Vrtić Prehrana djeteta 06. rujna 2018.

Spriječite gušenje: Grožđe i rajčice najopasniji za djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novi izvještaj pokazuje da za djecu mlađu od pet godina postoji velika opasnost od gušenja s namirnicama kao što su grožđe i cherry rajčice

Roditelji znaju koliko treba biti oprezan kada se grožđem hrane bebe i mala djeca. Razlog: Grožđe koje nije rezano je iste veličine ili malo veće od dječjih dišnih puteva, a njegova glatka površina znači da lakše može skliznuti u stražnji dio grla te tako uzrokovati gušenje.

Važno je obratiti pozornost i nikad maloj djeci ne davati cijelo grožđe. Različite organizacije koje se bave sigurnošću djece upozoravaju na ovaj problem. Tako je nedavno objavljen izvještaj u časopisu Archives of Disease in Childhood u kojem se navodi da se najmanje troje djece (mlađe od pet godina) gušilo nakon što su jeli grožđe koje nije narezano. Tragično, dvoje djece je umrlo.

Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

U prvom slučaju, petogodišnjak se ugušio grožđem u klubu nakon škole. Kada je pokušao izbaciti voće, doživio je srčani zastoj i nažalost umro. U drugom slučaju, 17-mjesečno dijete gušilo se grožđem kod kuće. Njegova obitelj nije mogla ukloniti voće iz njegovih dišnih puteva, iako je liječnička pomoć brzo stigla, dječak je umro. U trećem slučaju, dvogodišnji dječak gušio se grožđem u parku, hitna pomoć je stigla. Dječak je poslije ležao u bolnici i potpuno se oporavio.

Možda te zanima... Nakon što joj se kći skoro ugušila, mama upozorava na važnost prve pomoći Vrtić

Djecu treba nadzirati kad jedu

"Postoji opća svjesnost o potrebi nadzora male djece kad jedu, ali i poznavanju opasnosti od hrane kao što je grožđe i drugih sličnih namirnica", objašnjavaju dr. Jamie Cooper i dr. Amy Lumsden za HealthDay. "Iako ima puno upozorenja na kutijama u kojima se nalaze male igračke, nema sličnih stvari na hrani, kao što su grožđe i cherry rajčice", kažu autori ovog izvještaja. Cherry rajčice imaju sličan rizik za malu djecu "trebali bi se narezati na pola ili na četvrtine prije nego što se daju djeci mlađoj od pet godina". 

Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Prema ovom izvještaju, više od polovice smrti gušenjem među djecom do pet godina uzrokovani su hranom. Najveći krivci su hot dogovi, slatkiši i grožđe. Stručnjaci pozivaju roditelj da paze na ovu hranu i da je obavezno narežu.

dijete bolnica Možda te zanima... Nakon tragične smrti kćeri, roditelji upozoravaju na opasnost od gušenja kokicama Roditelji

Savjeti stručnjaka za roditelje

Organizacija HealthyChildren objavila je popis hrane koja može biti opasna za zdravlje. Američka akademija pedijatara dala je preporuke roditeljima:

  • Rezati hranu na komade koji nisu veći od 1,5 centimetara
  • Uvijek nadzirati dijete dok jede
  • Djeca obavezno trebaju sjediti dok jedu
  • Potičite djecu da žvaču hranu prije nego što je progutaju
  Možda te zanima... Padovi, gušenje, utapanje... Najčešće opasnosti za djecu i kako ih spriječiti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.