Vrtić 28. siječnja 2023.

Mlađa djeca uče stariju braću i sestre jednoj važnoj životnoj osobini

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića i potvrdili kako mlađa djeca svoju stariju braću i sestre uče empatiji

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Child Development otkrilo je kako mlađa djeca uče svoju stariju braću i sestre jednoj uistinu važnoj ljudskoj osobini - empatiji. "Iako se pretpostavljalo kako starija braća i sestre i roditelji imaju primarni utjecaj na razvoj mlađe djece, ali ne i obratno, otkrili smo kako i mlađa i starija djeca pozitivno doprinose međusobnoj empatiji tijekom vremena", objasnio je autor istraživanja Marc Jambon. 

Prijašnja istraživanja o braći i sestrama bila su uglavnom usredotočena na utjecaj starije braće i sestara, vjerojatno zato jer je njihov utjecaj najočitiji, a u novom istraživanju, znanstvenici su proučavali više od 450 braće i sestara u dobi između 18 mjeseci i četiri godine. 

Možda te zanima... Nakon što postaneš majka, postaješ potpuno druga osoba, tvrdi znanost Roditelji

Na početku istraživanja, znanstvenici su procijenili osnovnu razinu dječje empatije tako što su posjetili djecu kod kuće, a zatim se pretvarali da su povrijeđeni ili da su slomili neki dragocjen predmet. Kako su znanstvenici priopćili svoju žalost i zabrinutost, zabilježili su kako djeca reagiraju. Osamnaest mjeseci kasnije, vratili su se u iste domove kako bi vidjeli na koji je način godina i pol života s mlađom braćom i sestrama utjecala na tu djecu.

Unatoč različitim roditeljskim stilovima, demografskim karakteristikama i kvalitete odnosa između braće i sestara, pronašli su mala, ali statistički značajna povećanja kad je empatija bila u pitanju. Međutim, postojala je jedna zanimljiva iznimka - starije sestre nisu pokazale veću razinu empatije nakon 18 mjeseci života s mlađom braćom. Znanstvenici nisu sigurni zašto su starije sestre i mlađa braća iznimka te u budućnosti planiraju detaljnije istražiti složenu dinamiku između braća i sestara te utječu li drugačije obiteljske strukture na razinu empatije. 

Možda te zanima... Vikendom te to sigurno ne tješi, ali dokazano je: djeca ranoranioci uspješnija su u životu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.