Trudnoća Trudnica 23. kolovoza 2022.

Problemi sa spavanjem u trudnoći: Zašto se javlja nesanica i koji položaj je najsigurniji?

Foto: Shutterstock ; Problemi sa spavanajem u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice na forumu pišu o svojim problemima sa spavanjem, a ginekologinja Marta Lajtman Križaić objašnjava zbog čega se tijekom trudnoće mogu pojaviti poteškoće sa snom te zašto se preporučuje ležanje na lijevom boku kada je trbuh veći, a nikako na leđima

Poteškoće sa spavanjem dio su trudničkih tegoba, a mnoge trudnice ne mogu spavati od samog početka trudnoće, kada se može javiti nesanica, pojačana potreba za mokrenjem noću, a u drugom i trećem tromjesečju, kako raste trbuh, počinju se javljati problemi s namještanjem pri spavanju. Trudnica Sandrica na našem je forumu otvorila temu o spavanju iu trudnoći i požalila se:

"Imam užasan problem sa spavanjem u trudnoći. Sad sam u 17. tjednu, cijeli život spavam na trbuhu i sad učim spavati na boku, ali imam užasne bolove u kukovima i trnu mi noge. Stalno se pokušavam namjestiti, ali sve traje kratko jer se opet jave bolovi u leđima i kukovima".

"Ja cijeli život spavam na boku i mislila sam da će to biti olakotna okolnost s obzirom na majke koje spavaju na trbuhu, ali spavanje mi postaje sve neudobnije i dosta kratko i spavam kroz noć, stalno se vrtim i slično. Stalno imam neki nelagodan osjećaj kao da ću stisnuti bebu, a trbuščić i nije tako velik. To valjda tako mora biti, ne spavamo više same", odgovorila joj je monika32.

Poteškoće sa spavanjem u svojoj kolumni opisala je i mama i trudnica Aleksandra Leovac koja je također prije trudnoće najviše voljela spavati na trbuhu.

"Odavno ne spavam na trbuhu - mojoj omiljenoj poziciji, već se premještam s boka na bok i ujutro se probudim sva pokočena. Barem svaku drugu noć završim igrom slučaja na leđima i to je doslovno moja noćna mora jer se iz te pozicije ne mogu dići pa onda izgledam ko kornjača na leđima, pokušavajući izvesti nemoguće. Neku noć sam se i gušila jer u toj poziciji ostanem bez zraka. Probudila sam se s osjećajem kao da netko leži na meni, a onda u panici skočila gore dok me u bedru istovremeno uhvatio grč toliko jak da me savio pa sam po prvi put nakon ne znam koliko vremena licem dotaknula koljena", napisala je.

Niti spavanje na leđima nije preporučljivo

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić objasnila nam je zašto dolazi do poteškoća sa spavanjem tijekom trudnoće, posebno trudnicama koje su navikle spavati na trbuhu

"U prvom tromjesečju nema problema s položajem jer se maternica nalazi u maloj zdjelici i ne smeta pri spavanju, dok u drugom tromjesečju maternica izlazi iz male zdjelice i otežano je spavanje na trbuhu, ali ne šteti bebi koja je zaštićena i pliva u plodovoj vodi. U trećem tromjesečju maternica je veća i tada trudnice teže spavaju. Spavanje na trbuhu gotovo je nemoguće i preporučuje se spavanje na boku", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije, ali naglašava da spavanje na leđima nije preporučljivo.

"Ne samo kad spavaju, nego i kad leže neke trudnice mogu osjećati i slabost i imati osjećaj nedostatka zraka, a razlog je pritisak na donju šuplju venu koja ometa cirkulaciju krvi. Zbog poremećene cirkulacije krvi majke to se može reflektirati i na dijete pa u tom slučaju možemo primijetiti da dolazi do snižavanja broja otkucaja srca djeteta, prilikom ultrazvučnog ili CTG pregleda u ležećem položaju. Zato trudnica mora ležati na boku, a najbolje je na lijevom boku.

Prema istraživanjima, na lijevom boku je najbolja cirkulacija krvi, tako beba dobiva najviše krvi, kisika i hranjivih tvari i tada se najbolje razvija", savjetuje ginekologinja i dodaje da trudnica kad spava može staviti trudnički ili jastuk za dojenje između nogu ili ispod trbuha na boku i namjestiti se kako joj je najugodnije.

Kukukaka, koja je uvijek spavala na trbuhu, u trudnoći je počela spavati na lijevom boku: "Kako je trbuh postajao sve veći, bilo je sve teže, trnula mi je lijeva i ruka i noga. Pomogao mi je banana jastuk. Jedva sam čekala da rodim da se ponovno vratim na trbuh, a ostala mi je još uvijek i navika spavanja na lijevom boku".

Možda te zanima... Kako potaknuti trudove i otvaranje: Što kaže ginekologinja o prirodnim načinima Trudnoća

Bolovi u leđima i nogama i nesanica

Ginekologinja nam je objasnila i zašto neke trudnice osjećaju bolove u leđima i nogama tijekom spavanja:

"Tijekom trudnoće kod nekih trudnica javljaju se bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice, odnosno donjem dijelu leđa ili u samom području zdjelice. Na početku trudnoće, maternica se širi i oslabljuje trbušne mišiće i može stvarati pritisak na leđa i živce. A kako trudnoća napreduje, sama težina djeteta opterećuje mišiće i zglobove pa se zato javljaju bolovi u leđima koji se šire u područje zdjelice te unutarnju stranu nogu. Te bolove neke trudnice mogu osjećati i tijekom spavanja", kaže ginekologinja.

Poteškoće sa spavanjem u trudnoći često uzrokuje i nesanica, a i tu temu je na forumu otvorila jedna čitateljica.

"Zbog promjena hormonskog statusa, na samom početku trudnoće dolazi do povišene razine progesterona i humanog placentarnog laktogena. Tijelo mora usporiti i prilagoditi se novoj situaciji pa dolazi i do potrebe za većim snom, a ponekad i nesanice. Neke trudnice imaju nesanicu i zbog emotivne napetosti, a povišena razina hormona kortizola uzrokuje stres, potrebu za mokrenjem te otežani san", objašnjava dr. med. Marta Lajtman Križaić.

Naravno, to se ne javlja kod svih trudnica, a neki smatraju da se nesanica javlja zbog psihološke povezanosti majke i djeteta i prilagođavanja majke na novi ritam života koji će zahtijevati rođenje djeteta.

Imate li poteškoće sa spavanjem u trudnoći? Podijeli svoja iskustva u komentarima i na forumu missMAME.

 

Možda te zanima... Ginekologica odgovara: Je li sigurno voziti bicikl tijekom trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.