Trudnoća Trudnica 13. travnja 2016.

4 razloga zašto je joga dobra za trudnice

joga trudnica vježbanje trudnoća trudnice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Joga poboljšava cirkulaciju, smanjuje mučnine, oticanje nogu, poboljšava probavu, povećava izdržljivost. Pred porođaj pomaže da se opuste mišići grlića materice, što ga olakšava i ubrzava

Joga je odličan način da žena ostane aktivna i elastična i tijekom drugog stanja. S obzirom na to da se tijekom joge uči pravilno disanje i držanje, brojne su koristi od ovih vježbi. Joga poboljšava cirkulaciju, smanjuje jutarnje mučnine, napetost i  neraspoloženje, smanjuje oticanje nogu, poboljšava probavu, povećava energiju i izdržljivost. Vježbe joge pred porođaj pomažu da se opuste mišići grlića materice, što olakšava i ubrzava porođaj.

1. Upoznavanje tijela

Tijekom devet mjeseci trudnoće, vaše tijelo se mijenja i joga je dobar način da saznate kako upoznati i pratiti promjene koje vam se događaju. Joga će vam omogućiti da, osluškujući svoje tijelo, otkrijete što mu točno odgovara i što mu je potrebno. Na taj način, postajući svjesni svog tijela i promjena, lakše ćete uspostaviti vezu s malim bićem koje raste u vama.

5 neobičnih stvari koje se događaju s tijelom u trudnoći

2. Smirenost

Jedna od najbolji stvari kod joge je ta što u velikoj mjeri poklanja pažnju osjećaju smirenosti i ravnoteže. Balansiranje disanja i poza u jogi može vas naučiti da usporite, duboko udahnete i smireno prihvatite bezbroj promjena kroz koje prolazite. Također, vježbe disanja mogu pomoći kada počne porođaj, jer ukoliko budete mirnije i opuštenije, bolovi će biti manjeg intenziteta i porođaj će brže napredovati.

Pravilno disanje na porodu

3. Držanje

Kako vrijeme odmiče, trbuh raste i mnogim trudnicama to predstavlja opterećenje za kičmu, što dovodi do povijanja ramena. Joga vam može pomoći u jačanju mišića ramena i leđa, popravljajući vam držanje.

Potpuni vodič za zdravu trudnoću

4. Druženje

Za vrijeme satova joge možete steći nove prijateljice, s kojima ćete podijeliti sve brige oko porođaja i nedoumice. Bit će vam lakše da čujete kako i druge trudnice prolaze kroz slične stvari kao i vi. Čak i ako ste pristalica vježbanja kod kuće, ponekad otiđite i na sat u grupi, jer ne samo da će vam odgovarati druženje, već će vam instruktor najbolje objasniti kako da modificirate određene položaje, da vam ne bi predstavljali napor.

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.