Trudnoća Porođaj 24. ožujka 2020.

U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sva rodilišta u Hrvatskoj ukinula su pratnju na porodu i posjete, a sve ambulante i ordinacije rade trijažu pacijenata prema uputama Civilnog stožera. Prenosimo i tekst Udruge RODA s odgovorima na najvažnija pitanja trudnica o koronavirusu

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom sva rodilišta u Hrvatskoj ukinula su pratnju na porodu i posjete, a obustavljeni su i svi postupci medicinski potpomognute oplodnje, saznajemo od Daniele Drandić iz Udruge RODA - Roditelji u akciji. 

Ovo nam je potvrdila i dr. Sanja Topličanec, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u Županijskoj bolnici Čakovec. U Međimurskoj županiji jučer je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, ali sva rodilišta u zemlji uvela su iste mjere. "Nema pratnje na porodu, obustavljeni su i trudnički tečajevi, sve u skladu s uputama Civilnog stožera i Hrvatske liječničke komore", rekla nam je dr. Sanja Topličanec.

Ordinacije i ambulante primarne zdravstvene zaštite uvele su nove mjere za trijažu svih pacijenata prema uputama Stožera civilne zaštite i Hrvatske liječničke komore.

Iste mjere uvedene su i u privatnom Rodilištu i poliklinici Podobnik u Zagrebu.

"Već neko vrijeme zbog sezone gripe, uveli smo mjere o zabrani posjeta u rodilištu, a nakon uputa Civilnog stožera, i u našem rodilištu nema više mogućnosti pratnje na porodu. Obustavljeni su i postupci MPO, a radimo trijažu na ulazu. Inače kod nas su partneri bili uključeni u sve, ali i to se sada promijenilo. Naše trudnice su to prihvatile dobro, ne bune se, naravno da su tužne, ali prihvaćaju situaciju i pozdravljaju sve te mjere", rekla nam je Petra Podobnik Brlečić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije. 

Ginekologinja iz Splita poziva trudnice da joj se jave s pitanjima: 'Trudnice ne znaju gdje i kad napraviti pretrage'

 | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upute za trudnice na web stranici koronavirus.hr

Hrvatska komora primalja ima poruku za trudnice i majke koje trebaju primaljsku skrb

"Obzirom da se žene u Zagrebu i okolici, sukladno trenutnoj situaciji, otpuštaju kući iz rodilišta vrlo brzo nakon porođaja, Hrvatska komora primalja organizirala je timove primalja koji će pomoći trudnicama i ženama nakon porođaja, a koje trebaju primaljsku skrb. Javite nam se na mail adresu: primalje.podrska@gmail.com i napišite problem s kojim se suočavate, vaš kontakt telefon i adresu, te ćemo vas u najkraćem mogućem roku kontaktirati telefonom, savjetovati, a po potrebi (uz sve mjere predostrožnosti) posjetiti u vašem domu. Ujedno molimo sve primalje iz Zagreba i okolice koje su voljne i u mogućnosti sudjelovati u ovoj akciji da se prijave na istu mail adresu kako bi pravovremeno pružili adekvatnu primaljsku skrb svim ženama kojima je pomoć potrebna.", piše na objavi na Facebook stranici Hrvatske komore primalja.

Možda te zanima... RODA objavila smjernice za trudnice u doba pandemije Trudnoća

Trudnice su posebno zabrinute za svoje zdravlje i za zdravlje svoje nerođene djece, a RODA pridonosi fondu informacija koje su dostupne trudnicama na hrvatskom jeziku, prijevodom teksta "Pitanja i odgovori" koji su pripremili Britanski kraljevski zbor za porodništvo i ginekologiju, Kraljevski zbor primalja i Kraljevski zbor pedijatara.

Prenosimo najvažnija pitanja i odgovore s Rodine web stranice o koronavirusu i trudnoći.

Kako koronavirus utječe na trudnice?

Čini se da trudnice nisu osjetljivije na koronavirus od opće populacije. Kako je riječ o novom virusu, još uvijek nije jasno kako sve virus može djelovati. Smatra se da će većina trudnica osjetiti samo blage ili umjerene simptome, slične onima kod gripe ili prehlade.

Ozbiljniji simptomi, primjerice, upala pluća, češći su kod starijih osoba, onih s oslabljenim imunološkim sustavom ili onih s kroničnim bolestima. Zasad nisu zabilježeni slučajevi smrti trudnica pogođenih koronavirusom.

Ako ste trudni, skloniji ste infekcijama nego žena koja nije trudna. Ako imate bolesti srca ili pluća, primjerice, astmu, koronavirus može kod vas izazvati jače simptome.

Kako će koronavirus utjecati na moje dijete ako mi dijagnosticiraju infekciju?

Kako je riječ o virusu kojeg poznajemo vrlo kratko, tj. tek ga počinjemo upoznavati, za sad nema dokaza koji bi sugerirali da koronavirus povećava rizik od pobačaja. Nema ni dokaza da je moguće prenijeti virus na plod za vrijeme trudnoće (to se naziva vertikalnim prijenosom). Stoga, smatra se da nije vjerojatno da će, u slučaju zaraze, prisutnost koronavirusa u organizmu trudnice izazvati odstupanja u razvoju ploda.

