Vrtić Igre za djecu 31. svibnja 2016.

Kako urediti sobu za predškolce?

webgradnja uređenje dječje sobe
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ovoj dobi dijete počinje imitirati prva slova i brojeve, oblike, bojiti i slagati razne mozgalice sve više pokazuje želju za organiziranim mjestom igre

U ovom dobi javlja se veliki interes djeteta za primjenu raznih alata. Dijete je već otkrilo pokret i primarnu funkciju jezika pa će igra postati složenija pri čemu će dijete težiti jačoj socijalizaciji, složenijoj komunikaciji i istraživačkom radu. Ovo je dob u kojoj se intenzivno razvija jezična kompetentnost djeteta, sukladno tome dijete teži komunikaciji s ukućanima, drugom djecom, ali i igračkama. Nerijetko će se u ovoj dobi dijete igrati igara iz stvarnog života. Stoga je važno kutak za igru obogatiti upravo igračkama i materijalima kojima će dijete zadovoljiti svoje interese.

Tanka strunjača za društvene igre

U ovom dobi poželjno je u dječju sobu staviti manji radni stol. Budući da dijete počinje imitirati prva slova i brojeve, oblike, bojiti i slagati razne mozgalice sve više pokazuje želju za organiziranim mjestom igre. Mali stolić dobro je mjesto na kojem se može odvijati i socijalizacija te igra stvarnog života, npr. postavljanje tanjurića za lutke na čajanki ili kod igranja maketa.

Uvođenje radnog stola ne znači da će potpuno nestati igra na podu. Kretanje djeteta u ovoj dobi je usklađeno, pa će djeca željeti izvoditi znatno zahtjevnije motoričke kretnje. Ne bi bilo loše u sobu staviti tanju strunjaču na kojoj će djeca moći izvoditi vježbe protezanja ili zaigrati društvenu igru s ukućanima

 

webgradnja uređenje dječje sobe | Author: Promo Foto: Promo

 

Sve igračke i materijali moraju biti dostupni djetetu. U dobi od 4 do 6 godina djeca se uče redu i usvajanju temeljnih društvenih pravila. Samim time, kutije za igračke i police za igračke trebale bi biti na dohvat djetetu kako bi moglo svaki puta nakon igra pospremiti igračke. Isto vrijedi za ormare s odjećom.

U dobi od 4 do 6 godine djecu se treba poticati na odabir i kombiniranje odjevnih kombinacija, odijevanje, presvlačenje, vezanje i kopčanje odjeće i obuće.  Kako bi djeca bila što više motivirana usvojiti navedene vještine, odjeća i obuća im moraju biti na dohvat ruke.  

Namještaj za poticanje stvaralačkog djelovanja

U svakom slučaju dob od 4 do 6 godine života budi u vašem djetetu malog znanstvenika, istraživača, vjernu kopiju stvarnog života koji ga okružuje. Zato je važno dječji prostor opremiti i urediti materijalima i namještajem koji će dijete poticati u razvoju jezika, stvaralačkog djelovanja i socijalizacije.

 

webgradnja uređenje dječje sobe | Author: Promo Foto: Promo

 

Dječje sobe  djece u dobi od 0 do 3 godine trebale bi biti bijele s nijansama svijetlo žute, plave i rose boje koje će se nalaziti na manjim detaljima ili dijelovima namještaja.  Žarke boje poput crvene i narančaste su boje koje razbuđuju i daju energiju, pa bi mogle malu djecu iritirati posebno u fazama dnevnog odmora.  Djeci u dobi od 4 do 6 godina mogu se staviti u sobi i žarke boje, no one trebaju biti istaknute u detaljima, a ne u velikim površinama. 

Savjeti za uređenje dječje sobe od rođenja do tri godine

Piše: Marija Šinković Bečić, profesor, pedagoški voditelj, stručni suradnik brojnih ustanova u RH i BIH u područjima razvoja ljudskih potencijala te metoda i tehnika poučavanja mladih  i djece. Autor je brojnih metoda poučavanja kao što su umne mape za predškolce i CAR učenje. Posebno područje interesa i rada su joj primjena reformskih pedagogija u području obrazovanja djece i odraslih. Potpredsjednica je udruge Vrtići za sve; putem koje promiče važnost predškolskog odgoja u društvu. Zajedno s drugim kolegama autorima sudjeluje u kreiranju rubrike Praktični savjeti na portalu webgradnja.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.