Trudnoća Porođaj 25. svibnja 2017.

Snaga majčine intuicije: Moćne fotografije osmog poroda hrabre mame

Foto: Facebook/BreatheInPhotography-OttawaBirthPhotographer
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fotografije snimljene tijekom i nakon 8. porođaja jedne mame, prikazuju koliko snažna može biti majčina intuicija. Mama osmero djece prepoznala je opasno prekomjerno postporođajno krvarenje, ali i na vrijeme dovela situaciju pod kontrolu

Fotografija koju je snimila Kim iz agencije Breathe In Photography prikazuje mamu Amy na porođaju njezine osme bebe. "U tom trenutku imala sam neki čudan osjećaj i moje tijelo mi je poručilo da masiram maternicu iako se sve činilo u redu. Ali intuicija mi je govorila da pripazim na nešto...", objasnila je Amy. 

Naime, kasnije je otkriveno da je Amy patila od PPH (postpartum hemorrhage), odnosno prekomjernog postporođajnog krvarenja. Trudnice se mogu za vrijeme poroda suočiti s prekomjernim gubitkom krvi koji je opasan po život. Anemične žene su osjetljivije čak i na osrednji gubitak krvi. Na sreću, većina PPH-a može se spriječiti, a mogu se primijeniti i razni pristupi, ovisno o okruženju i raspoloživosti porodiljnog osoblja i sredstava.

Osim što je trajao puno duže, Amy kaže kako je od početka nešto bilo drugačije u ovom porođaju.

Ipak, ova nevjerojatna majka imala je snage da porodi svoje dijete, i cijelo iskustvo opisuje kao prekrasno i životno: "Izdržala sam nekoliko dodatnih kontrakcija prije nego što sam ušla u bazen u kojem sam trebala roditi. Moje tijelo mi je govorilo da dolazi, i moje tijelo je samo počelo gurati. Mogla sam osjetiti njezinu glavicu. Pokušala sam izbjeći guranje, ali nisam imala kontrolu nad svojim tijelom, i već sam ju mogla osjetiti kako se spušta niže. Postavila sam se u opoziciju u kojoj sam bila spremna uhvatiti je. Uskoro joj je gotovo cijela glavica bila vani. Smijala sam se i osjetila joj glavu, imala je toliko kose! Ubrzo sam osjetila kako se njezino rame okreće, a njezino se tijelo isprepliće. Podigla sam je s desnom rukom i položila na prsa. Bila sam tako uzbuđena i sretna."

Nekoliko minuta kasnije, bilo je vrijeme da Amy odbaci posteljicu. Znala je da je pupčana vrpca kratka, ali i da nešto drugo nije sasvim u redu: "Ostala sam dulje u  bazenu i pomno pratila krvarenje." Zatim se prebacila na krevet kako bi mogla pratiti krvarenje, masirati svoj trbuh i paziti bebu. 

"Kad sam otišla u kupaonicu, vidjela sam šikljanje krvi, no i dalje je sve bilo normalno." Njezina babica joj je pomogla da prati stanje sljedeća tri sata. Tada je nova mama rekla: "Počela sam imati neke simptome koji su me zabrinuli. Rekla sam babici da me ponovno provjeri i sada je bila još veća količina krvi."

"Cijelo vrijeme govorila sam joj što osjećam i obje smo masirale maternicu. Nijednom nisam izgubila svijest, ali da u tom trenutku nismo uspjele iskontrolirati situaciju, sigurno bih se onesvijestila." 

Amy čvrsto vjeruje da je to bila njezina intuicija koja im je omogućila da brzo prepoznaju PPH i dovedu ga pod kontrolu. U konačnici, zbog toga su ove fotografije nakon poroda toliko značajne. "Mislim da je ovo savršen prikaz snažne majčine intuicije, a fotografije su mi podsjetnik da uvijek vjerujem svojim instinktima."

Važno je dodati da je Amy otišla u bolnicu kako bi provjerila je li sve u redu. Srećom, bilo je i mogla je nastaviti biti kod kuće i uživati sa svojom obitelji. 

ginekolog pregled Možda te zanima... Je li krvarenje nakon poroda opasno? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.