Školarci 23. listopada 2023.

Ako razmišljaš trebaš li trebaš li djetetu dati mobitel, ovih 5 stvari bi bilo dobro znati

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije neka mudrost reći da djeca sve ranije imaju i traže, odnosno dobivaju mobitele. Isto tako, mnogi se roditelji pitaju trebaju li udovoljiti želji, je li to potreba ili želja i kada to napraviti.

Trebaš li djetetu dati mobitel? U nekom trenutku ćeš to sigurno napraviti. No, kad je to vrijeme kad bismo trebali dati svom djetetu mobitel? Odnosno što sve trebamo znati prije nego djetetu damo mobitel? To je pitanje koje muči manje-više sve roditelje. Ne muči jedino one koji su već odlučili da će to učiniti vrlo rano ili da to neće učiniti još dugo i u tom ustraju.

Ako si među onima koji su pokleknuli i sad razmišljaš o nabavci mobitela za svoje dijete, postoje neke stvari koje bi bilo dobro znati. Evo koje su to stvari prema dr. Catherine Pearlman, autorici knjige "Prvi telefon", koja je svojevrsni vodiča za digitalnu odgovornost i sigurnost djece.

Evo o čemu bi roditelji trebali razmisliti prije nabavke telefona:

  • Postoji li potreba za telefonom? Ta potreba ne postoji kod sve djece, ali ako je dijete samo kod kuće ili samostalno ide iz škole, telefon bi mogao biti od pomoći.
  • Koliko dobro dijete prihvaća ograničenja vremena ispred ekrana?
  • Koliko je dijete odgovorno kad se radi o važnim stvarima?
  • Koliko je dijete otvoreno za učenje i raspravu o temama vezanim uz digitalno obrazovanje?

Odgovori na ova pitanja mogu ti pomoći roditeljima da odrediš je li dijete spremno nositi se s odgovornošću novog telefona. Također, tu je i ona važna stavka koju predstavlja novi telefon – telefon zahtijeva daljnji angažman oko sigurnosti i raznih drugih pitanja.

Nakon što roditelji donesu odluku da dijete ima mobilni telefon, trebaju biti svjesni pet specifičnih problema vezanih uz digitalnu sigurnost.

Evo o čem treba brinuti kad je digitalna sigurnost za djecu u pitanju

  • Online predatori i prijevare. Čak i odrasli mogu postati žrtve prevaranata. Vrlo su dobri u svom poslu.
  • Kakav je djetetov digitalni otisak? Gdje dijeli podatke? Gdje ima račune?
  • Na kojim je društvenim mrežama dijete i što tamo radi? Koji sadržaj gleda? U kakvoj su interakciji?
  • Kako na dijete utječu društveni mediji, internetsko zlostavljanje, vrijeme ispred ekrana itd.?
  • Tko utječe na tvoje dijete? Što oni prodaju? Koliko dijete razumije da influenceri objavljuju oglase, poput reklama, i prodaju artikle jer su za to plaćeni?

Dr. Pearlman je rekla da bi zabrinuti roditelji trebali neprestano poticati djecu na otvorene i iskrene razgovore o digitalnoj sigurnosti.

Sigurnosni savjeti za dječje korištenje telefona

  • Igrajte se igri uloga – to bi moglo pomoći djeci da shvate da nisu svi na internetu prijatelji.
  • Napravite neke smjernice o korištenju – kad će biti vrijeme bez zaslona i gdje će se telefon puniti noću (ne u spavaćoj sobi).
  • Uvedite koncepte prijevara, krađe identiteta i predatora kako bi djeca znala što trebaju tražiti i razumjela koje se informacije nikada ne smiju dijeliti.

Kako se djeca sve više koriste svojim telefonima, važno je uvesti i koncepte digitalnog pristanka, što uključuje dijeljenje slika i informacija o nekome samo uz dopuštenje, sexting, društvene medije i kako telefoni utječu na naše mentalno zdravlje, istaknula je dr. Pearlman, te dodala da je ova vrsta učenje sad postala cjeloživotno učenje.

Znakovi upozorenja kod djece s pametnim telefonima

Postoji nekoliko crvenih zastavica koje roditelji mogu tražiti što se tiče djece i njihovih pametnih telefona.

  • Ako roditelj primijeti da dijete češće odustaje od aktivnosti koje je nekoć voljelo ili viđa prijatelje rjeđe nego prije, to bi moglo biti zvono za uzbunu. Zabrinjavajuće je kada djeca promijene svoje ponašanje ili se čini da su depresivna ili tjeskobnija. Takvo ponašanje može biti posljedica prekomjernog vremena ispred ekrana, internetskog zlostavljanja ili nesigurnog odnosa neke vrste na internetu.
  • Nedostatak motivacije za bilo što osim ekrana.
  • Tajnost. Ako dijete pred roditeljem uvijek skriva ono što ima na telefonu ili se skriva u svojoj sobi dok koristi telefon, možda postoji nešto zabrinjavajuće što možeš vidjeti na telefonu. Ovisno o tom kako procjenjuješ svoje dijete, obrati mu se i reci da ćeš pogledati njegov telefon, (jer na to imaš pravo kao roditelj, da ga zaštitiš) ili to učini potajno za prvi put.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.