Trudnoća Trudnica 02. studenoga 2016.

U trudnoći svaki dan napravite 10 000 koraka!

vježba vježbanje trudnice trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Studije pokazuju da kod žena koje vježbaju tijekom trudnoće manje dolazi do hipertenzije i prekomjerene tjelesne težine.

Istraživanje provedeno na više od stotinu trudnica pokazalo je očekivane rezultate: žene koje nisu odustale od tjelovježbe u trudnoći imale su manje problema s hipertenzijom i viškom kilograma od onih koje nisu vježbale. Nova studija provodila se u Španjolskoj, u Madridu i proučavao se način na koji vježbanje utječe na zdravlje trudnica.

Istraživanje je provedeno na dvije skupine žena, u svakoj je bilo oko 400 trudnica i objavljeno u American Journal of Obstetrics and Gynecology. Prva skupina je sudjelovala u vježbanju prikladnom za trudnice tri puta tjedno, a druga je bila tzv. kontrolna skupina koja je odlazila na redovite preglede i vodila trudnoću kod svojih ginekologa. 

Pet vježbi za fit tijelo u trudnoći

Trudnice koje su učestalo vježbale, imale su veće šanse spriječiti pojavu hipertenzije ili visokog krvnog tlaka i prekomjerno dobivanje kilograma. Također, i manje djece je rođeno s prekomjernom težinom! Povišeni krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje trudnice i javlja u 8-10% trudnoća. "Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne težine trudnice. U rizičnoj su skupini i trudnice koje očekuju blizance i žene koje su prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći

Sad je dokazano da je fizička aktivnost i zdravi stil života budućih majki iznimno važan jer ima dugoročne posljedice na njihovo zdravlje, ali i zdravlje nerođenog djeteta.  "Tijekom uredne trudnoće, svakako je preporučljiva tjelesna aktivnost koja bi trebala biti primjerena fazi trudnoće. Vježbanje prilagođeno trudnicama je najbolja opcija jer je umjereno i prilagođeno grupi mišića koje je dozvoljeno trenirati tijekom trudnoće", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

'Kad sam zatrudnjela, osmislila sam program vježbanja za trudnice'

Michelle Mottola, profesorica na kanadskom University of Western Ontario koja je sudjelovala u istraživanju, vjeruje da bi trudnice svaki dan trebale napraviti 10 000 koraka, izjavila je za CBCnews. Nije previše, zar ne?

Program prilagođen trudnicama

Helena Lojen Marić, svoj autorski program FloDance Fitness prilagodila je trudnicama u svim stadijima trudnoće u vrijeme kad je i sama bila trudna. Objasnila je što su sve zatražili od trudnica prije početka vježbanje. "Obavezna je potvrdu od liječnika da smije vježbati, a na svakom treningu je i fizioterapeutkinja koja objašnjava zašto neki pokreti nisu preporučljivi u trudnoći. Trening počinje zagrijavanjem, zatim slijedi Flodance koreografija, pa istezanje, a u sredini treninga, 10 do 15 minuta, fizioterapeutkinja radi vježbe za mišiće donjeg djela zdjelice te vježbe disanja koji mogu pomoći kao priprema za porod". (Tajana Tretnjak)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.