Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. travnja 2023.

5 jasnih znakova da dijete nije spremno za brata ili sestru

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobiti sestru ili brata ogroman je događaj u životu vašeg prvorođenog djeteta. No, što ako dijete nije spremno na to?

Mnogi se roditelji dvoume oko toga jesu li spremni za iduće dijete. No, osim vlastite spremnosti, često preispituju i spremnost svog prvorođenog djeteta.

Ako ste i sami usred takvog preispitivanja, postoje jasni znakovi koji pokazuju da vaše dijete još uvijek nije spremno za brata ili sestru:

Kako pripremiti dijete i olakšati mu dolazak brata ili sestre?

Još uvijek spava s vama krevetu 

Ako dijete još uvijek dijeli krevet s vama, nemojte ga pokušavati preseliti netom prije rođenja mlađeg djeteta. Ili još gore, tek kada se ono rodi. Naime, tako bi se starije dijete moglo osjećati odbačeno, a onda sasvim sigurno neće dobro prihvatiti brata ili sestru.

Pripremite ga puno ranije, kupite mu njegov krevet i naviknite ga na samostalno spavanje. 

No, ako razmišljate o tome da ga ostavite u svojem krevetu, imajte na umu da stručnjaci upozoravaju kako dijeljenje kreveta s novorođenčetom i starijim djetetom povećava opasnost od iznenadne dojenačke smrti, piše Romper.

Još uvijek dojite

Iako je tandemsko dojenje potpuno normalno, ono nije lako ni za mame niti je dobro za starije dijete. Zato ga radije pokušajte postepeno odviknuti od dojenja prije nego što se rodi drugo dijete kako se ono starije ne bi osjećalo kao da mu je netko oteo dojku koja mu je dotad bila utjeha i hrana.

Ne razumije da su male bebe "dosadne"

Ponekad roditelji mogu biti djelomično krivi za ovo. Zato psihologinja dr. Mandi Silverman savjetuje da pokušate stvoriti što realniju sliku u djetetovoj glavi o tome što vas očekuje kada u obitelj stigne nova beba.

Objasnite mu da će novorođenče trebati vašu pomoć u svemu, od mijenjanja pelena do hranjenja, ali da će u to sve biti uključeno i ono te da i dalje i starije dijete može računati na vašu pomoć i pažnju.

Nije naučilo provoditi vrijeme bez vas

Nemojte čekati trudove da biste svoje starije dijete odveli prvi put na spavanje kod bake i djeda ili neke treće bliske osobe. To će mu biti šok kojeg će se zauvijek sjećati.

Umjesto toga, postepeno ga privikavajte na to da je u redu ponekad provesti vrijeme kod nekoga bez mame. 

Uporno govori da ne želi brata ili sestru

Naravno, prilikom planiranja proširenja obitelji nećete se voditi isključivo time želi li vaše starije dijete sestru ili brata, ali uvijek je važno slušati i čuti njegovo mišljenje te osjećaje.

"Ključno je da djeca shvate da ih slušate i da osjećaju da uvažavate njihovo mišljenje", tvrdi dr. Alex Dimitriu.

Trogodišnjak sigurno ne može shvatiti sve dobre strane imanja brata ili sestre, ali ako vam intuicija i vaše dijete zajednički govore da pričekate još malo s planiranjem proširenja obitelji, onda pokušajte to sagledati iz svih kuteva i prihvatiti. 

Možda te zanima... Foto: Kako izgleda prvi susret braće i sestara s bebom? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.