Trudnoća Beba u trbuhu 02. lipnja 2017.

Koliko je opasno krvarenje u trudnoći?

trudnica, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja dr.sc. Senka Sabolović Rudman objašnjava na što može upućivati krvarenje u ranoj trudnoći

Imala sam krvarenje u 8. tjednu trudnoće, kada mi je doktorica na pregledu s 3D UZV rekla da nema hematoma, nego se radi o menstrualnom krvarenju te da mogu nastaviti s normalnim aktivnostima. Tjedan prije toga bila sam na redovnom pregledu, nije bilo hematoma, imala sam samo smećkasti iscjedak. Nakon tjedan dana krvarenje se opet ponovilo, tada sam otišla kod svog doktora koji je najprije opet rekao da nema hematoma, no onda malo duže tražio i ipak pronašao hematom od oko 2,7cmX1,5cm te mi preporučio strogo mirovanje uz Duphastone i Utrogestan vaginalete. Sada, opet nakon tjedan dana, krvarenje se ponovilo, doduše, smeđe, ne crveno. Doktor mi je rekao da je svakako bolje da hematom iscuri i povuče se, ali nije rekao da se može ponavljati krvarenje. Imam li razlog za brigu, je li normalno da se krvarenje ponavlja u razmacima? Trebam li ponovno otići doktoru? U mjesec dana bila sam četiri puta, igrom slučaja kod tri različita doktora,  tri puta mi je rečeno da nema hematoma, a onda ipak da ima, kako je to moguće? 

Nažalost, krvarenje u trudnoći nije normalna pojava, već ugrožavajući čimbenik; treba ustanoviti njegov razlog i provesti liječenje. Prema vašim navodima ustanovljena vam je zona intrauterinog krvarenja (hematom) za koju ste dobili adekvatnu terapiju (mirovanje i gestagenska th). Pri tome, moram naglasiti da je mirovanje izuzetno bitno.

trudnica Možda te zanima... Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći Trudnoća

Unatoč terapiji, nažalost, nema garancija da se vaše stanje neće dalje komplicirati novim krvarenjima i lošijim ultrazvučnim nalazom npr. većom zonom intrauterinog krvarenja. Stoga je potrebno javiti se na pregled nadležnom ginekologu kod svakog krvarenja da bi se pregledom objektivizirala situacija tj. ustanovio nalaz. Situacija koju opisujete relativno se često viđa u kliničkoj praksi. Naime, u oko 20-30 posto trudnica javlja se vaginalno krvarenje u prvih 20 tjedana.

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.