Trudnoća 26. ožujka 2024.

Trebam li se emotivno pripremiti za porod? I kako to učiniti?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da boli, znamo da je važno pripremiti se, znamo da moraš ponijeti određene stvari u rodilište... Sve to znamo. No, što je s osjećajima? Treba li se emotivno pripremiti za porod? I ako da, kako to napraviti? Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Porod je izrazito emotivno obojan događaj. To nije samo neka pretpostavka ili hipijevska ideja, to je danas znanstveno utemeljena činjenica.

Ako samo uzmemo u obzir hormon koji je najvažniji za tijek poroda jer izaziva trudove – oksitocin i naučimo ponešto o njemu, shvatit ćemo da se on izlučuje u uvjetima mira, intime, sigurnog okruženja, poznatih mirisa, zvukova i u svim trenutcima kada nam je ugodno, kada uživamo i kada smo zadovoljni. Ako smo pod stresom, uznemireni, bojimo se, osjećamo sram, strah ili otpor, oksitocin ne može djelovati jer ga zasjeni adrenalin. Dakle, jasno je da trudova nema ako se tijekom poroda ne osjećaš sigurno, opušteno, poštovano…

Možda te zanima... Bezbolni porod: Uvijek se možeš osloniti na sebe - i to doslovno Trudnoća

Uz uspješan porod, važno je također da se dovoljno otvoriš i propustiš bebu kroz zdjelicu. Zapravo, ono što se mora otvoriti jest cerviks, tj. grlić maternice koji je prije početka poroda tvrd i potpuno zatvoren, da bi na kraju poroda, na samom izgonu bio omekšan, zapravo potpuno stanjen i otvoren oko 10 cm. On se ponaša slično kao anus ili grlo, a svima nam je jasno kako se ti organi opuštaju u uvjetima kada se osjećamo dovoljno opušteno i sigurno. U trenutcima velikog stresa i straha, često ne možemo ništa izustiti, a kamoli izvršiti nuždu.

Osim trudova i otvorenosti, važno je da se beba pravilno pozicionira u porodnom kanalu. To ovisi o angažmanu bebe, ali i o tvojem tijelu. Što se tiče bebinog angažmana, ako je spremna za porod, njoj samo treba dovoljno mjesta i kada ga dobije, angažirat će se u porodu i spustiti u porodni kanal. Mjesta joj možeš napraviti svojim kretanjem i razrješavanjem eventualnih prepreka u tijelu koje najčešće nastaju zbog napetosti. Kada se bojiš i kada te boli prirodna reakcija tijela jest da se stisne pa se i mišići, ligamenti i tetive u zdjelici stisnu što je za porod jako nepovoljno. Opuštanje tijela možeš postići eliminiranjem straha i boli. Dakle, opet je ono što osjećaš ključno za stanje opuštenosti u tvojem tijelu i za tijek poroda.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Dakle, sva tri preduvjeta za uspješan porod – efikasni trudovi, otvorenost cerviksa i beba koja se spušta u porodni kanal izrazito su pod utjecajem tvojih emocija i stanja.

Upravo zato je važno da se dobro emocionalno pripremiš za porod.

Kako ćeš to učiniti?

Za početak:

  • Preispitaj svoja dosadašnja uvjerenja o porodu.
  • Iskreno pogledaj u sebe i pronađi čega se sve bojiš vezano uz porod.
  • Preispitaj svoja uvjerenja o boli i porođajnoj boli.
  • Preispitaj svoj odnos prema medicinskom sustavu i autoritetima.

Kada budeš sama sebi jasnija vezano uz ova pitanja bit će ti lakše naći načine da prebrodiš svoje emocionalne prepreke. Bitno je da:

  1. Pronađeš provjerene informacije o fiziologiji poroda
  2. Dobro upoznaš postupke i medicinske intervencije u rodilištima
  3. Upoznaš koja su tvoja ljudska prava u porođajnom sustavu
  4. Saznaš što sve možeš poduzeti u porodu da si osiguraš sva tri preduvjeta – dobre trudove, otvorenost cerviksa i angažman bebe
  5. Pronađeš resurse unutar sebe koji će ti pomoći da se dobro nosiš sa svim izazovima i nepoznatošću koje porod nosi

Kako ćeš ovo uspjeti?

  1. Radije uloži u dobru pripremu za porod, umjesto u najskuplju opremu i odjeću za bebu koju će ionako za čas prerasti.
  2. Dobro razmisli tko ti može biti najbolja emocionalna podrška kao pratnja na porodu

Dobra vijest je da uz dobru podršku preispitivanjem i razumijevanjem sebe i svojih stavova te učenjem novih alata za nošenje sa boli i strahom možeš doći do emocionalne sigurnosti u porodu koja će onda utjecati i na fiziološki tijek poroda.

Ivanu Klement potraži na doula.hr.
 

Možda te zanima... Bezbolni porod: doula kao učinkovita metoda za olakšavanje boli Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.