Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. travnja 2024.

Kako dugotrajno gledanje ekrana utječe na emocionalni razvoj djeteta?

Foto: Freepik ; Prekomjerna upotreba mobitela izaziva ovisnost i ostavlja tragove na dječjoj psihi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja su izložena dugotrajnom gledanju televizije ili igranju videoigara mogu imati poteškoće u razumijevanju suptilnih emocija ili izraza lica u stvarnom svijetu.

U današnjem digitalnom dobu, ekrani su postali neizbježan dio svakodnevnog života, posebno za djecu. S obzirom na to da su virtualne interakcije postale sveprisutne, postavlja se pitanje kako ove digitalne platforme utječu na emocionalni razvoj djece, posebno na razumijevanje emocija, empatiju i socijalne vještine.

Mnoga istraživanja su istaknula kako su interakcije s ekranima, poput televizije, tableta i pametnih telefona, povezane s određenim izazovima u razvoju djeteta. Jedno od ključnih područja je razumijevanje emocija. Dok su stvarne interakcije licem u lice ključne za učenje osjećaja i prepoznavanje izraza lica, virtualne interakcije mogu pružiti samo ograničenu, surogatnu verziju ovog iskustva.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju na opasne posljedice prekomjerne uporabe mobitela Školarci

Djeca koja su izložena dugotrajnom gledanju televizije ili igranju videoigara mogu imati poteškoće u razumijevanju suptilnih emocija ili izraza lica u stvarnom svijetu. Osim toga, pasivno konzumiranje sadržaja na ekranu može smanjiti razinu empatije, budući da se manje prilika pruža za aktivno suosjećanje s drugima.

Socijalne vještine također mogu patiti zbog prekomjerne izloženosti ekranima. Umjesto interakcije licem u lice s vršnjacima ili roditeljima, djeca mogu provesti sate gledajući sadržaj na ekranu, što može dovesti do manjka prilika za razvijanje vještina komunikacije, rješavanja sukoba i suradnje.

Međutim, važno je istaknuti da ekranima nije nužno loše za emocionalni razvoj djece. Umjereno korištenje tehnologije, uz nadzor roditelja i kvalitetan sadržaj, može imati i pozitivne aspekte. Interaktivne edukativne igre ili aplikacije dizajnirane za poticanje emocionalnog razvoja mogu pružiti djetetu vrijedne lekcije o emocijama, empatiji i socijalnim vještinama.

Roditelji imaju ključnu ulogu u nadzoru djetetove ekranizacije i osiguravanju da se tehnologija koristi na način koji potiče zdrav emocionalni razvoj. To uključuje postavljanje granica za vrijeme provedeno pred ekranom, odabir kvalitetnog sadržaja i aktivno sudjelovanje u digitalnim aktivnostima zajedno s djetetom.

Kroz svjesno i uravnoteženo korištenje tehnologije, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da razviju zdrav odnos prema ekranima, dok istovremeno potiču razvoj ključnih emocionalnih i socijalnih vještina koje su neophodne za uspjeh u stvarnom svijetu.

Možda te zanima... Dr. Rajović o ovisnosti djece o mobitelu: Problem nisu djeca, nego roditelji Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.