Trudnoća Porođaj 16. ožujka 2016.

Masturbacija na porođaju olakšava bol?

trudnica, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama dvoje djece i fotografkinja porođaja, Angela Gallo tvrdi da je samozadovoljavanje na porodu najbolji način za olakšavanje boli, a i znanstvena istraživanja potvrđuju da ženski orgazam povećava prag tolerancije na bol

Angela Gallo, fotografkinja porođaja i mama dvoje djece tvrdi da je samozadovoljavanje najbolji način za olakšavanje porođajne boli. U svom iskrenom blogu objasnila je da je na svom drugom porodu kod kuće otkrila kako joj pomaže diranje intimnih dijelova tijela. No objasnila je i da to nije seksualna potreba već prirodan način koji nam vlastito tijelo nudi da si olakšamo bol.

"Stimulacija klitorisa bila mi je kao lijek. Pomaknula je fokus na moju vaginu, na tu energiju koja vrije u meni. Pomogla mi je da se osjećam više povezano, i kao da imam kontrolu nad onim što sam osjećala. Lakše sam podnosila bolove trudova, a i ostatak poroda bio je puno ugodniji. Da sad zatvorim oči, vratila bih se na to mjesto. Vruća voda na mojim leđima, muževa ruka u mojoj ruci, sigurnost njegove prisutnosti, sreća koju osjećam kad se 'vozim na tim divljim valovima'", napisala je Angela i opisala tu svoju potrebu kao 'veličanstven instinktivan način za olakšavanje boli'. 

Bez potrebe za epiduralnom i lijekovima

Citirala je i Debru Pascali-Bonaro, koja se bavi fenomenom 'orgazmički porođaj': "U našoj kulturi žene se srame kad osjećaju užitak, zato jer se očekuje od njih da moraju osjećati bol. Moramo promijeniti takvo shvaćanje".

Orgazmički porođaj - i to je moguće!

Angelin drugi porod trajao je šest sati i prošao je bez lijekova. Objasnila je da joj je bio puno ugodnije iskustvo od prvog poroda koji je trajao 45 sati i na kojem su joj dali epiduralnu zbog koje se osjećala kao da nema kontrolu nad svojim tijelom.

'Rađajući svoju kćer, pjevala sam i bila u ekstazi'

Orgazam povećava prag tolerancije na bol

Njeno iskustvo podržavaju i znanstvena istraživanja o masturbaciji kao sredstvu za olakšavanje boli. Istraživanje objavljeno u Journal of Sex Research 1988. otkrilo je da 'kad žene stimuliraju svoju vaginu ili klitoris, postaju manje osjetljive na bol'.

Tijekom orgazma, oslobađaju se endorfini, a istraživanje seksologa iz Sveučilišta Rutgers otkrilo je da ženski orgazam povećava prag tolerancije na bol te prag otkrivanja boli za značajnih 74,6 posto ite 106,7 posto.

Sramiš li se masturbacije?

No postavlja se važno pitanje: kako bi žene mogle pronaći potrebnu privatnost da se potpuno opuste i to pokušaju tijekom porođaja?

Seks ipak neće ubrzati porod

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.