Trudnoća Trudnica 10. veljače 2015.

'Kad sam zatrudnjela, osmislila sam program vježbanja za trudnice'

Helena Lojen Marić, Flodance
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trenerica i trudnica Helena Lojen Marić, svoj autorski program Flodance Fitness prilagodila je trudnicama, a kaže da nema idealnijeg nego kad trener prolazi kroz to što uči svoje vježbače. Buduća mama otkrila nam je i kako se osjeća u trudnoći te kako zamišlja porod

"Flodance Fitness je program koji je idealan za prilagoditi trudnicama, zato smo krajem prošle godine osmislili Flodance namijenjen upravo trudnicama", kaže Helena Lojen Marić, predsjednica Društva športske rekreacije Thalia i začetnica programa Flodance Fitness - spoja pilatesa, joge, vježbi snage i suvremenog plesa. Apsolventica na Kineziološkom fakultetu koja je i sama trudna, u suradnji s fizioterapeutkinjom Dragicom Jengić, svoj autorski program FloDance Fitness prilagodila je trudnicama u svim stadijima trudnoće.

"Smatram da nema idealnijeg nego da sam trener upravo prolazi kroz to što uči i svoje vježbače", kaže 28-godišnja Helena koja je nedavno započela s treninzima za trudnice, a na treninge joj dolaze trudnice koje prva tri mjeseca nisu vježbale, a sada kažu da se osjećaju pokretnije i energičnije.

Helena Lojen Marić, Flodance | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

"Za mene je suvremeni ples izražavanje emocija kroz pokret, a svaki trener mora poznavati i anatomiju ljudskog tijela. U Flodance-u pokreti su sigurni i prilagođeni svakome. Uvijek im kažem da slušaju svoje tijelo, a na treningu mjerimo i puls. Ako netko pretjera, prestane s vježbanjem. Također, koreografija je spremna za modifikaciju na licu mjesta. Ako nekoj trudnici ne odgovara ili joj je neugodna neka vježba, promijenimo joj pokret", kaže Helena kojoj iskustvo trudnoće pomaže i da se poistovjeti sa svojim vježbačicama.

"Osim vježbanja, na Flodance-u za trudnice, družimo se, što je također dobro, pružamo si međusobnu podršku i to je dobro za socijalizaciju", kaže Helena koja je po prirodi aktivna osoba. Pleše od svoje treće godine, kao školarka išla je na natjecanja, završila je i Školu za balet i ritmiku, vježba cijeli život, a trenerica je već oko osam godina. 

'Slušam svoje tijelo'

"Kad sam saznala da sam trudna, ginekologinja mi je rekla da ako se dobro osjećam, mogu nastaviti vježbati. I sad kad sam umorna, usporavam. Slušam svoje tijelo i reagiram na ono što mi govori. Prilagođavam se svom tijelu, a primijetila sam da mi ono u trudnoći puno više javlja kako se osjeća", kaže Helena koja će svom mužu Davoru za treću godišnjicu braka pokloniti najljepši dar - njihovu prvu kćer.

Helena Lojen Marić, Flodance | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ova energična trudnica kaže da nije imala nikakve trudničke tegobe, a na početku je čak zaboravljala da je trudna. "Osim implantacijskog krvarenja na početku, nisam imala nikakve simptome, a niti mučnine. Osjećala sam se super, ali promijenila sam prehranu jer mi je tijelo počelo tražiti drugačiju hranu. Ne paše mi junk food, a najviše osjećam potrebu za hranom na žlicu, poput graha, gulaša, punjene paprike. Prehrana mi se doista promijenila na bolje", priča Helena i dodaje da joj je možda i vježbanje pomoglo da tako dobro podnosi trudnoću.

Kad razmišlja o porodu, Helena kaže da ga zamišlja kao jedan najteži i najduži trening, ali nakon kojeg će se osjećati najzadovoljnije. "Uspoređujem to s vježbanjem. Koliko ćeš se umoriti, toliko ćeš poslije biti zadovoljniji", priča i dodaje da je već nekoliko puta sanjala porođaj, a na Internetu je pogledala snimke poroda.

"Tuđe savjete saslušam jer nikad ne znaš koji će ti biti koristan", kaže buduća mama koja je već napravila i popis stvari za rodilište.

'Stalno pričam s bebom u trbuhu'

Helena Lojen Marić, Flodance | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Helena priča sa svojom bebom u trbuhu, a svaka tri sata ona se javlja udarcima. "Najaktivnija je noću i oko 3 ujutro, a i ja sam noćna ptica. Pokreti nisu obično ritanje, ona se cijela okreće! Svi me zezaju da će biti plesačica na mamu i tatu", smije se Helena koja se igra s bebom lupkanjem prstima po trbuhu, na što joj beba odgovara udarcem. 

Vesela i nasmijana trudnica kaže da voli kad je drugi dodiruju po trbuhu. A na pitanje razmišlja li o tome kakva će biti mama i kako bi htjela odgajati svoju kćer, za koju su već odabrali ime, Helena kaže da se pomalo boji da će suprug i ona biti previše popustljivi roditelji.

"Osjećam da će nas vrtjeti oko malog prsta", smije se buduća mama koja već sad zna da želi da njena kći ide na sve moguće aktivnosti, a onda će sama moći odabrati što je najviše zanima. 

Helena se veseli bebi, ali i novim poslovnim planovima, naime za jesen planira pokrenuti i treninge za mame i bebe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.