Trudnoća Trudnica 31. ožujka 2020.

Trudnice u doba korone: Pjevačici teško pada odgoda ginekološkog pregleda

Foto: Instagram/pamelaramljak
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pamela Ramljak jedna je od budućih mama diljem svijeta koje su trudne za vrijeme pandemije koja je svima promijenila svakodnevicu. Pitali smo ginekologinju iz jedne privatne poliklinike primaju li pacijentice i kako naručuju trudnice na preglede

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom sva rodilišta u Hrvatskoj ukinula su pratnju na porodu i posjete, a u bolnicama su obustavljeni i svi postupci medicinski potpomognute oplodnje te trudnički tečajevi. Ordinacije i ambulante primarne zdravstvene zaštite u koje spadaju i ginekološke, rade, ali pregledi se prorjeđuju, isto je i u bolnicama.

Trudnica Tanja iz Zagreba trenutno je u 17. tjednu trudnoće i kaže da je uspjela pregled obaviti privatno

"U bolnici u kojoj sam vodila prve dvije trudnoće primaju samo žene od 38. tjedna trudnoće, a sve ostale šalju u domove zdravlja. Krv sam vadila privatno, a trudnički pregled s endokrinologinjom iz bolnice sam obavila telefonski. Javila sam joj nalaz krvi i onda mi je rekla što da radim dalje i iduća kontrola će isto vjerojatno biti telefonski za mjesec dana", ispričala nam je buduća mama.

Možda te zanima... U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO Trudnoća

Pjevačica Pamela Ramljak, mama trogodišnjeg sina, sada očekuje drugo dijete, djevojčicu koja bi na svijet trebala stići u kolovozu. Iz prve ruke zna kako je biti trudna tijekom pandemije koja je svima promijenila svakodnevicu.

"Teško mi pada odgoda redovnog ginekološkog pregleda, ali što je tu je, ja tu ništa ne mogu. Zato se stvarno nadam da će ovo ludilo stati što prije. Ne daj Bože da te zadesi nešto nevezano za virus jer do doktora skoro pa ne možeš doći... Suosjećam sa svima koji su trenutno na raznim drugim terapijama koje im puno znače. Zato stvarno se saberimo. Ovo ludilo mora stati", napisala je uz svoju fotografiju na Instagramu. Inače, pjevačica je trenutno na injekcijama heparina, zbog sklonosti trombofiliji u trudnoći.

Mama Marina: Imamo svoje 'heparinsko' čudo, vrijedi borbe!

Njene pratiteljice pisale su joj u komentare svoja iskustva, a iskustva naših čitateljica možeš podijeliti i pročitati na našoj Facebook stranici.

Pratnja ne može prisustvovati pregledu

Mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Croatia Split rekla nam je kako oni još uvijek rade normalno, primaju žene svakih 2 - 5 tjedana na pregled ovisno o tome koji je tjedan trudnoće i postoje li neki rizici.

"Također primamo i žene koje nisu naše redovite pacijentice, ali imaju neki problem i žele pregled. Moji kolege rade normalno, ali uglavnom komuniciraju s pacijenticama preko maila i telefona i naručuju ih svakih 5 - 6 tjedana opet sve ovisi o slučaja do slučaja. Uglavnom u našu polikliniku nitko ne dolazi bez ranije telefonske narudžbe i razgovora u smislu epidemiološke anamneze, ev. simptoma bolesti i slično", kaže, ali objašnjava da pratnja nažalost sada ne može prisustvovati pregledu kao što je bilo ranije i pacijentice se u poliklinici ne susreću jer ih naručuju svakih 45 minuta do sat vremena, a između dvije žene dezinficiraju prostor i ginekološki stol.

"Pokušavamo napraviti sve da ženama omogućimo uslugu na visokoj razini sa što manje rizika. Odgađamo sve redovite preglede, tipa sistematskih pregleda i PAPA testova ukoliko ne smatramo da su potrebni. Dosta konzultacija odrađujemo telefonski, preko maila ili drugih mreža za komunikaciju. Moje pacijentice znaju da smo dostupni 24 sata i uvijek dobiju brzo odgovor na svoj upit. Nadam se da ćemo i dalje uspjeti zadržati ovu razinu bez obzira na ovo stanje u kojem se nalazimo", poručila je ginekologinja.

Možda te zanima... Ginekologinja iz Splita poziva trudnice da joj se jave s pitanjima: 'Trudnice ne znaju gdje i kad napraviti pretrage' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.