvijek bili tako iscrpljujući i pomalo stresni, ako ćemo biti iskreni,” priznala je mama Amber. „Samo sam htjela rođendane malo spustiti na zemlju. Ne kažem da će za veće i važnije rođendane u budućnosti, poput 16. rođendana moje kćeri, uvijek biti ovako. Samo ponekad osjećam da je baš ovako lijepo.”

Djeci su najvažnije male stvari

Mama Amber je ispričala je što su sve zapravo pripremili za rođendan svog trogodišnjaka: „Bila su to samo mala iznenađenja. Napuhali smo hrpu balona prije nego što se ujutro probudio. Iznenadili smo ga ukrašavanjem kuće dok je spavao. Dobio je super fine krafne koje voli. Stvari su to koje ne koštaju puno novca, ali ga čine tako sretnim. Ja sam imala samo pet posto stresa koji sam iskusila na prethodnim rođendanima, a moje dijete je bilo jednako sretno.”

Očekivano, usprkos činjenici da su moderni oni drukčiji, mnogi su se roditelji složili s tim da su to bili najljepši rođendani. „Kupovna plata s narescima, domaća torta, baloni. Prijatelji i obitelj.“

Javila se i jedna profesionalna organizatorica proslava: „Ja sam organizator događaja - rođendani moje djece bili su pretjerani, živi majmuni su bili na jednoj zabavi. One se ničega od toga ne sjećaju - sad kažem mamama da jednostavno to ne rade i umjesto toga planiraju putovanja.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

No, kao i u svemu, uvijek postoji i ona druga strana. Neki su objasnili zašto vole živjeti za rođendane svoje djece.

“Odrastala sam u siromaštvu, s nedovoljno novca da bilo što radim na rođendanima,” objasnila je jedna mama. “Radim VELIKE proslave svake godine za rođendan moje djece. To iscjeljuje moje unutarnje dijete!”

"Voljela bih da moja djeca mogu imati jednostavne rođendane, ali svi njihovi rođaci imaju velike, skupocjene zabave pa mislim da bi se osjećali izostavljenima," rekla ja druga mama.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svoj način proslave rođendana svoje djece, naravno. Divno je moći svom djetetu pružiti najbolji rođendan ikad uz sve što dijete (ili roditelj) poželi. No, ne diže li to prerano ljestvicu očekivanja previše visoko za sve buduće rođendane? U svakom slučaju, mi smo skroz ZA ove pizza i torta rođendane!

Možda te zanima... Sjećaju li se petogodišnjaci svojih rođendana? Evo što kažu na temi na Redditu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.