Trudnoća Trudnica 20. rujna 2013.

Kada početi s pripremama za bebin dolazak?

dječja soba opremanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji u forumu Klokanice raspravljaju o tome kada treba početi kupovati odjeću i opremu za bebu, a oni iskusniji budućim mamama i tatama savjetuju da posude sve što mogu

Kada treba početi kupovati opremu i odjeću za bebu i je li bolje kupiti sve novo ili posuditi teme su o kojima raspravljaju čitatelji u našem forumu. Većina forumaša slaže se kako za kupovinu stvari za bebu nikada nije prerano i to ne samo zbog činjenice da se većina trudnica pred sam porod otežano kreće, već i zbog značajne financijske uštede.

"Ne postoji prerano. Ja sam počela sa shoppingom ubrzo nakon što sam saznala da sam trudna. Do sedmog mjeseca trudnoće imala sam sve za bebu. Ne mogu si zamisliti shopping u zadnjem mjesecu trudnoće, a pogotovo nakon poroda", napisala je mama PeggySue.

S njom se slaže i čitateljica Iva222 koja posebno ističe da se pravovremenom kupovinom može dosta uštedjeti.

"S kupovinom sam počela negdje u četvrtom mjesecu trudnoće po preporuci frendice. Mislim da je tako i financijski isplativije. Kupujemo malo-pomalo, imamo vremena proći sve trgovine i vidjeti što se gdje najviše isplati. Nikako ne preporučujem pustiti sve za kad se beba rodi! To je šok za roditelje, a pogotovo za novčanik", smatra Iva222.

I čitateljica MamilynMonroe piše kako ne želi čekati poklone za bebicu, već kupovinu obaviti na vrijeme.

Uhvatite sezonska sniženja

"Najbolje je kupovati kad naletite na nešto što vam se sviđa, pogotovo ako je sezona sniženja... Svi kažu (barem za robicu) da ću je dobiti, ali nekako to ne želim čekati, jer ću stvari možda dobiti tijekom babinja, ali i do tada dijete nešto treba nositi", zaključuje čitateljica.

Za razliku od većine, čitateljica kisica u svojoj drugoj trudnoći ipak je odlučila pričekati sa shoppingom:

"U prvoj trudnoći smo čekali zadnji tren, odnosno počeli smo kinderbet i ono nužno kupovati kad sam bila u 34. tjednu trudnoće. Bodiće, robicu i to smo kupovali pomalo već i prije. Sada sam trudna 21 tjedan i nekako želim čekati. Prošla trudnoća je završila spontanim u 15. tjednu i psihički me jako dotukla. Ne želim kupovati ništa sve dok nisam sigurna da je to to, jer mislim da bi me ubilo da nešto krene krivo pa da mi ostane sve spremno", povjerila se kisica u našem forumu.

Kupite samo ono bez čega ne možete

Neke naše čitateljice pišu kako su veći dio opreme posudile ili kupile polovno, ističući kako bebe vrlo brzo odjeću prerastu.

"Dosta stvari je posuđeno ili polovno. Robica sva naslijeđena od moje sestre ili kupljena polovna ili dobivena. Kolica – polovna. Viper, sjedalica, hranilica, krevetić - posuđeno. Baby gym – polovan. Stvarno ne vidim razloga da se kupuju nove stvari ako postoji prilika da se posude/nasljede jer bebe jako brzo to sve prerastu", napisala je tratincica.

I naš kolumnist Tin Bašić, novinar Poslovnog dnevnika koji se bavi financijama i koji je nedavno postao otac, savjetuje da budući roditelji sve što mogu posude i pripreme barem dva mjeseca prije očekivanog termina.

"Sve smo pripremili, od robice, higijene, kofera za bolnicu, kolica i ostale opreme, točno dva mjeseca prije nego nam se rodila kćer. Iako se to nekima činilo poprilično rano, htjeli smo se pripremiti dovoljno rano da izbjegnemo kasnije paničarenje i da se možemo opustiti. Što se tiče opreme za bebu, imali smo sreću da šogorica ima dvoje djece i da je sačuvala dosta odjeće, tako da smo dobili odjeće za gotovo cijelu prvu godinu. I tu smo nevjerojatno uštedjeli.

Kolica smo kupili, ali ako imate nekoga da vam ih može posuditi ili pokloniti, dapače. Uštedjeli ste nekoliko tisuća kuna. I da zaključim, ako se pitate hoćete li puno potrošiti, odgovor je da hoćete. I to je neminovno. Samo je pitanje što ćete kupovati i jesu li vam te stvari nužne i neophodne. Zato, ako ćete dobiti prvo dijete, ne srljate kao guske u maglu, kupite ono bez čega mislite da ne možete, iako vam se u tim trenucima čini da morate sve imati, a sve ostalo ćete vidjeti kada beba dođe", savjetuje mladi tata Tin.

Poriv za čišćenjem i uređivanjem

Ono što je specifično za velik broj trudnica pred sam porod jest i neprekidno, gotovo svakodnevno preslagivanje bebine robice, ali i neodoljiv poriv za uređivanjem doma i čišćenjem. Ta se pojava još naziva i instinkt svijanja gnijezda.

"Mnoge buduće majke neposredno prije porođaja osjećaju neodoljiv poriv da urede svoje ''gnijezdo''. Kod nekih je taj poriv prikriven – iznenada postaje presudno važno očistiti hladnjak te stvoriti šestomjesečnu zalihu toaletnog papira. Kod ostalih se taj neuobičajeni porast energije očituje u dramatičnom, katkad nerazboritom, a često i komičnom (barem za svjedoke) ponašanju – čišćenju svake pukotine u dječjoj sobi četkicom a zube, slaganju sadržaja kuhinjskih ormarića po abecednom redu, glačanju svega što nije pričvršćeno ili što u tom trenutku nitko ne nosi, te beskrajnom slaganju i preslagivanju dječje odjeće", opisuje se instinkt svijanja gnijezda kod trudnica u priručniku "Što očekivati u trudnoći" u izdanju V.B.Z.-a.

Iako nerazumno čišćenje nije pouzdan pokazatelj da je porod blizu, s približavanjem početka trudova taj je instinkt izraženiji i to možda kao odgovor na povećanu količinu adrenalina. Ipak, svaka buduća mama bi trebala pripaziti da ne pretjeruje s radovima i čišćenjem.

Kada ste vi počeli nabavljati stvari za svoje novorođenče i jeste li sve kupili ili ste koristili i rabljenu odjeću i opremu? Podijelite s nama svoja iskustva u forumu na raspravi "Pripreme za bebu"!

Pročitajte i druge članke u specijalu Oprema za novorođenče!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.