Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 30. rujna 2017.

Kako 'zdravo' urediti dječju sobu?

Djeca se igraju
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije svejedno od kakvog je materijala namještaj u sobi vašeg mališana, a važno je i kakvi su sastojci boje za zidove sobe

Suvremene metode opremanja dječje sobe obavezno uključuju i ekologiju. Zdravlje mališana na prvom je mjestu svakom roditelju, pa se danas, u ponudi namještaja, boja za zidove, premaza za pod i drugih artikala za opremanje stana, ogromna pažnja poklanja tome da sve bude potpuno ekološki ispravno.

Premazi za drvo

Ako već odlučite ući u posao opremanja ili renoviranja prostorije u kojoj borave djeca, jedna od prvih stvari koja se preporučuje jest da se sve drvene površine ponovno premažu zaštitnom bojom ili uljem (najbolje od lana ili konoplje jer nisu toksična). To vrijedi za drvene dijelove prozora, vrata, krevetić ako je od drveta ili drvene igračke koje bi djeca u najmlađem uzrastu mogla staviti u usta.

dijete opasnosti mašina Možda te zanima... 15 opasnih stvari za djecu koje svi imamo u kući Vrtić

Podovi

Prilikom zamjene podnih obloga u sobi svojih najmlađih sjetite se par korisnih savjeta stručnjaka: tepisi trebaju biti od prirodnih, a ne od sintetičkih vlakana. Vuneni ili pamučni tepisi bit će mnogo bolje rješenje za podnu podlogu od onih koji se sastoje od sintetičkih vlakana.

Boje

Najprikladnije su akrilne boje. One su vodootporne, a samim tim i lake za održavanje, a nisu toksične. Na njima teže izbijaju fleke, teže požute. Mogu biti u mat ili polusjajnoj varijanti. Toniraju se strojno, tako da se lako može dobiti željena nijansa. Navedene boje se nanose u dva, tri sloja na prethodno pripremljenu površinu - izbrušenu i nekoliko puta gletanu.

dječja soba Možda te zanima... Uredite dječju sobu tako da klinci obožavaju biti u njoj Vrtić

Prozori

Za zavjese treba tražiti materijal koji će blokirati direktne sunčeve zrake koje, ako su direktne i jake, mogu biti štetne. I ovdje treba koristiti materijale koji su prirodni - poput pamuka, konoplje, vune.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.