Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. rujna 2019.

Ako si zabrinuta jer dijete ostavljaš u jaslicama, možeš odahnuti

vrtić jaslice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji koji brinu što vrlo malu djecu odvode u vrtiće ili ih daju na čuvanje, mogu odahnuti - istraživanje je pokazalo da djeca koja su kvalitetno zbrinuta kao mala, kasnije postižu dobre rezultate u školi

Djeca koja idu u vrtić ili ih čuva teta čuvalica aktivnija su od djece koja su imala nekvalitetno čuvanje kao sasvim mala, rekli su istraživači, dodajući da takva djeca pokazuju veću impulzivnost i spremnost na riskiranje. Kvaliteta čuvanja djece obično se mjeri količinom vremena koja djeca provode u komunikaciji s osobama koje ih čuvaju, kao i toplinom, podrškom i kognitivnom stimulacijom koju dobivaju.

Majčinski strahovi od vrtića: otkrijte koji je vaš

"Kvalitetno čuvanje djece daje poticaj akademskim rezultatima možda zbog razvijanja vještina neophodnih za školu", izjavio je za Reuters James Griffin iz Nacionalnog instituta za zdravlje djece. "Rezultati istraživanja su pokazali povezanost između čuvanja u najmlađem dobu s akademskim postignućima, kao i da se tako izgrađeno ponašanje proteže tijekom cijelog djetinjstva i u periodu adolescencije", dodao je.

vrtić Možda te zanima... Vrtić, baka ili dadilja, što je najbolje za dijete? Vrtić

Savjeti za roditelje: kako djetetu olakšati prilagodbu na vrtić

Deborah Love Wandel sa Sveučilišta u Kaliforniji i njene kolege, pratili su razvoj 1.364 djeteta od uzrasta od mjesec dana od 1991. godine. Oni su analizirali kvalitetu čuvanja djece, sate provedene sa njima i vrstu čuvanja u obiteljima koje su se razlikovale po društvenom statusu.

Jesu li jaslice nužno zlo?

Njezin tim je ustanovio da je 40 posto djece bilo kvalitetno zbrinuto, a da je 90 posto djece provelo bar neko vrijeme s osobom koja im nije roditelj do četvrte godine. "Ovi rezultati naglašavaju važnost interakcije između djeteta i osobe koja ga čuva", istaknula je za Reuters.

Možda te zanima... Polazak i prilagodba na vrtić: Dopusti djetetu da osjeća tugu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.