Trudnoća Porođaj 29. veljače 2024.

Znanstvenici: Porođaj je za tijelo teži i naporniji od maratona!

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, trudovi i porođaj najtraumatičnija su iskustva kroz koje žensko tijelo može prolaziti, sam porođaj zahtjevniji je od trčanja maratona, a oporavak od ozljeda traje i dulje od oporavka u profesionalnom sportu

Mame, ako razmišljate početi se baviti trčanjem, znanstvenici tvrde da bi žene koje su rodile, bez problema mogle istrčati maraton. Novo istraživanje Sveučilišta u Michiganu otkrilo je da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje tijelo može prolaziti, a sam porođaj za žensko tijelo je naporniji nego višesatno trčanje! Znanstvenici su analizirali snimke magnetske rezonance ozljeda nastalih tijekom poroda i ozljeda u sportu, a otkrili su da su posljedice porođaja slične ozljedama nastalima tijekom bavljenja profesionalnim sportom. 

"Kad bi se profesionalna sportašica ozljedila na terenu kao žena na porodu, liječnici bi je odmah prikljjučili na magnetsku rezonancu. A liječnici sada govore majkama: 'Prošlo je šest tjedana od poroda, bit ćete dobro, više nam ne morate dolaziti'. No, nisu sve žene dobro nakon tih šest tjedana, niti su sposobne vratiti se na posao i to je sasvim normalno, nisu lude zbog toga", rekla je Janis Miller, profesorica na U-M školi sestrinstva.

Ginekološki pregled nakon poroda - zašto je važan?

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Oporavak od ozljeda

Prema rezultatima istraživanja, 25 posto rodilja imalo je frakture slične stres frakturama sportaša, 41 posto doživjelo je pucanje zdjeličnih mišića, a 15 posto dobilo je ozljede zdjelice koje nikad nisu ni zacijelile. Iako većina liječnika kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest tjedana, kod nekih žena može potrajati i do osam mjeseci ili duže.

"Ne govorimo da bi sve žene nakon poroda trebale ići na magnetsku rezonancu. No ako žena osjeća da se sporije oporavlja, da ima neobične simptome ili se ne osjeća ugodno i ne može više raditi Kegelove vježbe, morala bi se obratiti specijalistu", kaže Miller te dodaje da ozljede zdjelice mogu dovesti do problema s mokraćnim sustavom i drugih problema.

Je li urez međice na porodu stvarno potreban?

Mame, rezultate ovog istraživanja podijelite s partnerom ili prijateljima kad vas upitaju: "Boli li porod stvarno tako jako?", a možete zatražiti i medalju, jer je sada znanstveno dokazano da je zaslužujete.

Možda te zanima... Koliko porod boli? Mame opisuju porođajnu bol Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.