Školarci 29. travnja 2024.

Tata u videu pokazao rezultat svoje ustrajnosti: 'Dajte djeci knjige umjesto tableta'

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesu li ili ne ekrani štetni, više ne treba niti raspravljati, jer odgovor znamo. Ipak, mnogi su se pomirili s modernizacijom djetinjstva. Ali ne i ovaj tata! I danas ponosno pokazuje rezultate svoje ustrajnosti.

Već smo odavno prestali raspravljati o tom jesu li ekrani štetni ili ne, jesu li dobri ili ne, jesu li korisni ili ne. Znamo da nisu dobri, znamo da nisu najbolji izbor, ali znamo i da je vrijeme takvo kakvo jest i da je neizbježno doći do toga da djeca neko vrijeme provode ispred ekrana. No, isto tako znamo i da je dobro da to vrijeme bude što je kraće moguće.

S druge strane, znamo da su knjige bogatstvo koje današnje generacije djece sve manje poštuju i poznaju. Ne možemo ih kriviti, jer ako imaš pokretne slike koje se izmjenjuju i pričinjavaju ti zadovoljstvo, pa u nekoliko minuta vidiš sve što trebaš i želiš, teško je prihvatiti pročitati, na primjer, 20 stranica teksta bez slika, koji će izazvati, čini im se, sličan dojam.

Baš zato znamo da se ljubav prema čitanju mora njegovati i da se djecu mora uvesti u taj svijet, kako bi shvatili da je on divan i čaroban, te da može biti daleko životniji od nekoliko minuta videa. Upravo je rezultat svoje ustrajnosti na tom polju poželio s drugim roditeljima podijeliti jedan tata, koji je pohvalio svog sina zbog količine knjiga koje čita.

Tata Armando Hart objavio je video svog 10-godišnjeg sina Raya, koji se vozi u automobilu potpuno zadubljen u roman. Na videu je tata Armando napisao: „Dajte im knjige umjesto telefona dok su mali i ovo je rezultat.“ U potpisu videa je dodao: „Tako smo blagoslovljeni našim sinom Rayom. Mislim da je pročitao više knjiga od mene.“

@lifeinmotion08 We’re so blessed with our son Raya. I think he’s read more books than I have. #Books #Read #Fyp ♬ Sneaky Friends - Eitan Epstein Music

U intervjuu za Newsweek Hart je otkrio više o filozofiji vremena provedenog pred ekranom koju su on i njegova supruga usvojili dok je Raya odrastao.

„Za nas je bila prirodna odluka dati prednost čitanju mog sina u odnosu na korištenje telefona,“ rekao je. „Moja žena i ja čvrsto vjerujemo u moć književnosti koja može proširiti um i njegovati kreativnost.“

Tata je ispričao da su on i supruga počeli čitati Rayi svaku večer prije spavanja, nadajući se da će to pomoći da se „usadi ljubav prema knjigama“.

„Sve je bilo u pružanju primjera i stvaranju poticajnog okruženja u kojem se čitanje slavilo“, rekao je Hart. „Pobrinuli smo se da mu pružimo širok izbor knjiga koje su odgovarale njegovim interesima i potaknule ga da istražuje različite žanrove.“

Ipak, baš kao što smo rekli na početku, i ovaj tata je priznao da je u digitalnom dobu ravnoteža neophodna. Raya ima pristup tehnologiji, rekao je tata, poput iPada koji koristi za umjetnost.

„Sve je u pronalaženju te ravnoteže između tehnologije i tradicionalnijih oblika zabave“, rekao je. „Od ključne je važnosti da roditelji uspostave ravnotežu, promičući čitanje i druge aktivnosti bez ekrana, istovremeno uz odgovornu upotrebu tehnologije.“

S ovim će se stavom složiti svi stručnjaci, a i mi roditelji nekad požalimo što nismo na vrijeme ustrajali u čitanju, odnosno nuđenju knjiga, te smanjivanju korištenja ekrana. Nekad je ipak malo kasno za usaditi te navike, ali nekad se ipak još puno tog može napraviti… Jer se isplati!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.