Trudnoća Porođaj 10. srpnja 2014.

Orgazmički porođaj - i to je moguće!

porod dojenje mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznata primalja Ina May Gaskin u svojoj knjizi 'Prirodan porođaj' daje sve važne informacije kako porođaj učiniti ispunjavajućim i osnažujućim iskustvom umjesto traumom, a mi vam prensimo odlomak o orgazmičkom porođaju i u nagradnom natječaju smo vam darovali tri primjerka ove knjige!

U  priručniku 'Prirodan porođaj', novom izdanju Mozaika knjiga, pronaći ćete sve što trebate znati da biste iskusili porođaj na najbolji način - u bolnici ili u udobnosti vlastitog doma. "Najponiznije molim sve trudnice svijeta da pročitaju ovu knjigu i upiju njezinu mudrost. Hvala ti, Ina May, iz dubine srca, što si napisala ovaj prekrasan vodič kroz prirodni porođaj. Ova knjiga sadržava informacije koje mogu promijeniti svijet", preporuka je poznate američke ginekologinje Christiane Northrup, autorice bestsellera 'Žensko tijelo, ženska mudrost' i 'Mudrost majčinstva'.

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

U knjizi koju je napisala iskusna primalja Ina May Gaskin naći ćete važne informacije o tome kako izbjeći razne medicinske intervencije tijekom porođaja te potaknuti njegov prirodan tijek. Doznat ćete kako smanjiti porođajne bolove bez lijekova, zašto je važno vjerovati u snagu i sposobnost vlastitog tijela, što se događa tijekom trudova i koji su najbolji položaji za prirodan porođaj, zašto je važno ne požurivati tijek porođaja lijekovima i medicinskim intervencijama, zašto epiziotomija nije nužno potrebna i kako je izbjeći, koje su prirodne metode poticanja ili ubrzavanja porođaja, kako izbjeći poslijeporođajno krvarenje i depresiju, kako stvoriti sigurno i ugodno okružje za porođaj kod kuće, ali i u bolnici, kako porođaj učiniti uistinu ispunjavajućim i osnažujućim iskustvom umjesto traumom.

Dobitnici knjige tjedna!

Koje su za vas prednosti prirodnog porođaja? Tri odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 10. srpnja do srijede 16. srpnja do 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Prirodan porođaj' u izdanju Mozaika knjiga. Dobitnice su Dada, Boba i silvijaa, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila. U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz poglavlja 'Tanka linija između boli i užitka' iz ove knjige, prenosimo vam odlomak o orgazmičkom porođaju:

U nekim kulturama - uključujući i našu - mnogo žena prihvaća ili zahtijeva lijekove protiv bolova prije nego što su iskušale kako bi to iskustvo izgledalo bez lijekova. Jednom sam upitala publiku na predavanju je li itko od njih čuo da je neka žena doživjela orgazam tijekom porođaja. Promatrajući lica u publici, primijetila sam uglavnom izraze iznenađenja i znatiželje. Tada sam ugledala sitnu plavu ženu čije je lice bilo posebno ozareno.

'Imala sam najnevjerojatniji produženi orgazam'

"Da! Tako mi je drago da ste to rekli! ja sam imala najnevjerojatniji produženi orgazam prije sedamnaest godina tijekom svog porođaja", rekla je. "Mislila sam da sam jedina osoba na svijetu kojoj se to dogodilo i da sam možda samo čudna."

Nastavila je objašnjavati kako je njezina odlučnost da rodi bez lijekova protiv bolova naišla na pritisak liječnika.

"Nećete dobiti medalju zato što ste odbili lijekove", rekao joj je liječnik. Kako se pojačavao intenzitet bolova i porođaj se približavao, rekla je da je počela osjećati leptiriće po cijelom tijelu. Tada je napravila nešto što je kasnije požalila: rekla je svom liječniku da se osjeća kao da ima orgazam.

"Znate li što mi je rekao?" upitala je. "Rekao je: Vi ste luđakinja! Vi ste najčudnija pacijentica koju sam ikad imao! To mi je rekao. Sad mi je jasno da je sram koji osjećam kad se prisjetim porođaja posljedica njegova nezananja i grubosti."

Zastala je na trenutak i dodala: "Ali orgazam je bio sjajan!"

Slična iskustva mnogih žena

Srela sam mnoge žene koje su imale vrlo slična iskustva: bez obzira na očekivanja kako će se osjećati tijekom porođaja, otkrile su da su barem neki dijelovi nevjerojatno ugodni. Neke su bile zapanjene što su doživjele tako fantastične užitke okružene strancima koji nisu shvaćali što se događa - pogotovo zbog toga što nikad nisu čuli da je moguće osjetiti užitak tijekom rađanja. Caroline, koja vodi tečajeve za trudnice u Južnoj Karolini, rekla mi je da je odlučila da bi bilo dobro ne spominjati liječniku i sestri koji su bili na porođaju što točno osjeća. "Samo sam se prepustila i uživala", rekla mi je. "I nikad nikome nisam rekla ništa o tome sve do sada. Uvijek sam se pitala zašto nitko ne govori o tome."

