Vrtić Igre za djecu 23. travnja 2018.

Kako urediti dječju sobu po Feng Shuiju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Feng Shui savjetnica Lana Anderson otkrila je kako urediti dječju sobu uz pomoć Feng Shui koncepta te istaknula kako je okruženje u kojem djeca borave izuzetno važno jer su djeca puno osjetljivija i sklonija utjecajima okoline od odraslih

Feng Shui za djecu nije samo razmještanje predmeta u sobi već podržavanje i poticanje djeteta na jedan osebujan način. Okruženje u kojem djeca borave je izuzetno važno jer su ona puno osjetljivija i sklonija utjecajima okoline od nas odraslih. Danas se djeca i puno ranije susreću s brzim svakodnevnim ritmom, radnim obavezama te nedovoljnim vremenom s obitelji.

Kada je pravo vrijeme da dijete dobije svoju sobu?

Dok su djeca još mala, ona jače osjećaju energije. Ako osvijestite koliko je važno stvoriti skladno okruženje svojem djetetu, možete ga puno uspješnije potpomagati u njegovom razvoju. To znači da ćete ga moći bolje razumjeti i tako upoznati prave osobine i odustati od oblikovanja djeteta prema svome idealu. 

Naša djeca odraz su našeg unutrašnjeg bića. Sve probleme oni nesvjesno osjećaju i odražavaju. To prije svega znači da morate početi sa samim sobom. Spoznaja vlastitih nedostataka prvi je korak koji morate učiniti da biste bili u mogućnosti pomoći vašoj djeci. Istovremeno moramo imati ulogu i učitelja i učenika, a svaki izazov koji stane pred vas, mogućnost je za razvoj i roditelja i djeteta.

Uređenje

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uređenje dječje sobe moralo bi pratiti djetetovu dob jer kad je dijete još u jasličkoj dobi - soba služi više za spavanje dok je starijem djetetu soba cijeli stan za sebe. Dječja soba je prostorija u kojoj se mora naći mjesto za razne namjene; od spavanja, učenja, igre, primanja prijatelja, sanjarenja do kutka gdje će se dijete povući kada je tužno ili neraspoloženo. Njezino uređenje bi trebalo biti u skladu s 5 elemenata i školom krajolika. To znači da pri sjedenju i spavanju vaše dijete ima pregled i kontrolu nad cijelom sobom i vratima, a odnos 5 elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja i metal) su u ravnoteži. 

webgradnja uređenje dječje sobe Možda te zanima... Savjeti za uređenje dječje sobe od rođenja do tri godine Beba

Oblik i namještaj

Dječja soba bi trebala biti dovoljno velika jer je djeci potrebno više kretanja. Soba mora imati dovoljno svjetlosti i sunca, što znači da izbjegavate sjeverne strane svijeta. Idealno je na istoku i jugoistoku.  Povoljan je oblik pravokutnika ili kvadrata, a izbjegavati treba sobu sa više kuteva jer tada neka područja života mogu ostati zanemarena. Namještaj treba pratiti djetetov uzrast i biti svjetlijih boja, najbolje prirodnih materijala no kako dijete raste i prelazi u stariju tinejdžersku dob tako i boje mogu prelaziti u tamnije.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poželjno je da namještaj bude lagan za premještanje, ništa masivno, teško i glomazno jer je to u suprotnosti sa nježnom i krhkom dječjom prirodom. Ako je svijetli ili bijeli, biti će lako poigrati se bojama te ih mijenjati kako dijete raste i razvija se. Svakako su poželjne vesele, žarke boje (žuta, zelena, narančasta..) no ako je dijete hiperaktivno onda ćete morati izabrati smirujuće i hladne boje. Vrijedi i obratno pravilo ako je dijete previše mirno, tada unosimo žarkije boje i dezene.

