Trudnoća Trudnica 24. lipnja 2019.

Trudnički pregledi po tjednima u prvoj polovici trudnoće

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti koje trudničke pregleda trebaš obaviti od 3 pa do 23 tjedna trudnoće

3.-8. tjedan: To je vrijeme kada si vjerojatno napravila test na trudnoću koji je pokazao čaroban plusić ili dvije crtice. Vrijeme je da nazoveš svojeg ginekologa i naručiš se na prvi pregled.

8.-12. tjedan: Na prvom se pregledu vaginalnom sondom utvrđuje razvija li se trudnoća unutar maternice, jeli plod živ (slušaju se otkucaji srca), plod se izmjeri i računa se predviđeni termin poroda. Na prvom pregledu ćeš dobiti trudničku knjižicu, koja je obavezan dokument svake trudnice. Naprave se i laboratorijske pretrage, kod svake trudnice je potrebno odrediti krvnu grupu, Rh faktor, ICT test i hemogram, test na sifilis i toksoplazmozu. Slijedi analiza urina. Tijekom prvog pregleda ginekolog objasni važnost folne kiseline tijekom trudnoće, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i iznese druge važne informacije budućim roditeljima.

 | Author: Promo Foto: Promo

10.-14. tjedan: Unutar tog razdoblja te čeka najranija morfologija ploda i ocjena rizika za kromosomske nepravilnosti – mjerenje nuhalnog nabora. Napravi se i ultrazvuk, gdje se ocjenjuje rani razvoj ploda i rizik za Downov sindrom i neke druge najčešće kromosomske nepravilnosti. Obzirom je osjetljivost ultrazvučne dijagnostike samo oko 70%, trudnicama se preporučuje da naprave Nifty test. Radi se o jednostavnom testu, gdje se iz pregiba ruke uzima krv, kao i za druge laboratorijske pretrage, i šalje na analizu. Rezultate dobiješ unutar nekoliko dana s točnošću većom od 99%, zato si mirna kada dobiješ rezultat. Možeš saznati i spol djeteta. Više o Nifty testu možeš pronaći na: Nifty-test.hr. 

16.-18. tjedan: Trudnica se važe, izmjeri se krvni tlak i bilježe se promjene koje se odvijaju u njezinom tijelu. Slušaju se otkucaji plodova srca, napravi se i ultrazvučni pregled kako bi se pratio rast ploda. Po potrebi se učini ponovna laboratorijska analiza urina. Pri svakom pregledu se ispunjava trudnička knjižica i dogovara se termin idućeg pregleda.

20.-23. tjedan: Napravi se ultrazvučni pregled – gleda se morfologija ploda. Radi se detaljan pregled svih organskih sustava ploda gdje se provjerava teče li sve pravilno u njegovom razvoju. U tom se trenutku može promijeniti očekivani termin poroda, ako se naiđe na neka odstupanja u rastu u odnosu na procjenu s početku trudnoće. Ako se još uvijek procjenjuje da su moguća genetska odstupanja predlaže se Nifty test (ako nije učinjen u prvim tjednima trudnoće). Kod specijalističkih 3D/4D morfologija promatraju se kretnje ploda, mimika lica. Napravi se također laboratorijska pretraga, hemogram, ponovni se test na toksoplazmozu kod žena koje je nisu preboljele.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.