Vrtić 29. travnja 2024.

Je li televizor jednako loš kao drugi ekrani ili ipak ima nekih prednosti?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako danas zapravo većina ekrana ima potpuno iste funkcije i mogu služiti potpuno ravnopravno za određene radnje, možda bismo ipak mogli ili trebali u nekim situacijama radije odabrati televizor.

Ekrani, ekrani, ekrani svuda oko nas. Generacija boomera imala je na izbor – jednu vrstu i to je bio televizor. Današnji klinci mogu birati između nekoliko vrsta ekrana od kojih su im najčešće svi dostupni u njihovom domu – računala, tableti, pametni telefoni… Televizor tako pada u zadnji plan i često im je posljednji izbor. No, roditelji boomeri nekako su ipak skloniji televizorima uz koje su odrasli…

Možda te zanima... Čim više ekrana prije 2. godine, tim više senzornih poremećaja kasnije – potvrđeno je Beba

A možda to i nije loš izbor, rekli bi neki stručnjaci. Jacqueline Nesi je profesorica na fakultetu Brown, gdje podučava i proučava utjecaj tehnologije na razvoj i mentalno zdravlje djece. Nedavno joj je jedan roditelj postavio pitanje je li bolje ipak djetetu ponuditi televizor kao izbor umjesto tableta ili pametnog telefona. Odgovor je bio otprilike: ovisi.

Televizor i tablet nisu pretjerano različiti sami po sebi, ali postoje neke prednosti televizora, ipak. Evo nekih stvari kod kojih bi televizor ipak mogao odnijeti pobjedu.

Isključivanje

Neki roditelji smatraju da je vrijeme ispred ekrana lakše okončati na TV-u, gdje jednostavno pritisnemo gumb i sve na njemu ostaje iza nas. To je nešto što može biti veći izazov na tabletu. Koja je opcija? Odredi mjesto u kući gdje tablet „živi“ i kamo se vraća kad istekne vrijeme predviđeno za ekrane. Da bi ovo uspjelo, moraš biti dosljedna. Pomaže također i ako tablet „živi“ negdje izvan vidokruga (ormar, ormarić) i izvan dohvata malih ruku.

Sadržaj

Sadržaj koji se gleda (ili reproducira) na tabletu vjerojatnije će biti automatski reproducirani sadržaj (videozapisi se automatski reproduciraju jedan za drugim), pojavljivat će se prijedlozi za „srodne“ videozapise i svojevrsne nagrade (na primjer, svjetlucava duga se pojavljuje nakon što dijete dosegne novu razinu igre). Ove značajke mogu biti vrlo manipulativne, što može otežati isključivanje ekrana. Naravno, tablet se također može koristiti za gledanje potpuno istog sadržaja koju bi dijete moglo gledati na TV-u. To govori o važnosti mudrog odabira sadržaja, bez obzira na uređaj.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zajedničko gledanje

Istraživanja su pokazala da je izrazito važno „zajedničko gledanje“ ili aktivno bavljenje zaslonima zajedno s djetetom. To može biti lakše na TV-u, gdje je ekran veći, iako naravno nije nemoguće ni s tabletom. Ako situacija u kojoj nešto zajedno gledate čini televizor boljim izborom (ako, recimo, kuhaš ili slažeš rublje dok dijete gleda u istoj prostoriji), za razliku od tableta, to bi moglo biti ono što će prevagnuti na stranu televizora.

Također, TV može olakšati praćenje sadržaja na ekranu. Gledanje tableta na nekoj skrovitoj lokaciji može biti „opasnije“ utoliko što dijete može gledati nešto što ne želiš ili ne dopuštaš…

Interaktivnost

Istraživanja su pokazala da učenje iz aplikacija i emisija ima smisla ako su one interaktivne - npr. dijete odgovara na pitanje i dobiva povratnu informaciju o tome je li bilo točno, ali isto tako i zanimljive, primjerene dobi i primjenjive u njihovom svakodnevnom životu. Jedna od prednosti tableta je veća mogućnost za aplikacije i igre koje su interaktivne na ovaj način. Naravno, to zahtijeva provjeru tih aplikacija kako bi se utvrdilo jesu li doista obrazovne ili samo tvrde da jesu.

Senzorni podražaji

Djeca imaju vrlo različite sklonosti i potrebe kada je riječ o senzornom angažmanu (tj. kako obrađuju unose iz okoline, poput zvuka, vizualnih i taktilnih podražaja). Kako dijete reagira na zaslon ovisi o puno čimbenika, a mnogi su povezani sa sadržajem koji gledaju. Međutim, tablet će vjerojatno biti „taktilniji“ (oni ga drže, eventualno dodiruju) i, obično, bliže njihovom licu. Djeca će na to reagirati na različite načine i potrebno je pratiti kako dijete reagira, te pronaći što je najbolje za dijete (i za tebe).

Prenosivost i kretanje

Ovo je očito, ali ako je cilj pružiti zabavu ili distrakciju tijekom, recimo, dugog leta ili bolnog medicinskog postupka, tablet tu naravno odnosi pobjedu. U isto vrijeme, kada gleda kod kuće, nemirnom djetetu može koristiti gledanje televizije umjesto toga, jer usput može skakati, kotrljati se po podu, vježbati… dok TV svira u pozadini.

Udaljenost od ekrana

Postoje neki dokazi da gledanje ekrana izbliza tijekom duljeg vremenskog razdoblja može uzrokovati „digitalno naprezanje očiju“ (tj. suhe, umorne, osjetljive oči). Tablet i pametni telefon gledamo u pravilu iz daleko manje udaljenosti nego televizore. Međutim, ako slijediš druge preporuke - praviš česte pauze, općenito kontroliraš vrijeme pred ekranom - malo je vjerojatno da će gledanje na tabletu u odnosu na TV ovdje napraviti veliku razliku.

Možda te zanima... Istraživanje dokazalo: Više vremena pred ekranima - sporije usvajanje jezičnih vještina Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci