Trudnoća Trudnica 23. ožujka 2020.

Ginekologinja iz Splita poziva trudnice da joj se jave s pitanjima: 'Trudnice ne znaju gdje i kad napraviti pretrage'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Sve je počelo kad sam vidjela da žene očajnički traže informacije po portalima i da jedna drugu savjetuju uglavnom krivo. I bilo mi je jasno da ako ih pustimo da lutaju od jednog do drugog odjela da će ova i ovako ozbiljna situacija još više eskalirati. Mojim kolegama u bolnici i primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje vremena za silna objašnjenja pa sam se onda ja to odlučila napraviti umjesto njih', kaže mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom sva rodilišta u Hrvatskoj ukinula su pratnju na porodu i posjete, obustavljeni su i svi postupci medicinski potpomognute oplodnje, saznajemo od Daniele Drandić iz Udruge RODA - Roditelji u akciji.

Ovo nam je potvrdila i dr. Sanja Topličanec, pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u Županijskoj bolnici Čakovec. "Nema pratnje na porodu, obustavljeni su i trudnički tečajevi, trijaža pacijenata i sve mjere u skladu su s uputama Civilnog stožera i Hrvatske liječničke komore", rekla nam je Sanja Topličanec, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

Trudnice brinu i njihovi redovni pregledi i pretrage koje bi trebale obavljati u bolnicama. Ordinacije i ambulante primarne zdravstvene zaštite uvele su nove mjere za trijažu svih pacijenata prema uputama Stožera civilne zaštite i Hrvatske liječničke komore.

Mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Croatia Split odlučila je ponuditi pomoć trudnicama diljem Hrvatske i objavila na nekoliko Facebook stranica da joj se mogu javiti s pitanjima izravno u inbox na njenom profilu.

"Sve je počelo kad sam vidjela da žene očajnički traže informacije po raznim portalima i da jedna drugu savjetuju uglavnom krivo. I bilo mi je jasno da ako ih pustimo da lutaju od jednog do drugog odjela da će ova i ovako ozbiljna situacija još više eskalirati. Mojim kolegama u bolnici i primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje vremena za silna objašnjenja pa sam se onda ja to odlučila napraviti umjesto njih. Žene uglavnom postavljaju realna pitanja o pretragama koje moraju napraviti, a ne znaju ni gdje ni kad. O hospitalizacijama koje moraju biti svedene na minimum kao i svaki njihov kontakt sa bolnicom ukoliko nije nužan. Mislim da je Facebook i grupa 'Mame iz Splita i okolice' koja ima preko 9000 pratitelja bila idealno mjesto za TOČNE informacije", rekla nam je ginekologinja te objasnila da im trudnice svakodnevno dolaze na preglede, ali su sada odlučili pomalo produljiti vrijeme između dva pregleda s četiri na 5-6 tjedana.

"Preuzeli smo brigu o nekim poremećajima u trudnoći zbog kojih su one do sada ležala u bolnici. Sve nalaze koje naprave, a koji su nužni šalju meni na mail i ja im šaljem odgovor da budu mirne i da imaju osjećaj da u ovoj konfuziji ipak za njih brinemo. A brinu sve moje kolege koje su raspoređene po svojim ordinacijama uz što manje kontakata sa ženama, putem maila ili telefona", objašnjava.

Na pitanje što je s pretragama koje trudnice inače moraju obavljati tijekom trudnoće, kaže:

"Sve pretrage koje se rade u bolnici svodimo na minimum kao i sve odlaske liječnicima u ambulante u bolnici osim u iznimnim i neophodnim situacijama.  Žene su za sada zadovoljne i sustav funkcionira.  Naše kolege u bolnici moramo minimalno opterećivati jer su nam oni prva crta obrane", kaže te savjetuje trudnice da što manje ulaze u bolnicu, a da će pregledi biti rjeđe nego dosad.

Možda te zanima... RODA objavila smjernice za trudnice u doba pandemije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.