Trudnoća Trudnica 03. siječnja 2018.

Kako uzimanje probiotika u trudnoći utječe na grčeve kod beba?

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenački grčevi pogađaju od 10 do 30 posto djece. Najčešće se pojavljuju već u dobi od tri tjedna

Rezultati novog istraživanja pokazuju da uzimanjem probiotika u kasnoj trudnoći i tijekom razdoblja dojenja žene mogu utjecati na smanjenje kolika i regurgitacije kod svojeg dojenčeta.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Bari u Rimu, a u njemu je sudjelovalo 66 trudnica koje su slučajnim odabirom raspoređene u dvije skupine. Jedna skupina je dobivala probiotik u obliku dodatka prehrani, a druga skupina placebo. Trudnice su probiotik odnosno placebo dobivale od 36. tjedna trudnoće do 4. tjedna nakon poroda. Probiotik je sadržavao ukupno 900 milijardi bakterijskih stanica sojeva L. paracasei, L. plantarum, L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, B. longum, B. breve, B. infantis i Streptococcus thermophilus

dojenje Možda te zanima... Smiju li dojilje jesti začinjenu hranu? Beba

Rezultati su pokazali da je uzimanje probiotika 4 tjedna prije i nakon poroda utjecalo na povećanje koncentracije antitijela u majčinom mlijeku te povećanje sinteze imunosnih stanica u probavnom sustavu novorođenčeta.

Iako broj ispitanica koje su sudjelovale u istraživanju nije značajan, autori istraživanja zaključuju da uzimanje probiotika tijekom trudnoće može imati pozitivan učinak na neutješno plakanje i regurgitaciju kod bebe tijekom prvog mjeseca života.

beba Možda te zanima... Bljuckanje kod beba: kada se zabrinuti i kako pomoći? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.