Trudnoća Liječenje neplodnosti 28. svibnja 2014.

Akupunktura liječi neplodnost i olakšava porod

akupunktura
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako se akupunktura radi paralelno s IVF-om, broj žena koje ostanu trudne povećava se za 50 do 60 posto. Pomaže u psihofizičkoj pripremi za bezbolan porod, a na samom porodu uklanja 90 posto boli, kaže anesteziologinja i akupunkturologinja Dragica Franić Kasunić

"Akupunkturom bi zapravo trebalo započeti liječenje neplodnih brakova. Oboje partnera dobivaju akupunkturu jednom ili dva puta tjedno kroz tri mjeseca, zatim se dva mjeseca pričeka normalna prirodna trudnoća. Ako žena ne zatrudni, onda se kreće ginekologu na IVF i on radi cijeli postupak po postojećem ginekološkom protokolu", kaže Dragica Franić Kasunić, dr. med. specijalist anesteziolog, algolog, akupunkturolog i voditeljica Ambulante za liječenje boli KB Sveti Duh u Zagrebu. Objašnjava da ako se radi akupunktura paralelno s IVF-om, broj žena koje ostanu trudne povećava se za 50 do 60 posto, a te podatke objavili su kineski liječnici ginekolozi i akupunkturolozi, koji rade i žive u Americi ili u Zapadnoj Europi.

"Ovisno o tome što je uzrok neplodnosti, mjesec dana prije samoga IVF-a paralelno uza sve ostalo ili žena ili muškarac ili oboje idu na akupunkturu. Neposredno prije inseminacije, odnosno pola sata prije same inseminacije žena dobije jedan akupunkturni tretman u trajanju od pola sata. Nastavlja se odmah nakon inseminacije s još jednim akupunkturnim tretmanom u trajanju od pola sata", opisuje postupak anesteziologinja te objašnjava da budući da je spontani pobačaj najčešći u ovom slučaju u prvoj polovici trudnoće, nastavlja se s akupunkturom jednom tjedno do polovice trudnoće ili manje, ako je trudnoća uredna.

Dr. Dragica Franić Kasunić kaže da osobno nema jako veliko iskustvo u liječenju neplodnosti, ali dosadašnja iskustva su jako dobra. "Imam pacijenticu trudnicu koja je nakon osam godina bezuspješnog liječenja neplodnosti, uz akupunkturu paralelno s IVF-om zatrudnjela nakon drugog pokušaja i trudnoća je za sada uredna".

akupunktura, Dragica Franić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Anesteziologinja smatra da kada bi se ovaj protokol za liječenje neplodnosti kao takav uveo u praksu u svim hrvatskim bolnicama, broj neplodnih parova bi se znatno smanjio, a uz vrlo malu potrošnju i uz vrlo mala ulaganja.

"Mislim da je u ovom slučaju najvažnija barijera u glavama ljudi. Kako Hrvatska u svemu kaska za ostalima, tako je i s akupunkturom. Uspjeli smo natjerati ljude da na svojoj koži osjete da im ova tehnika pomaže i da razbiju predrasude o tome. Sama metoda je uvedena iz Kine, ali je u mnogome modificirana od 1979. kada ju je SZO priznala kao metodu liječenja. Postoje mnogi znanstveni radovi iz ovog područja tako da se metoda danas zove medicinska akupunktura", kaže anesteziologinja i objašnjava da kineski stručnjaci u početku nisu ni htjeli dati svoje ginekološke i opstetričke vještine iz akupunkture, tako da akupunkturu za ovo područje tek sada preuzimamo modificirano iz Amerike i Zapadne Europe.

Olakšava i trudničke tegobe

Ova drevna kineska metoda koristi se i tijekom trudnoće te kao priprema za bezbolan porod. "Akupunktura je dobra metoda izbora za liječenje boli ili bilo koje druge bolesti, jer se bez unošenja bilo kakvih lijekova postižu odlični rezultati naprimjer u liječenju boli, što je ovdje jako bitno jer se radi o potpunoj netoksičnosti i za majku i za dijete koje nosi", kaže i dodaje da od uobičajenih trudničkih tegoba, najteža je Hyperemesis gravidarum ili prekomjerno povraćanje u prvih dvanaest tjedana trudnoće. "Tada mnoge žene dehidriraju i vrlo često završe u dnevnoj bolnici na infuzijama u ekstremnim slučajevima. Ovdje je akupunktura do sada pokazala odlične rezultate", kaže.

"Akupunktura pomaže u psihofizičkoj pripremi za bezbolni porod, odnosno oslobađanju od straha i panike i za sazrijevanje cerviksa, tako da se on na vrijeme smekša, pravilno se, bezbolno i brže otvara", objašnjava anesteziologinja i kaže da se to pogotovo vidi u prvoj fazi poroda i kod prvorotki.

"Moja su iskustva ovdje jako dobra, radim to od 2007. godine i mnoge žene su se iznenadile kako su brzo i uz jako malo bolova rodile. Bezbolni porod predajem na Osnovnom tečaju iz akupunkture koji se održava u organizaciji Hrvatskog društva za akupunkturu, koje je stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora i usklađen je sa svjetskim standardima, tako da nakon toga tečaja, polaznici mogu u Hrvatskoj samostalno raditi akupunkturu", kaže Dragica Franić Kasunić.

Na samom porodu uklanja 90 posto boli

Akupunktura na samom porodu ukloni čak 90 posto bola, a prema tome, donekle je bolna samo faza izgona, koja traje kratko.

"Radi se u kombinaciji s elektrostimulacijom zbog pojačanja efekta akupunkture. Kod nas u Hrvatskoj se radi u Osijeku, a u Zagrebu, nažalost samo u KB 'Sveti Duh' gdje ju jedino ja radim", kaže anesteziologinja i ističe da je problem u Hrvatskoj u nedostatku liječnika koji su uz to educirani i za akupunkturu.

"Kroz svoje petogodišnje iskustvo predavača i instruktora u tečaju akupunkture, zapazila sam da su nam kandidati pred ispit puni znanja, samo je problem u tome što bi trebali svatko u svojoj sredini nastaviti puno raditi akupunkturu svakodnevno da bi stekli vlastito iskustvo", zaključuje.

Drugi problem je što HZZO pokriva samo liječenje boli, kaže i objašnjava: "Ako bi htjeli uvesti nešto drugo, kao naprimjer, indikacije iz ginekologije i opstetricije o kojima ovdje govorim, trebalo bi imati puno više liječnika koji bi u sklopu svog radnog vremena mogli raditi i akupunkturu. U ambulanti za liječenje boli je lista čekanja za akupunkturu godinu dana i tu imamo poneku trudnicu s išijasom naprimjer, ali u ginekološkim indikacijama i kod trudnica, važan je faktor vrijeme i one ne mogu ući u naše uobičajene liste čekanja".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar medsr
    medsr

    ja sam osobno bila sa suprugom na akupunkturi,ali ništa.čak mi je prolaktin poludio nakon nekolko tretmana.dao bog da ovo pomaže,ali meni osobno nije pomogao.trudnoću smo ostvarili ivf-om kasnije,ali mogu reći da su mi tretmani pomogli što se tiče nekih kroničnih bolova,a supruga na neko vrijeme riješile migrene.isplati se probati

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.