Trudnoća Trudnica 16. rujna 2015.

Od straha i srama do prekrasnog porođaja

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hipnoterapeutkinja Petra Brzović otkriva koji su bili duboki podsvjesni uzroci trudničkih mučnina i straha od porođaja kod žena s kojima je radila te objašnjava kako se hipnoterapija koristi u pripremi za porođaj

Zbog nepovjerenja u sebe kao majku, straha od porođaja, ali i srama pri pomisli da bi na porodu hemoroidi koje je imala mogli "ispasti iz nje", razina stresa bila je tolika da nije željela ostati trudna, a kad je zatrudnjela, ni u kojem slučaju nije željela roditi vaginalno. Ovo je bio problem žene s kojom je klinička i transpersonalna hipnoterapeutkinja Petra Brzović iz Zivia studija radila pripremu za porođaj.

Vraćanje povjerenja u svoje tijelo

"Radile smo na povratku osjećaja sigurnosti, povjerenja u život i u sebe, razrješavanja trauma iz djetinjstva. Pripremale smo se za porođaj s ciljem da bude opuštena, samopouzdana, povezana sa svojim tijelom i puna povjerenja da može roditi. Također smo se pripremale za majčinstvo na način da iscijeli dijete u sebi, riješi odnos s roditeljima i prigrli mogućnost da uistinu može biti divna majka", priča Petra, koja je također i doula, nestručna ženska podrška na porođaju, pa je uz ovu svoju klijenticu bila i kad je rađala.

Petra Brzović | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Zbog gužve u rađaonici mogla sam ući s njom u boks tek kad je bila otvorena već 10 centimetara. Do tada je sama bila u predrađaonici i samostalno prošla kroz trudove uz pomoć tehnika disanja, vizualizacije i samohipnoze koje smo vježbale. Imala je kontrolu, bila puna povjerenja da ona to može i imala jedan od najljepših porođaja na kojem sam prisustvovala – bez intervencija, u miru, tišini, uz moju i potporu primalja i liječnika. Porođaj je bio takav da smo svi u rađaoni plakali. Danas je divna majka svom sinu", kaže Petra Brzović.

Mučnine kao izgovor za odmor

Hipnoterapiju je radila i sa ženom koja je zbog jakih mučnina u trudnoći, povraćanja i gubitka težine, morala biti hospitalizirana i primati infuziju.

"Našle smo uzrok mučnina. U osnovi je bio strah hoće li sve to moći savršeno izvesti, a onda izgovor da joj je loše pa ne mora ići na posao, raditi, biti savršena supruga, majka, kućanica, nego može biti 'samo' trudna. Radile smo na njezinoj potrebi da bude savršena, odnosno prihvaćanju da je savršena uz sve svoje nesavršenosti. Tražile smo ravnotežu između odmora i rada, a trebala si je dopustiti odmor kad joj je potreban, bez dodatnih opravdanja za to. Nakon toga je imala još dvije trudnoće u kojima je mučnina bila blago prisutna kao barometar koji pokazuje kad treba stati i odmoriti se", opisala nam je Petra Brzović.

Prema njezinim riječima, za kvalitetnu pripremu za porođaj obično je potrebno do šest hipnoterapeutskih seansi, a ova je metoda osobito blagotvorna kod uklanjanja straha od porođajne boli, straha od bolnica ili liječnika, tzv. sindroma bijele kute, straha od bilo kakvih intervencija, poput igala, ginekoloških pregleda i slično, straha od odgovornosti koje majčinstvo nosi, nesigurnosti, osjećaja da neće biti dobra majka i slično.

Hipnoterapija mijenja podsvjesni um

"Za razliku od većine drugih terapijskih metoda, tijekom hipnoterapije komuniciramo s podsvjesnim umom, a ne svjesnim. Često na svjesnoj bazi sve znamo, sve nam je jasno ali si ne možemo pomoći. Razlog se nalazi u činjenici da je čak 95% našeg uma podsvjesno, a samo 5% svjesno. Naš podsvjesni um je dio uma koji pohranjuje sva naša prošla, sadašnja i buduća iskustva kojih smo trenutno nesvjesni. Podsvjesni um također sadrži naše navike, emocionalne reakcije, naučena ponašanja, uvjetovane reakcije, asocijativna pamćenja te stavove, uvjerenja i percepcije.

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komunicirajući s podsvjesnim umom neopisivo brže i direktnije dolazimo do uzroka problema, strahova, fobija, anksioznosti, nesigurnosti, te brže postižemo željene promjene. Ova vrsta transpersonalne hipnoterapije znatno ubrzava napredak jer, za razliku od drugih terapija, otvara put prema podsvijesti, prema velikom spremištu u koje spremamo sva naša iskustva i sjećanja, kojih smo u potpuno budnom stanju nesvjesni, jer je naš um tada orijentiran na analiziranje i obavljanje svakodnevnih operacija", objašnjava terapeutkinja.

Cjeloviti pristup ženskom zdravlju

Ova vrsta hipnoterapije zapravo je terapija u stanju duboke opuštenosti.

"Tijekom toga osoba je u potpunosti sposobna sve kontrolirati, razgovarati i po želji prekinuti terapiju. Ne koristim principe 'stare' hipnoze u kojoj je klijent prepušten sugestijama hipnotizera. Umjesto toga, ja sam uz klijenticu kao terapeut, pomažem joj doći do odgovora koji su joj potrebni u tom trenutku te kreiram sigurno mjesto za rješavanje bilo kakvih problema ili trauma koje nosi iz prošlosti", objašnjava Petra Brzović, koja je također učiteljica joge, Fertile Body Method terapeutkinja, aromaterapeutkinja i doula.

U njezinom Zivia studiju, holističkom centru zdravlja posebno posvećenom ženskom zdravlju, trudnoći i majčinstvu te potpori plodnosti, pored hipnoterapije i terapije po Fertil Body metodi, u ponudi su i Prenatal joga, akupunktura, masaža za trudnice, aromaterapija i usluge doule. Sve to može pomoći u olakšavanju različitih problema u trudnoći, u pripremi za porođaj i majčinstvo, oporavku nakon poroda i nošenju s izazovima roditeljstva.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.