U Kini su djeca nekih žena sa simptomima koronavirusa rođena prijevremeno. Nije jasno je li to zbog koronavirusa ili su liječnici/e inducirali porod zbog lošeg općeg stanja tih trudnica. S novim spoznajama o rizicima poroda prije termina i infekciji koronavirusom, ažurirat ćemo i ove informacije.

Što mogu učiniti da smanjim rizik zaraze koronavirusom?

Najvažnije je redovno i pravilno prati ruke, odmah po dolasku izvana u kuću ili na radno mjesto. Na stranicama HZJZ-a možete naći savjete kako smanjiti rizik bilo kakve infekcije, ne samo od koronavirusa, već i za druge bolesti, kao što su prehlada ili gripa.

Što da učinim ako sumnjam da sam zaražena koronavirusom ili sam bila izložena osobi kod koje je potvrđen?

Ako ste trudni, i mislite da bi mogli biti zaraženi koronavirusom, 

  • u zadnjih 14 dana ste bili u visokorizičnoj zemlji ili području (pogledajte smjernice za putovanje na stranicama Ministarstva vanjskih poslova)
  • Bili ste u bliskom kontaktu s nekim oboljelim od koronavirusa

trebate nazvati Zavod za javno zdravstvo (kontakti na poveznici) radi daljnjih uputa i reći da ste trudni.

Također, trebate nazvati i liječnika/cu kod koje/g kontrolirate trudnoću kako bi proslijedili informacije koje ste dobili.

Kako će me testirati na koronavirus?

Proces dijagnosticiranja infekcije koronavirusom je podložan brzim promjenama. Trenutno, ako je potreban test na koronavirus, savjetovat će vam se izolacija i organizirati uzimanje brisa. Testiranje se može provesti kod kuće ili ćete biti pozvani da dođete u bolnicu.

Testiranje se provodi na isti način kao i kod bilo koje druge osobe koja nije trudna. Trenutno, test izgleda tako da se uzme bris ždrijela i nosa. Također se može tražiti uzorak iskašljaja/sputuma – to je mješavina sline i sluzi.

Što da radim ako mi je test na koronavirus pozitivan?

Bude li vam test na koronavirus pozitivan, trebate kontaktirati svog ginekologa/inju, kako bi znali za vašu dijagnozu. Ako nemate simptoma ili su oni vrlo blagi, savjetovat će vam se oporavak u kućnim uvjetima. Ako su vam simptomi izraženiji, moguće je liječenje u bolnici.

Što će se dogoditi ako za vrijeme moje izolacije krenu trudovi?

Ako počnu trudovi, trebate nazvati svoje rodilište i savjetovati se s osobljem. Trebate ih informirati da kod vas postoji sumnja na koronavirus ili da vam je dijagnoza potvrđena. Ako su simptomi blagi, savjetovat će vam da ostanete kod kuće (u samoizolaciji) u ranoj fazi poroda, kako je i standardna praksa. Zdravstveni su djelatnici/e dobili upute kako će na najbolji način osigurati da vi i vaše dijete dobijete sigurnu i kvalitetnu skrb, pri čemu će što je moguće više poštovati vaš plan poroda.

Kad, u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima/ama, odlučite da je vrijeme za odlazak u rodilište, trebate slijediti opće smjernice za boravak u bolnici:

  • Ako je moguće, dođite u bolnicu vlastitim prijevozom ili, u odgovarajućim slučajevima, nazovite 112
  • Najavite dolazak u rodilište i okolnosti dolaska
  • Na ulazu u rodilište dočekat će vas netko od osoblja i dati vam kiruršku zaštitnu masku koju morate zadržati na licu sve dok vas ne izoliraju u odgovarajućoj sobi.
  • Vaša pratnja na porodu može biti uz vas cijelo vrijeme, no posjete treba maksimalno ograničiti*. 

* Prema do sad izdanim preporukama na međunarodnoj razini, nema prepreke za omogućavanje pratnje na porodu svakoj ženi, međutim, praksa se može razlikovati u hrvatskim rodilištima u kojima se, na žalost, najčešće u situacijama epidemija ukida ta mogućnost.

Mogu li prenijeti koronavirus na svoje novorođenče?

Budući da je riječ o novom virusu, malo je informacija o brizi za rodilje s koronavirusom. Međutim, nisu zabilježeni slučajevi intrauterinog prijenosa virusa kod žena kojima je dijagnosticiran koronavirus u trećem tromjesečju trudnoće.

Hoće li moje dijete biti testirano na koronavirus?

Da, ako u trenutku poroda kod vas postoji sumnja na koronavirus ili je dijagnoza potvrđena, onda će i vaše dijete biti testirano na koronavirus.

Cijeli tekst Koronavirus - što trudnice trebaju znati pročitaj na Rodinoj web stranici.

dojenje Možda te zanima... Važno je ne ometati i ne prekidati dojenje: RODA objavila upute o koronavirusu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.