Školarci Slobodne aktivnosti 23. prosinca 2016.

Njihova soba je njihovo vlasništvo

djevojka tinejdžer soba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tinejdžeri maju snažnu potrebu za vlastitim izražavanjem što se odnosi na stil odijevanja, frizuru ili glazbu, ali i na uređenje kutka koji je samo njihov i u kojem se mogu povući u svoj svijet

Nije lako s tinejdžerima. To zna svaki roditelj koji ima ili je imao dijete u pubertetu. To je faza kada iz djeteta prelaze u odraslu osobu te su često i oni sami zbunjeni svime što se događa oko njih, ali i onime što se događa u njima odnosno njihovim mislima i osjećajima. Jednako kao što će tinejdžeri s roditeljima teško pronaći zajednički jezik oko bilo čega drugoga, isto će se događati i kada je u pitanju uređenje njihove sobe.

Naime, u toj životnoj dobi imaju snažnu potrebu za vlastitim izražavanjem što se odnosi, primjerice, na stil odijevanja, frizuru ili glazbu, ali i na uređenje kutka koji je samo njihov i u kojem se mogu povući u svoj svijet, a to je njihova soba. Koliko god  se vama kao roditeljima njihove zamisli činile 'strašnima' valja naglasiti kako ih ne biste smjeli sputavati već ih pustiti da se izraze onako kako žele jer, premda su često 'nedruželjubivi' prema obitelji, oni ipak imaju pregršt kreativnih i originalnih ideja.

Stvari su postavljene kako oni žele

Stoga je idealno mjesto za ispoljavanje tih ideja upravo njihova soba, pa bi zbog toga tu prostoriju roditelji na taj način trebali i tretirati - kao njihovo osobno vlasništvo, svijet u kome su stvari postavljene baš onako kako oni žele. Pri uređenju soba tinejdžera najčešće nema čvrstih pravila, osim onih koja bi trebala biti provedena zbog funkcionalnosti prostora, kao što je pravilan položaj radnog stola u odnosu na izvor prirodne svjetlosti. Osvjetljenje radnog dijela sobe, naročito radnog stola je iznimno važno. Najbolje je kada svjetlost dolazi sprijeda ili s lijeve strane ako je vaš tinejdžer dešnjak. Uz prirodnu svjetlost, na stol treba postaviti i lampu čiji se smjer svjetlosti može prilagođavati i regulirati prema potrebi.

tinejdžer soba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tinejdžeri su najčešće podijeljeni u dvije skupine. Jedni vole šarenilo i mnoštvo boja povezanih s kreativnim redom ili neredom. Drugi više vole tamnije boje i često su fascinirani crnim zidovima i tamnim namještajem. Upravo ova druga skupina ima više problema jer roditelje preplaši njihov izbor, pa im često ne dopuštaju takve preinake.

Zid se može uvijek prefarbati

Ipak, važno je istaknuti kako zid uvijek možete prefarbati drugom bojom, a iskustvo trenutaka u kome će tinejdžeri osjetiti što im neka boja znači ili ne znači - ne bi im trebalo uskratiti! Naime, zid obojen u crno može biti vrlo otkačen u kombinaciji s drugim elementima namještaja i dekoracijama poput postera, tekstova pjesama, crteža ili instrumenata na zidu. Crnu boju često odabiru tinejdžeri koji imaju umjetničke sklonosti, a to je omiljena boja i mnogih arhitekata, dizajnera, slikara...

soba tinejdžer | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U šarenim i vedrim tinejdžerskim sobama pravila su potpuno suprotna od onih koja vrijede u ostatku stana. Sve što tinejdžer poželi imati u svojoj sobi dopušteno je jer predmeti i stil namještaja, koji čak uopće ne moraju biti jedinstveni ni originalni, odražavaju njihovu osobnost i trenutne potrebe. Umjesto lustera sa stropa mogu visjeti nogometne lopte, a umjesto foteljica ili sofe ispred televizora mogu biti postavljena sportska automobilska sjedala koja su idealna za mladenačka druženja. 

Naime, kutak za druženje gotovo je najvažniji prostor tinejdžerske sobe, jer upravo u tom dijelu mogu ispoljiti svu svoju kreativnost. Sastavni dio tog dijela prostorije čine police za odlaganje knjiga i drugih predmeta koji su njima bitni. S obzirom na to da je u sobama tinejdžera gotovo sve neobično, takve bi trebale biti i police. 

Odlično se uklapaju neobični oblici

Otkačeni i nepravilni, oblici savršeno će se uklopiti u koncepciju mladenačke sobe. Knjige koje stoje na svom mjestu, a izgledaju kao pobacane, odlično će se uklopiti i dobrodošao je u takozvani 'cool look'. Spretan dizajn polica rješava sve tinejdžerske zahtjeve – i estetske i funkcionalne!

djevojka tinejdžer soba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sobe tinejdžerica su posebno zanimljive. Osim u otkačenim, često ih uređuju u romantičnim stilovima s primjenom tipičnih 'ženskih' boja. Žuta, bijela, narančasta ili nijanse ružičaste odlično će upotpuniti romantične ugođaje uz obaveznu primjenu zidnih tapeta, čupavih tepiha, asimetričnih oblika namještaja i nezaobilaznih postera njihovih idola.

U sobi se moraju osjećati ugodno

Današnji tinejdžeri pripadaju modernim generacijama koje su tehničke uređaje stavile visoko na listu prioriteta, a računala su sastavni dio njihovih života. Upravo iz tog razloga mora im biti osiguran tehnički kutak kao obavezan sadržaj sobe.

Ukoliko ne podržavate sve ideje svojih tinejdžera, nastojite napraviti kompromis u sobi u kojoj provode najviše slobodnog vremena kada su uopće kod kuće. Ambijent u kome uče, zabavljaju se i odmaraju treba biti uređen po njihovoj mjeri da bi se osjećali ugodno i tako bili maksimalno učinkoviti.

Djetinjstvo završava u dobi od 12 godina!

Djetetu ne treba prijateljstvo s roditeljima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.