Najbolje boje zidova za dječje sobe i što one znače

Krevet

Kada u sobi boravi više djece, važno je da svatko ima barem mali dio vlastitog prostora, ma koliko on bio malen. Kod kreveta na kat važno je da dijete kojem je potrebno više zaštite, stabilnosti  i sigurnosti smjestite dolje.  U ovom slučaju treba biti oprezan i pratiti koliko dugo ostaviti takav razmještaj jer dijete na gornjem ležaju ima bolji pregled a svojom težinom 'pritišće' ono na donjem. Svaki krevet morao bi imati uzglavlje koje daje zaštitu dok spava jer na taj način stvara uvjete za miran san. Spavanje u povoljnom smjeru pomoći će da vaše dijete bude uravnoteženo i da brže prebrodi teža životna razdoblja, a radiestezijska izmjera reći će vam nalaze li se na poziciji kreveta podzemna zračenja koju mogu negativno utjecati na zdravlje vašeg djeteta.

Marija Kunac, korisnica mjeseca Možda te zanima... 'Moje dijete spava u krevetiću u kojem sam i ja spavala' Roditelji

Mjesto za učenje

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock
Slaba koncentracija i nesigurnost mogu biti razlog loše pozicije sjedenja dok dijete uči. Idealno je kada su leđa zaštićena, tj. okrenuta zidu s pogledom na vrata i prozor, ali ne između njih.  Ako je stol tako postavljen da dijete gleda u zid, ukrasite ga na način da potiče na učenje. Na zidovima možete staviti razne motivirajuće slike, a na police lijepe predmete koji će stvarati pozitivne stimulirajuće točke. Vodite računa da zidovi ne budu prenatrpani i slijedite pravilo manje je više. Televizoru nije mjesto u dječjoj sobi jer povećava elektroničko zračenje kojeg ionako previše ima.

webgradnja uređenje dječje sobe Možda te zanima... Savjeti za uređenje sobe za školarca Školarci

Tepisi, zavjese i ostale sitnice

Pod bi djelomično trebao biti prekriven tepihom, a možete ako za to ima mjesta i potrebe staviti više manjih. Izbjegavajte sintetiku jer se djeca često igraju na podu, a prirodni materijali bolje dišu i zrače od umjetnih. Zavjese neka budu od prirodnih materijala i nježnih uzoraka, a rasvjeta dobro osmišljena kako bi i u zimsko sumorno vrijeme bilo dovoljno svijetla. Važno je održavati red, pa osigurajte košare i kutije u koje dijete može pospremiti svoje igračke nakon upotrebe. Na taj način dijete će imati više mjesta za igru, a energija će moći teći bez zastoja. Ne preporučuje se stavljati postere ili slike agresivnih životinja, strašnih ili destruktivnih prizora jer bi to moglo uzrokovati agresiju, strah i autodestrukciju.

Kako 'zdravo' urediti dječju sobu?

Svako životno razdoblje nosi sa sobom razvojne korake pa se tako i mijenja ukus omiljenih boja. Jedna od smjernica kako odabrati pravu boju za vaše dijete je poznavajući njegov Ki broj koji će vam otkriti koja boja ga najviše hrani i koja mu prirodno pripada. Za bolje razumijevanje djetetove osobnosti  potrebno je i poznavanje kojem od 5 elemenata pripada koje karakteru daje posebno obilježje pa iz toga možete izvesti određene zaključke.

soba Možda te zanima... Fotografija koja pokazuje koliko je malo djeci potrebno za sreću Vrtić

Timski rad

Kada je dijete dovoljno staro, npr. predškolske dobi uključite ga u donošenje odluka o uređenju sobe jer već u toj dobi djeca vrlo dobro znaju što im se sviđa i odgovara. Najbolje bi bilo uređivati sobu zajednički jer ćete se tako svi osjećati korisno i zadovoljno. Tijekom procesa uređenja stvoriti ćete veću bliskost, otkriti možda neke stvari o vašem djetetu koje niste ni znali, provesti kvalitetno vrijeme i još se dobro zabaviti. Vaše dijete uvidjet će da cijenite njegovu osobnost a to je put ka zdravom i sretnom odrastanju i kretanju u život.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Želite li napredovati u razvoju i poboljšati vaš odnos sa djecom, principi Feng shui-a mogu biti od velike pomoći.  Konkretni savjeti na praktičan će način pomoći razviti dobru energiju prostora, potaknuti kreativnost, sposobnost učenja i inteligenciju, te razviti bogat i ispunjen odnos između vas i vaše djece. Nije li to san svakog roditelja?

Više o radu Lane Anderson potražite na stranici Domus Decorum.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.