Trudnoća Trudnica 12. prosinca 2016.

Trudnica ima žgaravicu jer beba ima kosu?

trudnica bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge mitovi o trudnoći preneseni su od naših baka i zabavljaju nas već dugi niz generacija. Danas uz naprednu dijagnostiku u medicini možemo znati ima li istine u tim pričama

U trudnoći često možete čuti različite mitove, a najčešći su oni o spolu bebe. Mitovi poput onog da trudnica ima žgaravicu jer beba ima kosu nisu znanstveno dokazane tvrdnje i nemaju veze s fiziologijom trudnoće, već su priče prenesene od naših baka koje nas zabavljaju već dugi niz generacija, još iz vremena kad nije postojala današnja napredna dijagnostika u trudnoći.

Žgaravica je problem s kojim se susreće veliki broj trudnica (a jednako toliko beba ima dosta kose) pogotovo u drugoj polovici trudnoće. Peckanje u trbuhu, neugodan, oštar, kiseli okus u ustima, osjećaj žarenja u grlu ili ispod prsne kosti najbolje opisuju žgaravicu. Provjereni trudnički 'lijek' za žgaravicu, zatvor i grčeve

Ona je zapravo simptom gastroezofagealni refluksne bolesti (GERB), tj. vraćanja želučanog sadržaja u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove.

Žgaravica se javlja u trudnoći zbog toga što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprečavanje vraćanja kiseline u jednjak, oslabi tijekom trudnoće. To se događa uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena. Najluđi mitovi o trudnoći

Žgaravica je najjače izražena u drugom tromjesečju trudnoće zbog povećanog tlaka povećane maternice na želudac. Osim neugodnih simptoma koje možete uspješno suzbiti uzimanjem većeg broja manjih obroka, prilagođavanjem prehrane i izbacivanjem određenih namirnica te primjenom tableta za neutralizaciju želučane kiseline, žgaravica ne utječe na sam tijek trudnoće i na razvoj ploda. 

Što sve otkriva? Zanimljivi mitovi o trudničkom trbuhu

U današnje vrijeme napredne ultrazvučne dijagnostike može se rano otkriti i pratiti uredan razvoj, izgled i spol bebe tako da nema više potrebe za prijašnjim mitovima, osim da zabavljaju buduće majke i njihove obitelji. I sve to u iščekivanju velikog i sretnog dana za cijelu obitelj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.