Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 23. studenoga 2018.

Stručnjaci otkrili u kojoj dobi djeca smiju sama prelaziti cestu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje tvrdi kako djeca mlađa od 14 godina ne mogu uvijek prepoznati 'rupe' u prometu koje su dovoljno velike za to da bi na siguran način mogli prijeći cestu

Mnogi roditelji mrze samu pomisao na to da njihova djeca samostalno prelaze cestu. Mogli bi taj fenomen nazvati 'uličnim strahom'. To je onaj trenutak kad čekate da prijeđete prometnu ulicu i konačno odlučite izaći u prazninu u prometu i pretrčati preko.

dijete nož Možda te zanima... 5 opasnih stvari koje trebate dopustiti djetetu da radi Školarci

Znanstvenici su izdali upozorenje vezano uz dopuštanje djeci mlađoj od 14 godina da samostalno prelaze cestu. Prema novom istraživanju na Sveučilištu u Iowi, mlađoj djeci nedostaje perceptivna prosudba i fizičke vještine potrebne za dosljedno i sigurno prelaženje ceste.

"Neki ljudi misle kako mlađa djeca mogu biti sposobna prelaziti ulicu kao odrasle osobe", rekla je autorica istraživanje Jodie Plumert. "Naše istraživanje pokazuje da to nije nužno slučaj na prometnim cestama gdje promet uopće ne staje."

djevojčica Možda te zanima... Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće? Školarci

Dok 14 godina nekima može zvučati dovoljno staro, kad su istraživači koristili simulacije kako bi procijenili sposobnost djece od 6 do 14 godina u prelaženju jedne trake prometne ceste. Mlađa djeca su imala poteškoća pri prelasku na sigurno, a stopa nezgoda je bila visoka, čak do osam posto među 6godišnjacima. U međuvremenu, 10godišnjaci su pogođeni pet posto puta, a 12godišnjaci, dva posto puta. Samo su četrnaestgodišnjaci bili u stanju svaki put sigurno preći preko ceste.

Stoga bi trebali podzeti dodatne mjere predostrožnosti i prepoznati ako vaše dijete možda nije sposobno predvidjeti promet. A ako moraju prijeći ulicu bez vaše prisutnosti, podučite ih da budu strpljivi i čekaju veće praznine u prometu.

dječak, park, igra Možda te zanima... Mama uhićena jer je pustila 4-godišnjaka da se sam igra vani Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.