Školarci Slobodne aktivnosti 06. lipnja 2016.

Savjeti za uređenje sobe za školarca

webgradnja uređenje dječje sobe
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca upravo kroz navedene detalje izražavaju svoju osobnost, kreiraju svijet oko sebe i stvaraju svoje "ja". Važnost spremanja osobnih vrijednosti u dobi od 7 do 12 godina djeci je jako važno

Polazak djeteta u školu znači i prilagodbu dječje sobe budućim potrebama djeteta. Kako bi soba školarca bila poticajna za njegov psihofizički razvoj važno je uzeti u obzir razvojne karakteristike djeteta.

U dobi od 7 do 12 godina dijete je stabilno i u potpunosti je svjesno svojeg okruženja, što znači da može prepoznati tko ili što mu može pomoći da postigne osobni cilj. Djeca u navedenoj dobi propituju odnose među stvarima, traže stalna objašnjenja. Pojavljuje se sve veći interes za propitivanjem zbilje, a dječje razmišljanje prelazi prema apstraktnom.

Društvene igre i stvaralačka aktivnost

Upravo ovo razdoblje najbolje je za opremanje sobe malom knjižnicom. Otvorene police, u visini djeteta predstavljaju knjižnicu. Budući da je osjećaj za red već usađen, školarci će težiti segmentaciji materijala i knjiga pa će sami od sebe početi razvrstavati knjige po abecedi ili boji. Za razliku od djeteta predškolske dobi gdje će namještaj sobe biti podređen nesmetanoj igri, soba školskog djeteta trebala bi biti prilagođena istraživanju i učenju. No, to ne znači da više nema prostora za igru, štoviše, igra postaje konstruktivnija.

Djeca teže strateškim igrama, društvenim igrama i istraživanju. Kako bi se njihove ideje što duže zadržale pred očima i materijalizirale kroz razne neobrađene didaktičke materijale, bilo bi dobro jedan zid obojiti bojom školske ploče ili masnom bojom po kojoj se može pisati flomasterima za ploču. Stvaranjem prostora za oluju ideja potiče se stvaralačka aktivnost djeteta, ali i mogućnost koncentracije na detalje.

 

webgradnja uređenje dječje sobe | Author: Promo Foto: Promo

 

Budući da su djeca od 7 do 12 godine sve više koncentrirana na detalje, police sobe bilo bi dobro opremiti kutijicama i manjim prostorima za pospremanje npr. sličica, perlica, gumica i sl. Djeca upravo kroz navedene detalje izražavaju svoju osobnost, kreiraju svijet oko sebe i stvaraju svoje „ja“.

Važno im je spremanje osobnih vrijednosti

Važnost spremanja osobnih vrijednosti u dobi od 7 do 12 godina djeci je jako važno. Zato je zadatak roditelja da sobu uredi kako bi dijete malim detaljima moglo obogatiti svoj prostor i tako izgraditi svoj identitet. Zidni paneli mogu predstavljati kutak zida na koji će se lijepiti osobne fotografije, fotografije prijatelja, idola i sl. Izražavanje pripadnosti grupama u dobi od 7 do 12 godine je jako važno, zato djetetu treba omogućiti kutak sobe koji će ono obogatiti svojim vrijednostima i vizijom života.

Osim namještaja, detalja, igračka i raznih estetskih dodataka, prilikom opremanja dječje sobe treba obratiti pažnju na boje. Odabir boja sobe za školsku djecu može se kretati u nijansama zagasito crvene u kombinaciji s bijelom bojom, narančaste, žute, zelene i plave. U svakom slučaju važno je da zidovi budu uvijek u boji koja neće biti iritantna i uznemirujuća za dijete. Ako se odlučite na crvenu ili narančastu boju, onda bi zidovi svakako trebali ostati neutralne boje. Kod odabira boja za sobu starijeg djeteta treba poslušati želje djece, no preporuka je uvijek kombinirati pastelne boje zidova sa žarkim detaljima.

Piše: Marija Šinković Bečić, profesor, pedagoški voditelj, stručni suradnik brojnih ustanova u RH i BIH u područjima razvoja ljudskih potencijala te metoda i tehnika poučavanja mladih  i djece. Autor je brojnih metoda poučavanja kao što su umne mape za predškolce i CAR učenje. Posebno područje interesa i rada su joj primjena reformskih pedagogija u području obrazovanja djece i odraslih. Potpredsjednica je udruge Vrtići za sve; putem koje promiče važnost predškolskog odgoja u društvu. Zajedno s drugim kolegama autorima sudjeluje u kreiranju rubrike Praktični savjeti na portalu webgradnja.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.