Kako me progonila znatiželja da saznam koliko mogu pronaći žena s orgazmičkim iskustvom na porođaju, odlučila sam napraviti malo istraživanje među bliskim prijateljima. Otkrila sam da su 32 od 151 anketirane žene imale barem jedno orgazmičko iskustvo tijekom porođaja. To je 21 posto, puno više nego što sam očekivala. Većina tih žena rodila je svoju djecu na Farmi (Primaljskom centru koji je osnovala autorica knjige, gdje se prakticira autentično primaljstvo, op.ur.), ali zanimljivo je to da su neke rekle da su doživjele orgazam tijekom bolničkog porođaja. Navest ću neke od komentara tih žena, jer bi oni mogli razjasniti koji su čimbenici prisutni kad žene imaju iskustva slična ovima.

Margaret: Imala sam kozmički orgazam, stanje potpunog blaženstva. Na neki način to je imalo trajan učinak. Još uvijek ga mogu prizvati.

'Trudovi su bolni, ali samo rađanje neopisivo ugodno'

Vivian: Trudove sam osjećala kao muku; ali rađanje, sam proces prolaska cijelog djetetova tijela iz moje maternice (što se dogodilo vrlo brzo), bilo je neopisivo nevjerojatno, pogotovo prvi put.

Marilyn: Moj zadnji porođaj bio je vrlo orgazmičan na neki produženi način, kao da sam jahala na valovima orgazmičkog blaženstva. Znala sam što očekivati, manje sam se bojala i pokušala sam se prepustiti protoku energije umjesto da ga izbjegavam ili da mu se opirem kao što sam činila prvi put. Učinak je bio vjerojatno većinom psihološki na način da mi je davao nevjerojatno zadovoljstvo samo zato što sam uspjela sigurno prijeći tako težak put. Divno sam se osjećala mjesecima poslije, što mi je pomoglo da se općenito osjećam pozitivno u vezi sa sobom. To je, zauzvrat, utjecalo na to kako sam se osjećala u vezi sa sobom u pogledu seksualnosti. Također mislim da mi je učenje kako da se prepustim i pustim svoje tijelo da preuzme porođaj (za razliku od stalnog intelektualiziranja o tome!) pomoglo da prodrem u dio sebe koji nikada prije nisam upoznala i da se lakše prepustim tijekom vođenja ljubavi.

Euforija i blaženstvo

Neke su žene pak opisale da su umjesto orgazma doživjele euforiju, donekle sličnu blaženstvu koje povezuju sa seksualnim užitkom.

Elayne: Ja nisam imala orgazam, ali osjećala sam nešto slično tome dok sam rađala prvo dijete. I to je bilo samo tijekom tranzicije, neposredno prije tiskanja. Na trenutak sam se osjećala kao da mi predstoji orgazam - osjećala sam se kao pod utjecajem neke droge, boljelo me i bojala sam se onoga što slijedi. I sve sam to osjećala istovremeno.

Alicia: Ne, ne bih to iskustvo opisala kao "orgazmičko". Prije bih ga opisala kao "euforično". Reći da je orgazmičko značilo bi opisati to iskustvo na prizemni način. Ono je zapravo bilo duhovno.

Zašto se ovo prešućuje?

Prije negoli prijeđem s teme orgazmičkog porođaja, željela bih napomenuti kako se ta mogućnost rijetko spominje ženama koje se pripremaju za porođaj. Postoji više od jednog mogućeg objašnjenja zašto se o tome šuti. Jedna je da većina profesionalaca koji se bave porođajima jednostavno ne zna da se to događa. Druga je da kad se to događa, nitko to ne spominje, s obzirom na to da se orgazam općenito smatra previše privatnom stvari da bi se o njoj razgovaralo u pristojnom društvu. Ipak, još jedan razlog je taj što oni koj9i znaju da se to može dogoditi, ne žele podizati očekivanja žena koje bi se možda osjećale prevarenima ako se njihovo iskustvo ne bi moglo "usporediti" s opisom iskustva nekog drugog.

Konačno, prema mojim spoznajama, orgazam tijekom trudova i porođaja ne događa se često ženama kojima su tijekom porođaja davani narkotici, epiduralna ili barbiturati. S obzirom na to da se tako velikom broju žena u našem društvu daje neka vrsta lijekova tijekom porođaja, to može biti značajan razlog zašto profesionalci koji se bave porođajima i većina javnosti nije prepoznala ovaj fenomen.

Knjigu 'Prirodan porođaj' možete kupiti u Internet Supershopu Mondo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.