Vrtić Dijete u vrtiću 08. svibnja 2018.

Dragi roditelju, mislite da se odgajatelji na poslu 'samo igraju'?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki dan jedan mi je roditelj rekao da bi se i on na poslu igrao. Dragi roditelju, pozivam te da jedan dan dođeš odraditi umjesto mene. Vjerujem da ćeš nakon pola smjene odustati

Ja sam odgajatelj. Ujutro kada obučem svoju kutu i klompe pretvaram se u super junaka spremna na sve izazove tog dana. Da biste bili odgajatelj morate imati neke posebne moći, a to je uskakanje i iskakanje iz jedne uloge u drugu kada god je to potrebno, a često istovremeno treba biti u više uloga. U isto vrijeme mogu biti suigrač i promatrač, vođa i učitelj, medicinska sestra i sudac.

Tražimo 'Naj tetu iz vrtića'! Prijavite odgojiteljicu i osvojite vrijedne nagrade za vrtić

Svakodnevno dizajniram igračke, a onda ih pomoću otpada i čarobnog vrućeg pištolja pretvaram u prave igračke baš poput Gepetta. Iako nemam diplomu za to često sam psiholog, logoped, rehabilitator pa i savjetnik roditeljstva. Svaki dan učim, čitam, pišem i istražujem. 

Možda te zanima... 'Dječji vrtić nije čuvalište, a odgojiteljice nisu tete' Vrtić

Neki dan jedan mi je roditelj rekao da bi se i on na poslu igrao. Dragi roditelju, pozivam te da jedan dan dođeš odraditi umjesto mene. Vjerujem da ćeš nakon pola smjene odustati. Moja skupina trenutačno ima 24 djece u dobi od 3 do 4 godine. Mnoge moje kolegice rade i s 30 djece u skupini, a sve češće u svakoj skupini ima barem jedno dijete s posebnim potrebama. U posebne potrebe ubrajaju se djeca s poremećajima autizma, djeca u kolicima, gluhonijema djeca, djeca s problemima u socijalizaciji i govoru, alergičari, hiperaktivci, daroviti...

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nama se nikada ne događa da na poslu nemamo posla

Naš radni dan nikad nije isti, mi nemamo ispisanu rutu koju moramo odraditi, naši planovi često se ne ostvare jer su nas djeca odvela u drugom smjeru. Nama se nikada ne događa da na poslu nemamo posla. Uvijek treba nekome pelenu presvući, nekoga obući, nosić obrisati, izmjeriti temperaturu, riješiti sukob, utješiti, slikati , crtati, bojati, motivirati i poticati. Djeci treba servirati nekoliko obroka na dan, pri tome ih motivirati i nahraniti, naučiti ih što je žlica, a što vilica. Nekad je posve očito da se pojedine četverogodišnjake još uvijek roditelji hrane.

Možda te zanima... Tražimo li od teta u vrtiću da rade s našom djecom više od nas? Roditelji

Da te sad vidim, roditelju koji bi se igrao. Zanima me kako bi se snašao u ovoj situaciji. Tu mi bacaš neke fore na vratima koje su samo tebi smiješne, a do jučer si svome trogodišnjaku kupovao Hippove kašice i toliko si sposoban da ga nisi naučio ni žvakati. Svaka ti čast. 

Roditelji, to su prije svega vaša djeca, ogledalo vas

Često čujem roditelje koje se žale da djeca nisu naučila pjevati, plesati, crtati, pisati, čitati, a najdraže su mi izjave kao „ma tuče se zato jer je teta stalno na bolovanju“. Kao prvo, nisu sva djeca za pjesmu i ples, nisu svi za knjigu i slova, neku djecu potrebno je više poticati i gurati. A ponekad bi se i vi dragi roditelji trebali uključiti, to su prije svega vaša djeca, ogledalo vas. Mi odgajatelji uvijek smo spremni pomoći vam doći do najboljeg mogućeg rješenja, na koncu i do uspjeha. A kao drugo odgajatelji nisu roboti, oni su ljudi od krvi i mesa, sa svojim potrebama i pravima. 

roditelji dijete razgovor Možda te zanima... Dijete vam ništa ne priča o vrtiću? Probajte s ovih 25 pitanja! Vrtić

Ja sam odgajatelj. Moje srca veliko je kao kuća. U moj zagrljaj stane tisuću malih duša. Moja djeca moji su prijatelji, svaki njihov uspjeh i moj je. Svaki put kad se dignu nakon pada znam da sam uspjela. Svako šaranje za mene je umjetničko djelo, a svaki zalogaj veliki korak naprijed. 

Drage moje kolegice i kolege odgajatelji, hvala vam što svakodnevno dijeliti ljubav svakom djetetu bez predrasuda, što od ničega  napravite sve, što se smijete i plešete i kad niste sretne. Hvala vam za ljubav i sreću koju dijelite. 

Ja sam odgajatelj, čarobnjak, superjunak, prijatelj, sudac, promatrač, doktor, psiholog, logoped, rehabilitator, dizajner, tvorac, dirigent. To sam sve ja.

 | Author: Promo Foto: Promo Kada bebe počnu hodati trebaju pelene koje će sačuvati kožu suhom, ali i ostaviti slobodu pokreta. Nove pelene-gaćice Pampers Pants stvorene su za to i omogućavaju do 12 sati suhoće u pelenama-gaćicama koje se mijenjaju s lakoćom.

Sponsored by Pampers Pants

jaslice vrtić teta beba majka Možda te zanima... Pismo tete iz vrtića nakon mjesec dana adaptacije Vrtić

 

  • bik

    svaka čast kolegica, napisali ste sve onako kako je i kod nas...i kod nas ima takvih roditelja...ja često zovem roditelje u goste i nakon službenog dijela komentari roditelja su:"...ma kako to samo možete izdržati...toliko djece...svi vas slušaju...ja ne mogu sa svojim jednim...ne bih taj posao radio za sve novce svijeta..."....hm, da, a često smo vrijeđani, šikanirani, a POHVALA ...ni P o d pohvale...samo kad se sjetim velikih priprema za BOŽIĆNU AKADEMIJU...ni jedan roditelj, baš ni jedan da je pohvalio ili rekao da su djeca bila super....ovo je krvav posao...daješ se svaki dan cijela, a za uzvrat dobiješ samo kritike ili šutnju....ali prespavaš pa ideš dalje....sve u svemu jako žalosno...nekad se pitaš kako stariš - jel to meni trebalo, koliko još do mirovine (ako ju dočekaš)...jedan tata je napisao da tete nisu dovoljno MOTIVIRANE????????????????? Ajoj, kod nas smo i previše motivirane uz "dobru plaću", "uljudne" roditelje, "dobro odgojenu" djecu....MI SMO JEDNOSTAVNO ČAROBNICE ŠTO SVE TO TRPIMO, BORIMO SE ZA SVOJ PRIVATNI ŽIVOT, USPOREDO RJEŠAVAMO ŽIVOTNE PROBLEME RODITELJA, DJECE, ODGOJNIH POSTUPAKA, BOLESTI DJECE....SVE TO I JOŠ PRIVATNI PROBLEMI (kuća,djeca,muž,škola...)...........I MI NISMO DOVOLJNO MOTIVIRANE??????????????

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.