Trudnoća Trudnica 25. travnja 2019.

Vjerovala je svom instinktu i tako spasila nerođenu bebu

Foto: Facebook/Ayla Heller
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka trudnoća dolazi s određenim stupnjem anksioznosti, pogotovo za prve mame. Ako trudnica osjeća da nešto nije kako bi trebalo biti, trebala bi vjerovati svojim instinktima, upozorava jedna mama koja je slušala svoj instinkt i tako spasila bebu u 38. tjednu trudnoće

Slušajući svoj instinkt i tijelo, Ayla Heller je uspjela spasiti svoju bebu od tragedije u 38. tjednu trudnoće. "Odlučila sam da želim javno podijeliti što mi se dogodilo u nadi da će to jednog dana pomoći nekome drugome", napisala je Heller na Facebooku dva tjedna nakon poroda. Objašnjava da je njezin 38. tjedan trudnoće počeo kao i svaki drugi dan, ali je ujutro primijetila da je Maddy ne udara tako aktivno kako je to obično bilo. 

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

"Do podneva, osjetila sam da je u položaju u kojem se inače jako često pomiče, ali taj put tih udaraca gotova da nije ni bilo, ali sam barem nešto osjetila", kaže Heller. "Do 19 sati trudila sam se ne razmišljati o tome. moj suprug je prislonio ruku na trbuh i upitalo me je li udarala nogama. Postalo mi je nelagodno, neki ružni osjećaji su me preplavili kad sam shvatila da se cijeli dan beba nije pomaknula. Okupala sam se, popila sok od naranče, suprug Dalton je lagano dodirivao trbuh i pokušavao izazvati reakciju. Čak smo i slušali otkucaje njenog srca na kućnom fetalnom dopleru (bilo je otkucaja). Ali još uvijek nije bilo pokreta", ispričala je Heller.

Nakon što su pročitali mnogo proturječnih informacija na internetu - u nekim člancima je pisalo da odmah odemo u bolnicu, a drugi su pisali da je dijete vjerojatno dobro, samo mu ponestaje mjesta u trbuhu - nazvala je babicu. Rečeno joj je da odmah ode u bolnicu, gdje su je stavili na hitni carski rez. Maddy se rodila živa i zdrava. 

Možda te zanima... 8 upozoravajućih znakova koje ne smiješ ignorirati u trudnoći Trudnoća

Odumiranje posteljice u 38. tjednu

Evo što se dogodilo: "Moja posteljica je prerano ostarjela, kalcificirana, i zapravo odumrla. (Također su mi rekli da ne znaju zašto se to događa i ništa nisam mogla napraviti da to spriječim.) To je dovelo do toga da Maddy nije primala dovoljno kisika ili hrane koliko je trebalo. Zbog toga je pokušavala sačuvati energiju, zbog čega se prestala kretati". Da Haller nije vjerovala svojim instinktima, Maddy vjerojatno ne bi preživjela noć. 

Što kad posteljica prerano počne odumirati?

Ova mama je podsjetila koliko je važno da trudnice vjeruju svojim instinktima i naglasila da se ne treba uvijek oslanjati na fetalni dopler. Maddy je sada zdrava djevojčica od godinu i pol dana. Drago nam je da ova priča ima sretan kraj

"Postojanje kalcifikata u posteljici označava normalno starenje posteljice te se obično događa u zadnjem tromjesečju trudnoće. Posteljica je izvor hranjivih tvari i kisika za plod, te njeno prerano starenje može uzrokovati zastoj u rastu ploda. Stoga je bitno raditi serijska mjerenja veličine fetusa, odrediti količinu plodove vode i pratiti prokrvljenost posteljice doplerskim mjerenjima protoka u krvnim žilama maternice, pupkovine i fetusa", ispričala nam je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

tužna žena Možda te zanima... Izgubila sam bebu u 38. tjednu; je li se to moglo spriječiti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.