Vrtić Dijete u vrtiću 02. svibnja 2018.

Mitovi i istine: Što roditelji misle da je vrtić, a što je zapravo vrtić

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bilo da se vraćate u svoj vrtić ili krećete s procesom prilagodbe na vrtić, htjela bih da znate što to vrtić zapravo je. Vrlo često roditelji smatraju vrtić samo mjestom gdje dijete boravi i igra se sve dok ne dođete po njega. Vrtić je sve ono što roditelji misle da jest, ali i mnogo više

1. Vrtić je odgojno-obrazovna ustanova koja osigurava uvjete za ostvarivanje odgojno-obrazovnih procesa omogućavajući prilagodljivost potrebama, mogućnostima i interesima djece i odraslih koji u tom procesu sudjeluju. Ovaj odgojno-obrazovni proces omogućava izražavanje inicijative i fleksibilnosti djece i odraslih te osigurava rast i razvoj djece u sigurnim uvjetima. U ovakvom procesu se na dijete gleda kao na cjelovitu jedinku i u tom procesu je dijete aktivni sudionik, a ne objekt ili instrument rada.

Tražimo 'Naj tetu iz vrtića'! Prijavite odgojiteljicu i osvojite vrijedne nagrade za vrtić

Učenje je fleksibilan i aktivan proces konstruiranja znanja djeteta u kojem se ono pokreće, njime se ne upravlja jer svako dijete ima različit redoslijed razvoja, a taj se proces ne događa kod svakoga jednakom brzinom. Vrtići omogućavaju cjeloviti razvoj djece polazeći od omogućavanja poštivanja prava svakog djeteta i pojedinca u tom procesu te osigurava zadovoljavanje specifičnih potreba i različite načine učenja.

vrtić Možda te zanima... Kako izgleda dan vašeg djeteta u vrtiću? Vrtić

2. Vrtić je zajednica djece i odraslih u kojoj se uči i raste, razvijaju se potencijali, socijalna i emocionalna inteligencija, zadovoljavaju se osnovne potrebe, stječu nove spoznaje i vještine potrebne za život. Dječji vrtić je kompleksan sustav povezan sa više karika koje osim djece, roditelja i odgojitelja čine stručni suradnici (pedagog, psiholog, logoped, rehabilitator), ravnatelj i ostalo tehničko osoblje s ciljem unaprjeđenja življenja i razvoja djece te kao podrška i pomoć roditeljima.

Dragi roditelju, mislite da se odgajatelji na poslu 'samo igraju'?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Dječji vrtić nije čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima. Vrtići su nastali krajem 19. st. kao čuvališta za djecu radi emancipacije žena u društvu koje su krenule raditi i zarađivati. Od čuvališta su se razvila u ustanove s razvijenim planom i programom odgoja i obrazovanja djece usmjerenim na dijete kao aktivnog sudionika vlastitog odgoja.

Tražimo li od teta u vrtiću da rade s našom djecom više od nas?

4. Odgojiteljice nisu tetke. „Tete“ kako ih volim zvati od milja su odgojiteljice višeg ili visokog stupnja obrazovanja koje su jednako kao liječnici, ekonomisti, inženjeri i ostali studirale(i), na koncu diplomirale(i) te položile državni stručni ispit, samim time kvalificirale se za rad s djecom.

Biti odgojitelj nije samo posao. To je profesija koja zahtijeva sustavno i kontinuirano educiranje i usavršavanje u radu. Nakon roditelja odgojitelji (tete i stričeki) su prvi koje djetetu pružaju utjehu, zabavu i odgoj, pri čemu ih educiraju i u velikoj mjeri doprinose njihovom ranom obrazovanju vrlo često više i duže od roditelja jer ne zaboravimo da današnji život roditelja je doveo djecu u situaciju da borave češće i više u ustanovi nego u obiteljskom domu. U redu je da djeca svoje odgojitelje zovu „tete“ i „stričeki“, ali je u redu da ih roditelji poštuju kao profesionalce

vrtić Možda te zanima... Imate li povjerenja u 'tete' iz vrtića? Vrtić

5. Vrtić je kazalište, pozornica, muzej, koloseum, građevinsko zemljište, radiona, restoran, dom. Već pri prvom koraku u vrtić uočite ćete mnoštvo dječjih radova izrađenih različitim tehnikama, u raznim veličinama i oblicima. Odgojitelji s djecom obilježavaju važne datume u godine, datume vezane za eko kalendar, obilježavaju godišnja doba, recikliraju, kuhaju, grade, glume, pjevaju, razgovaraju, smiju se i plaču.

vrtić, djeca, teta, odgajatelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prošećite ponekad kroz vaš vrtić. Pogledajte što rade druge skupine, sudjelujte u aktivnostima na koje vas odgojitelji zovu. Jedino na taj način moći ćete shvatiti što se u vrtić zaista događa i upoznat ćete kulturu te kuće koja je dobro promišljena i svaka aktivnost rađena je sa određenim ciljem. Osim likovnih aktivnosti u vrtiću se priređuju kazališne predstave nekih vanjskih suradnika, a često možemo vidjeti odgojitelje u kostimima i s posebnom scenografijom. U kazališne predstave često se uključuju i roditelji kako bi razveselili dječicu svojim glumačkim sposobnostima. Svakodnevno se u vrtiću održavaju male predstave koje osmišljavaju djeca i odgojitelji u svojim skupinama, a pri tome koriste razne pedagoški neoblikovani materijal kojima daju nove uloge pa uz malo mašte i poticaja kuhača postaje Crvenkapica. Sobe u kojima borave djeca svakodnevno postaju 'građevinske zone' u kojima se grade visoki tornjevi, autoceste i garaže. Tu se otvaraju restorani, škole, frizerski saloni, liječničke ordinacije, trgovine, nema fiskalne blagajne, PDV-a. Sve se plaća smijehom i zagrljajem.

Pismo tete iz vrtića nakon mjesec dana adaptacije

Dječji vrtić je mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život. Sve što dijete nauči i stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu. Vrtić je djetetov drugi dom. Odrasli, i odgojitelji i roditelji imaju vrlo važan zadatak u tom procesu, a to je zajedničkim snagama upotpuniti tu radost i ljubav koja raste u djecu.

 | Author: Promo Foto: Promo Kada bebe počnu hodati trebaju pelene koje će sačuvati kožu suhom, ali i ostaviti slobodu pokreta. Nove pelene-gaćice Pampers Pants stvorene su za to i omogućavaju do 12 sati suhoće u pelenama-gaćicama koje se mijenjaju s lakoćom.

Sponsored by Pampers Pants

jaslice vrtić dijete Možda te zanima... Savjet odgojiteljice: Prvi put u vrtiću, prvi put u jaslicama Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.