Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. ožujka 2018.

Nakon što joj se kći skoro ugušila, mama upozorava na važnost prve pomoći

Foto: Facebook/Laura Robinson
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Laura Robinson podijelila je poruku o tome koliko je važno znati pružiti prvu pomoć nakon što se njezina dvogodišnja kćer skoro ugušila kobasicom

Mama Laura Robinson napisala je upozorenje za sve roditelje na svom Facebook profilu nakon što se njezina dvogodišnja kći  Eden Langley skoro umrla zbog kobasice koju je jela u vrtiću te je nakon toga imala zastoj rada srca. "U utorak, 12. ožujka, Kevin Langley i ja prošli smo kroz najgoru noćnu moru kada smo primili poziv iz vrtića da je malena u hitnoj pomoći u bolnici zbog gušenja tijekom ručka", napisala je na početku svoje poruke mama. Bila je jako zahvala na prvoj pomoći i brzoj reakciji osoblja u dječjem vrtiću. "U konačnici želimo istaknuti opasnosti od gušenja i važnost poznavanja prve pomoći. Gušenje je treći najčešći uzrok smrti kod djece ispod pet godina u Velikoj Britaniji", dalje je napisala.

Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Najgora noćna mora svakog roditelja 

U svom postu opisala je cijelu situaciju kroz koju je prošla, dijete je ležalo "ljubičasto i hladno kada sam je dodirnula". Povremeno je uzdahnula i imala je nešto u grlu, uspostavilo se da je to kobasica. Laura je dalje napisala: "Medicinski tim je bio spreman za oživljavanje i kasnije smo shvatili da su trebali obaviti traheotomiju, kirurški postupak pri kojem se na dušniku pravi otvor. Na sreću, zbog stručnosti osoblja uspjeli su izvaditi kobasicu iz dišnog puta, pri čemu ju je progutala, a zatim je povraćala. Međutim, nakon toga nije reagirala".

dijete opasnosti mašina Možda te zanima... 15 opasnih stvari za djecu koje svi imamo u kući Vrtić

Nakon što su uspjeli maknuti kobasicu, dijete je bilo bez kisika oko dvadeset minuta i nije odmah bila pri svijesti. "Medicinsko osoblje je bilo zabrinuto zbog oštećenja na mozgu, a testovi krvi pokazali su da se dogodio srčani zastoj vjerojatno minutu nakon gušenja. Hvala Bogu, polako, u idućih nekoliko sati postala je svjesnija i počela se oporavljati", napisala je dalje. "Njezino stanje postalo je stabilno i nakon toga prebacili su ju na drugi odjel i dalje je postojala mogućnost oštećenja mozga te je trebalo provjeriti u kakvom njezina pluća i je li što ostalo u njima. Srećom, sve je bilo u redu i nekim čudom oporavila se potpuno", napisala je dalje  mama.

Hrana koja može biti opasna za vaše dijete od 1. do 5. godine

Sretni roditelji zahvalili su vrtiću i njihovo osoblju koje je odmah primijetilo što se događa, ali i što su znali prvu pomoć te je njezino dijete spašeno na vrijeme.

beba kupanje kada Možda te zanima... Strašna tragedija podsjeća: Nikad ne ostavljajte djecu samu u kadi! Beba

Važno je znati prvu pomoć

Laura je završila svoj post sa savjetom za sve roditelje i ljude koji rade s djecom. "Ako ste roditelj ili skrbnik ili ste u kontaktu s djecom, molim vas da pročitate ovo ili upišete tečaj. Nadam se da nikad nećete biti u toj situaciji, ali moći ćete pomoći ako se nađete u njoj. Mi smo beskrajno zahvalni, riječi to ne mogu izraziti. Eden se vraća svojoj zabavi i svom životu", napisala je na kraju mama Laura. 

U tekstu Podijelite ovaj video: bebi može spasiti život! možete pronaći video u kojem se objašnjava što učiniti u slučaju gušenja. 

Mama je podijelila fotografiju na kojoj su uputstva za prvu pomoć:

Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

Sićušni predmeti predstavljaju opasnost

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini - dijelovi kockica, gumbići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka. Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitan posjet liječniku ako posumnjate da je dijete nešto progutalo.

"U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, no ako je riječ o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod duljeg boravka u probavnom traktu, uslijed korozije, iz baterijice izlazi njezin sadržaj", kaže pedijatrica, dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

lexi Možda te zanima... Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.