Roditelji Kolumne roditelja 08. srpnja 2016.

Vježbe u trudnoći koje će vam pomoći da izdržite porod

Helena Lojen Marić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cijela snaga i energija za cijeli proces poroda dolazi iz snage trupa, a trbušni mišići su jedan veliki dio trupa koji je potreban da bude snažan kako bi mogli izdržati porod, a i imali snage za onaj sami kraj iliti izgon

Čim sam ostala trudna kroz glavu su mi počela prolaziti razna pitanja o treningu za trudnice.  A jedno od njih je naravno bilo i kako jačati trbušnjake u trudnoći te smije li se uopće. Sada, puno pametnija u tom području mogu samo reći da odgovor nije jednostavan jer riječ „trudnoća“ je širok pojam, a „trbušnjaci“ su još širi pojam. Stoga bi moj odgovor bio i da i ne

Nakon što sam se upustila u detaljnije proučavanje tematike treninga za trudnice čitajući knjige te kroz interesantne diskusije s kolegama kineziolozima i fizioterapeutima, sada već dobro upućena u ovu vrstu treninga mogu vam samo reći da je cijela ova tema diskutabilna i među stručnjacima no ovdje ću vam ja iznijeti svoje mišljenje temeljeno na stručnom znanju, ali i na osobnom iskustvu.

Nije isto vježbati u prvom i zadnjem tromjesečju

Pa krenimo redom... Naime sam pojam trudnoća je širok jer nije isto izvoditi vježbe za jačanje trbušnih mišića u prvom tromjesečju kao što je to u zadnjem tromjesečju. Dakle već ovdje dolazimo do velike razlike u biomehaničkim promjenama u tijelu koje utječu na izvođenje ovih vježbi. Drugi problem je pojam „trbušnjaci“, što se uopće podrazumijeva pod time?

Helena Lojen Marić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Naime, postoji mnogo vježbi iz različitih fitnes tehnika kojima se jačaju trbušni mišići te postoje i više trbušnih mišića, ravni, kosi, poprečni, da vas ne zamaram sa stručnim nazivima. Koji ćemo jačati kojoj vježbom? I koji se ne bi smjeli pretjerano opterećivati u trudnoći i ono meni najbitnije pitanje zašto? Jer nisam ljubitelj kada mi netko kaže ne smiješ raditi to, to i to bez obrazloženja!

Problem razdvajanja trbušnih mišića

U samim počecima trudnoće fizički se može izvoditi velika većina vježbi za trbušnjake, no kako vrijeme odmiče to postaje sve više i više nemoguće, a glavni razlog je ležanje na leđima iz kojeg se izvodi većina vježbi za trbušne mišiće jer u toj poziciji fetus pritišće venu cavu te trudnice nisu u mogućnosti biti u tom položaju što više trudnoća odmiče. Moj način izbjegavanja ležanja su bili kako sam ih ja nazvala „obrnuti trbušnjaci“. U kojima se iz sjedećeg položaja spušta prema podu. Na taj način se izbjegava ležanje na leđima, a ujedno i svaka trudnica može kontrolirati svoj pokret te se spustiti do one razine koja njoj odgovara. I naravno ovdje postoji još mnogo modifikacija na koji način se može otežati ili olakšati, a to je na primjer bez oslonca na ruke ili sa osloncem na rukama.

Helena Lojen Marić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Osim problematičnog položaja na leđima također je problematičan i problem razdvajanja trbušnih mišića tzv. Diastasis recti koji se događa usred rasta maternice. To razdvajanje je normalno ukoliko je manje od 2 cm. Trudnice koje redovito vježbaju trebale bi redovito raditi ovo testiranje da spriječe daljnje probleme koji mogu nastati povodom prevelikog razdvajanja. Kako bi se što manje razdvajali trbušni mišići ne preporučuju se rotacije pri jačanju trbušnih mišića jer to dodatno razdvaja trbušne mišiće.

Izgon se odvija uz pomoć trbušnih mišića

Dakle usprkos svim navedenim problemima moj stav je da svejedno je potrebno aktivirati trbušne mišiće, a moj odgovor zašto je vrlo jednostavan... Jer su vam potrebni za porod! Cijela snaga i energija za cijeli proces poroda dolazi iz snage trupa, a trbušni mišići su jedan veliki dio trupa koji je potreban da bude snažan kako bi mogli izdržati porod, a i imali snage za onaj sami kraj iliti izgon jer izgon se i odvija upravo uz pomoć ovih mišića te ih se ne treba niti štedjeti u procesu treninga trudnica. Samo je potrebno biti pažljiv i prilagoditi vježbe stanju trudnoće.

Ovaj video u nastavku je jedna FloDance koreografija za trudnice, koja ima fokus na jačanje upravo trbušnih mišića kroz opisani „obrnuti trbušnjak“ i jačanje nogu. Naravno, i ova koreografija je sklona modifikacijama ovisno o stanju trudnice. Stoga prije nego isprobate kod kuće posavjetujte se s vašim ginekologom! A najsigurnije bi bilo da dođete na grupne treninge za trudnice gdje će vas pratiti stručno oko te vam pomoći oko pravilnog izvođenja svake vježbe!

Vaša FloMama trenerica

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.