Trudnoća Trudnica 17. veljače 2024.

Očekivanja vs. stvarnost u trudnoći: Kada su mame bile u pravu, a kad u krivu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame mnogo očekuju od sebe. Očekuju da će zadovoljiti potrebe svoje bebe od samog početka i da mogu lako proizvesti majčino mlijeko. Očekuju da će se potpuno zaljubiti u svoju bebu u trenutku kad je vide. Kao i mnoge druge stvari u životu, ta se očekivanja ne događaju uvijek kao što je zamišljeno

Normalno je da mame budu stroge prema sebi. Može se dogoditi i suprotno, osobito kada je riječ o trudnoći, porodu i roditeljstvu. Buduća mama može pretpostaviti da će je mučiti jutarnje mučnine ili da će teško vratiti svoje tijelo kakvo je bilo prije bebe. No neke mame nemaju jutarnje mučnine ili strije. Neke imaju lagan porod ili nemaju problema s dojenjem i 'proizvodnjom' mlijeka.

Svaka mama doživljava majčinstvo na jedinstven način. To je ono što roditeljstvo čini tako lijepom, ludom stvari. Naravno, prirodno je imati određena očekivanja o trudnoći, porođaju i postporođajnom životu. Upravo smo to mi - ljudi. Normalno je očekivati ​​i samo očekivati. Ako ne očekuješ, vjerojatno si robot.

Što su mame očekivale u trudnoći i jesu li bile u pravu?

Mama je bila u pravu: Višak kože

'Nakon što je riječ "blizanci" ušla u moj vokabular, odmah sam se zabrinula zbog viška kože. Znala sam da trudnoća uzrokuje rastezanje kože, ali višestruko? Imala sam osjećaj da neću to moć nikako izbjeći. I bila sam u pravu. Prošlo je godinu dana od rođenja mojih blizanaca, a koža na trbuhu ima one očekivane strije i bore. Iako je bilo teško prihvatiti moje 'novo tijelo', drago mi je što sam se psihički pripremila na mogućnost dodatne kože.'

Strije | Author: Guliver Foto: Guliver ; Strije u trudnoći

Mama je bila u pravu: Previše mišljenja

'Očekivala sam da će drugi dijeliti svoje mišljenje kada ih ne želim, ali nisam očekivala da će mi toliko smetati kad netko ima nešto negativno reći o mojim odlukama", objašnjava mama Ashley VanHusen. Žalosno je da svijet može biti tako okrutan. Prirodno je imati mišljenja, ali to ne znači da bi ta mišljenja trebala biti namjerno stavljena tamo da bi nekoga povrijedila.'

Mama je bila u pravu: Očekivala sam carski rez - i bio je

'U očima nekih, carski rez ne doživljavaju kao "porođaj". Kao prvo, ova pomisao mora završiti. Na kakav god način beba došla na svijet to je porođaj - i je li to doista važno? Majka je u oba slučaja majka. Međutim, neke mame su jednako uplašene carski rezom, kao i prirodnim porodom.  'Očekivala sam da ću trebati carski rez i zaista sam trebala', kaže mama Michelle Eisele. 

Možda te zanima... Mame priznaju što bi voljele da su znale o carskom rezu Trudnoća

Mama je bila u pravu: Savjetnice za dojenje su uvijek tu

Savjetnice za dojenje su vrlo korisne, to su certificirani profesionalci koji u potpunosti razumiju dojenje. Mame koje znaju da će isključivo dojiti često se oslanjaju na te stručnjake za podršku tijekom njihove porođajne avanture. Mnoge mame su mi rekle da ću tijekom boravka u bolnici upoznati savjetnice za dojenje - i bile su u pravu. 'Očekivala sam da ću tijekom boravka u bolnici sresti savjetnice za dojenje i bila sam spremna reći da ću pokušati dojiti svoje blizance, ali sam znala da ću se samo izdajati i pohranjivati mlijeko. Rekla sam to nekoliko puta u bolnici. Iako su ti stručnjaci doista pokušavali pomoći, postalo je zamorno ponavljati se svakom novom stručnjaku koji je došao na moja vrata. Cijenim njihovu pomoć, ali sam znala da ću ući u ovu avanturu s različitim ciljevima.'

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mama je bila u krivu: Nisam očekivala da će dojenje biti teško

Medicinske sestre, savjetnici za dojenje i medicinski stručnjaci često govore o prednostima koje dolaze s dojenjem. Međutim, rijetko raspravljaju o teškoćama koje dolaze s dojenjem. Društveni mediji, druge majke i filmska industrija imaju tendenciju uljepšavati dojenje i naprave da izgleda kao najbolji i jedini način hranjenja bebe. Iako dojenje ima svoje prednosti, postoje i mame koje se bore s dojenjem. "Nisam očekivala da će dojenje biti tako teško, zahtjevno i iscrpljujuće", objašnjava mama, Ashley VanHusen. Mnoge druge mame doživljavaju isti stres i frustraciju kao i Ashley kada se radi o avanturi poput dojenja.

laylaygibson Možda te zanima... 'Ne priča se dovoljno koliko dojenje može biti teško' Beba

Mama je bila u krivu: Očekivala sam da mi biti zlo cijelu trudnoću

'Očekivala sam da će mi tijekom cijele trudnoće biti zlo, ali osim što sam neko vrijeme osjećala samo mučninu  - osjećala sam se nevjerojatno', kaže mama Breanna Youg.  Mnoge mame očekuju najgoru trudnoću, a na kraju bude najbolja moguća. Obožavaju sve što im je trudnoća donijela, sjaja kože, prekrasnu kosu...  Za neke, kao što je Breanna, to može biti slučaj. A druge, oni su pogođene jutarnjom mučninom, bolovima u leđima i otečenim zglobovima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mama je bila u krivu: Odlazak na jogu i sve trudničke tečajeve

Oduvijek sam  voljela sve o trudnoći. Očekivala sam da ću iskoristiti sve što mogu za vrijeme trudnoće: joga za trudnice, tečajevi o porodu, grupe za podršku. Umjesto toga, dobila sam teške bolove u leđima i potrebu da se samo dvaput pomaknem tijekom trudnoće. Život vam baca krivulje i kada se to dogodi tijekom trudnoće, najviše što možete je opustiti se i gledati kako se odvija trudnoća bez stresa. Naravno, to nije lako - pogotovo kad ta očekivanja koja si imala za sebe, opale poput šamara.
To je bio moj slučaj. Umjesto lijepe, ugodne trudnoće, nisam smjela raditi, moj dečko je napustio državu na tri mjeseca i rečeno mi je da ne smijem nastaviti voditi život na koji sam navikla.
 

Možda te zanima... Najbolje i najgore vježbe za trudnice Trudnoća

Mama je bila u krivu: Očekivala sam da ću biti stalno iscrpljena

Iscrpljenost. Dolazi s trudnoćom i dolazi s majčinstvom. Mnoge nove mame očekuju kako će preživjeti hladnu kavu i da će biti sretne ako uspiju dobiti sat vremena sna. Iako je to često, ipak to nije slučaj kada ste u mogućnosti ući u strogu rutinu - a vaša beba  je kompatibilna s tom rutinom. 'Očekivala sam da ću vječno biti iscrpljena nakon što dobijem bebu, ali istinito je da sam stvorila rutinu i tako potaknula dobro spavanje koje je moju bebu pretvorilo u nevjerojatnog spavača', kaže Beanna Yung. 'Spava 13 sati noću!' Budi dosljedna i ostani pozitivna kao što si nekad bila, nikad ne znaš što možeš očekivati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.