Vrtić Dijete u vrtiću 29. siječnja 2020.

Djevojčice odšetale iz vrtića u Zagrebu: Odgojiteljicama opomena pred otkaz

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgajateljice punih sat vremena nisu primijetile da su curice nestale. Sve je, na sreću, završilo sretno, iako su djevojčice bez nadzora prelazile ceste i nepregledne pješačke prijelaze

Tri djevojčice samostalno su išetale prošlog tjedna iz dječjeg vrtića Šumska jagoda na Svetom duhu u Zagrebu. Odgajateljice punih sat vremena nisu primijetile da su curice nestale. Sve je, na sreću, završilo sretno, iako su djevojčice bez nadzora prelazile ceste i nepregledne pješačke prijelaze.

Možda te zanima... Stručnjaci otkrili u kojoj dobi djeca smiju sama prelaziti cestu Školarci

"To su tri djevojčice koje su dosta glasne i okupiraju pažnju. Ne mogu vjerovati da je odgajateljicama trebalo sat vremena da primijete kako djevojčica nema", rekao je jedan od roditelja za 24sata.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, priopćili su kako je u Dječjem vrtiću Šumska jagoda došlo do kršenja Programa mjera sigurnosti koji se provodi u svim zagrebačkim vrtićima.

"Odgovornim odgojiteljicama izrečene su disciplinske mjere opomene pred otkaz. Povjerenstvo za nadzor, koje je u dječji vrtić „Šumska jagoda“ uputio Gradski ured za obrazovanje, utvrdit će sve činjenice i eventualne odgovornosti ravnateljice, kao i drugih djelatnika vrtića", stoji u priopćenju.

Djeca su u utorak 21.1. oko 15 sati jela užinu u vrtiću, dok su se oko 15.30 sati s odgajateljicama uputili u dvorište vrtića na igru. U dvorištu je tada bilo 64 djece, odnosno svaka od četiri odgajateljice pazila je na grupu od 16 djece.

Pročitaj rekonstrukciju događaja na 24sata.

Možda te zanima... Dragi roditelji, mislite da se odgajatelji na poslu 'samo igraju'? Vrtić

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Majka jedne od djevojčica je otišla po sve tri i dovezla ih je u vrtić.

U vrtiću je obavljen razgovor između odgajatelja, psihologa, djece i roditelja u zajedničkoj prostoriji.

"Žena je došla u vrtić po dijete i bila apsolutno šokirana kada je shvatila da se ne zna gdje su djeca. Srećom, ubrzo su pronađena i sve je dobro završilo. Imali smo sreće što ih je čovjek koji ih je pronašao dobar, jer scenariji koji su se mogli odviti su strašni", ispričao je jedan od roditelja.

Sljedeći dan svi su roditelji pozvani na sastanak gdje im je vrtić uputio ispriku. Na zahtjev jednog od roditelja, vrtić je uputio i službeno pismeno očitovanje, ali u kojem nije konkretizirano što se dogodilo.

"Dječji vrtić Šumska jagoda će pojačati kontrolu provedbe Programa mjera povećanja sigurnosti s ciljem eliminiranja kriznih događaja, s ciljem poticanja doprinosa svakog pojedinca u stvaranju optimalnih uvjeta i povećanja efikasnosti u ostvarivanju djetetovih prava na sigurnost i zaštitu u području odgojno obrazovnog rada", stoji u pismenom očitovanju.

Roditelji djece žele da se ovakvi propusti ne događaju te da nadležne ustanove provode češće kontrole i inspekcije kako bi se povećala sigurnost djece. O slučaju je obaviješten Prosvjetni inspektorat Ministarstva znanosti i obrazovanja, ministrica Divjak i Gradski ured za obrazovanje grada Zagreba.

Možda te zanima... Mitovi i istine: Što roditelji misle da je vrtić, a što je zapravo vrtić Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.