Vrtić Dijete u vrtiću 18. listopada 2018.

Tihi ubojica: Dječje autosjedalice nisu za spavanje!

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Lisa odlučila je upozoriti koliko spavanje u autosjedalici kod kuće može biti opasno nakon što je njezina 17-mjesečna kćer umrla

U srpnju 2015. Lisa Smith primila je poziv na posao od dadilje koja je čuvala njezinu kćer Miju i rekla da se dijete nije probudilo iz popodnevnog sna. Poslije je saznala da je Mia spavala u automobilskoj sjedalici i skliznula naprijed što je zatvorilo njezine dišne putove i ugušila se.

Lisa je sada odlučila osvijestiti roditelje i educirati ih kako bi spriječila da djeca smrtno stradaju. Malena Mia umrla je zbog gušenja (asfiksija) što znači da nije mogla disati zbog pozicije u kojoj je bilo njezino tijelo. Kada se autosjedalica koristi u automobilu pričvršćena je za podlogu pod određenim kutom kako bi dijete moglo disati. No, kada autosjedalica nije u automobilu i na ravnoj površini, nije pod istim kutom, i dijete može nagnuti glavu prema naprijed zbog slabih vratih mišića te prekinuti dotok zraka. Ako se dijete ne premjesti vrlo brzo, nedostatak kisika može rezultirati oštećenjem mozga i u nekim slučajevima smrću.

beba, auto sjedalica Možda te zanima... Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici! Beba

Mama Lisa objasnila je da ona i njezin suprug nisu znali da Mia spava u autosjedalici kada je kod kuće. "Pretpostavili smo da spava u krevetiću, čak i taj dan kad je umrla bila je vrlo blizu praznog krevetića koji se mogao koristiti", objasnila je za CafeMom. Također je objasnila da su samo nekoliko tjedana prije njezine smrti zamijenili autosjedalicu koja je bila u njihovom automobilu.

"Auto sjedalica koju je dadilja koristila u kući bila je njezina. Nismo znali da dijete stavlja spavati u sjedalici i ono što je najvažnije nismo joj dali dozvolu. Kada je Mia bila beba čitala sam članak na Facebooku o obitelji koja je izgubila dijete koje je spavalo u autosjedalici zato smo mi uvijek Miju vadili iz autosjedalice", objasnila je mama dalje.

Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete

Autosjedalice ne smiju biti korištene za spavanje izvan auta

Hoće li doći do gušenja ovisi o položaju u kojem se dijete nalazi i o njegovoj dobi jer bebe nemaju dovoljno snage za držanje vrata. Što znači da mogu spavati s bradom koja pada naprijed, a to im onemogućava disanje. 

Ova vrsta nesreće poznata je i kao tihi ubojica jer bebe umiru u snu bez puštanja glasa. Prema istraživanju koje je objavljeno 2015. u časopisu Journal of Pediatrics, 48 posto smrtnih slučajeva u automobilima između 2004. i 2008. dogodilo se zbog gušenja u autosjedalicama.

Možda te zanima... Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje Beba

"Dojenčad i djeca mlađa od dvije godine trebaju biti pravilno smještena i ne smiju biti ostavljena bez nadzora. Autosjedalice ne smiju biti korištene za spavanje izvan vozila i djeca bi uvijek trebala biti pravilo zavezana", objasnili su istraživanju.

Mama Lisa i njezina obitelj i dalje žive s velikom tugom i slomljenim srcem. "Kada vidimo nesiguran položaj spavanja želimo ispričati našu priču kako bi se mogle donositi isprave odluke vezane uz dječju sigurnost. Nismo imali izbora u vezi s Mijinim spavanjem i to nas uništava jer se moglo biti lako spriječiti, a bila je odmah pored sigurne kolijevke", kaže mama Lisa.

Možda te zanima... Spriječite gušenje: Grožđe i rajčice najopasniji za djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.