Trudnoća Trudnica 30. listopada 2015.

Jedite 6 datulja dnevno za lakši i brži porođaj

datulje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje provedeno u Jordanu dokazalo je da žene koje jedu po šest datulja dnevno u zadnja četiri tjedna prije termina češće rađaju prirodno, bez dripa i da im porođaj kraće traje

Ako u trudnoći žudite za slatkim, svakako isprobajte datulje! Istraživanje provedeno u Jordanu prije sedam godina pokazalo je da jedenje šest datulja dnevno tijekom zadnja četiri tjedna trudnoće povećava šanse za lakši i brži porođaj. Zanstvenici su pratili 69 žena koje su jele datulje i 45 žena koje ih nisu jele. 

Kod žena koje su svakodnevno jele datulje u tjednima prije termina, prije porođaja je zabilježeno bolje otvaranje, odnosno širenje vrata maternice (3.52 centimetra u odnosu na 2.02 u kontrolnoj skupini) i njih 96 posto imalo je prirodni porođaj (u usporedbi sa 79 posto iz druge grupe). Upotreba sintetičkog oksiticina, tzv. dripa, bila je značajno niža kod žena koje su jele datulje (28 posto na prema 47 posto). Također, prvo porođajno doba trajalo im je kraće (510 minuta u odnosu na 906 minuta).

Zaključeno je da konzumacija datulja u zadnja četiri tjedna prije termina značajno smanjuje potrebu za induciranjem i pojačavenjem trudova, a dovodi i do nešto boljeg ishoda porođaja.

Idealna slatka hrana

Datulja je inače plod palme (Phoenix dactylifera L.), koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 godina. To je vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i koštice. Datulje se mogu konzumirati suhe, polusuhe i sviježe. Za razliku od ostalih vrsti voća, sadrže čak 23 amino kiseline.

Vitamini su prisutni u malim količinama (vit. C, B1, B2, niacin i vit. A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i ovisi o stupnju zrelosti biljke. Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom, piše portal Vitamini.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.