Trudnoća Trudnica 01. ožujka 2019.

Zašto je važno brojiti bebine pokrete u trećem tromjesečju?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakoj majci su važni pokreti bebe u trudnoći, ali brojanje udaraca još je važnije za praćenje zdravlja i razvoja bebe

Svaka trudnica jedva čeka da osjeti pokrete bebe u trbuhu, od onih najnježnijih najčešće opisanih kao leptirići, do onih malo manje ugodnih pred porođaj.

Svakoj majci su važni pokreti bebe u trudnoći, ali brojanje udaraca je još važnije za praćenje zdravlja i razvoja bebe. Savjetuje se da svaka trudnica nauči brojati bebine pokrete. Trudnoća zna biti težak i dosta nervozan period pun briga. Nitko ne želi budućoj mami dati još jednu stvar za brigu. No, svijest može spasiti živote, zbog čega se jedna korisnica Reddita otvorila i ispričala svoje tragično iskustvo mrtvorođenja.

Možda te zanima... Zašto je važno brojanje bebinih pokreta u trbuhu? Trudnoća

Korisnica Reddita pod imenom TheSunshineProtocol podijelila je objavu "Bebini udarci u trećem tromjesečju". U svom srceparajućem postu, prisjetila se trudova u 41. tjednu i nije znala što da očekuje. Kad se primalja javila TheSunshineProtocol i pitala za bebine pokrete, shvatila je da je "bila usredotočena na dobivanje kontrakcija [i] nisam se mogla sjetiti kad sam ga osjetila."

'Nakon bolnih trudova, stavili su mi na prsa prekrasnu, ali beživotnu bebu'

Otišla je u bolnicu "na provjeru", a ultrazvuk je potvrdio da nema otkucaja srca. TheSunshineProtocol "je otišla na inducirani porod i rodila sam iduće jutro. I on je rođen sljedećeg jutra, 3600 g i savršen je", napisala je. "Nema razloga za njegovu smrt."

Taj razorni gubitak dogodio se 2017., a TheSunshineProtocol je od tada "umrla i vratila se u život nekoliko puta". "Nikad prije nisam patila ovako", napisala je.

surogat rivas Možda te zanima... Nakon spontanih pobačaja i tragedija na porodu, napokon dobili drugo dijete Roditelji

TheSunshineProtocol, koja je sada sretno trudna s još jednim dječakom, nije dijelila svoje srceparajuće iskustvo da bi uplašila druge buduće mame. Kako je rekla, "želim da svi pazite na pokrete vašeg malog u trećem tromjesečju. Nađite način na koji ćete potaknuti njihovo kretanje (čokolada, topli čaj, hladni sok od jabuke, itd.) i plan za provjeru ako ne dobiješ odgovor koji očekuješ. "

Značajno smanjenje aktivnosti bebe - manje od 10 pokreta u dva sata

Također je povezala i stranicu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kojoj se navodi da mrtvorođena djeca pogađaju samo jedan posto svih trudnoća u Sjedinjenim Državama. "Svrha mog posta bila je dosegnuti široku publiku svojom pričom", napisala je TheSunshineProtocol.

Puno je složenih razloga zbog kojih bi beba mogla biti mrtvorođena, ali kako kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rijetko su te smrti uzrokovane nečim što je žena učinila ili nije učinila. To je često tragedija koja se ne može spriječiti, ali TheSunshineProtocol je u pravu: ako se tvoje dijete prestane kretati, odmah odite u bolnicu.

Marija Klišmanić Skenderović Možda te zanima... 'Nakon gubitka trudnoće, najvažnije nam je da se beba rodi živa i zdrava' Roditelji

Specijalistica za porodništvo i ginekologiju Laura Riley kaže: "Ako primijetiš značajno smanjenje aktivnosti bebe - manje od 10 pokreta u dva sata svakako je razlog za zabrinutost. U ovoj fazi trudnoće - odmah se obrati svom ginekologu i provjeri trebaš li medicinsku intervenciju kako bi spasili život tvog djeteta".

Ako se dijete ne može spasiti, razorni gubitak će nesumnjivo osjetiti cijela obitelj. Tugovanje je različito za svakoga, ali savjetovanje, terapija i pronalaženje načina za pamćenje djeteta od pomoći su mnogim roditeljima.

Možda te zanima... Kako brojanje bebinih pokreta u trbuhu može spasiti njen život? Trudnoća

A za one koji očekuju da će ponovno doživjeti mrtvorođenje, TheSunshineProtocol ima neke dobre savjete. "Broji udarce, ali uživaj u vožnji", napisala je. "Učinila sam sve što mogu kako bih proslavila ovu trudnoću koliko god mogu. To je čarobno vrijeme - obrati pozornost".

Bebini pokreti u trbuhu - što je normalno, a kada se zabrinuti?

Kako brojiti bebine udarce u trbuhu:

  • odaberite jedan termin u danu kada je vaša beba najaktivnija, obično nakon što se pojeli užinu ili lagani obrok
  • kada ste sigurni da je budna, sjednite s podignutim nogama ili lezite na stranu i počnite brojati udarce. Okreti, udarci, sve se broji. Štucanje nemojte brojati
  • zapišite koliko je minuta trebalo da izbrojite deset udaraca

Prosječno treba 10 do 15 minuta, ali moguće je da se to produži na dva sata. Trudnica s viškom kilograma možda će malo teže primijetiti udarce. Također zapamtite da kretanje neće biti tako oštro i primjetno kako trudnoća bude napredovala jer će dijete imati sve manje mjesta u trbuhu.

PSA on movement in third trimester (TW: previous loss) from r/BabyBumps

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.