Trudnoća Trudnica 27. ožujka 2019.

Trudnice koje vježbaju brže i lakše rađaju?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nadzirani program fizičke vježbe tijekom trudnoće smanjio je trajanje prve faze porođaja, kao i ukupno vrijeme prve dvije faze zajedno, što je dovelo do smanjenja ukupnog vremena poroda

Dok su neke žene tijekom trudnoće bile u "punom pogonu", za druge je to razdoblje bilo prilično iscrpljujuće. Trudnoća te može prilično iscrpiti, a sama pomisao na vježbanje je - što ne iznenađuje - na samom je dnu popisa.

Instruktorica joge rodila za samo deset minuta

Već je poznato da je vježbanje u trudnoći korisno za buduće mame. Stručnjaci preporučuju trudnicama barem 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno - bilo to plivanje, hodanje, vježbe snage, joga ili nešto drugo.

trudnica vježbanje Možda te zanima... 5 razloga zašto biste trebali vježbati u trudnoći Trudnoća

Novo istraživanje koje je provelo Tehničko sveučilište u Madridu otkrilo je da vježbanje u trudnoći može utjecati i na to koliko će vremena buduće majke provesti u trudovima. Tim, na čelu s profesorom Rubenom Barakatom, provelo je studiju u koju su uključili 508 zdravih žena. Slučajnim odabirom podijelili su ih u dvije grupe. 253 žene su bile dio kontrolne grupe, a 255 žena u grupu koja je vježbala.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Žene koje su vježbale pratile su umjereni aerobni program vježbanja tijekom trudnoće, tijekom tri tjedna. Istraživači su zatim analizirali niz čimbenika, nakon što su žene rodile, uključujući trajanje svake faze porođaja, način porođaja, dobitak na težini majke, korištenje epiduralne i težinu beba.

Došli su do zaključka da su trudnice koje su sudjelovale u aerobnim vježbama tijekom trudnoće imale veću vjerojatnost da će manje vremena provesti u trudovima od trudnica koje nisu vježbale

Možda te zanima... Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći Trudnoća

Žene koje su vježbale također su u manje slučajeva primile epiduralnu na porodu, a novorođenčad, veća od prosjeka, bila je više prisutna među majkama u kontrolnoj skupini.

"Nadzirani program fizičke vježbe tijekom trudnoće smanjio je trajanje prve faze porođaja, kao i ukupno vrijeme prve dvije faze zajedno, što je dovelo do smanjenja ukupnog vremena poroda", stoji u istraživanju.

Ako je ovo istraživanje nešto što bi moglo proći, lagane vježbe tijekom trudnoće bi mogle pomoći. No, ako nemate želju za vježbanjem  - nemoj to činiti. I nemoj pretjerivati. Ti najbolje znaš što je najbolje za tvoje tijelo i niti jedno istraživanje ne bi trebalo na to utjecati. 

Helena Lojen Marić, Flodance Možda te zanima... Žene koje vježbaju lakše rađaju? Eh, varate se! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.