Trudnoća Porođaj 26. svibnja 2023.

Moćna fotografija žene koja rađa: Kosti na leđima pokazuju koliko je žensko tijelo nevjerojatno

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nevjerojatna fotografija žene koja rađa pokazuje koliko je ljudsko tijelo nevjerojatno. Donosimo kako izgleda anatomija rađanja, odnosno što se događa s tijelom za vrijeme poroda

Koliko je ljudsko tijelo doista nevjerojatno, vjerojatno se najbolje vidi na ženskom tijelu kad rađa. Dovoljno fascinira činjenica da se tijekom trudnoće svi organi poslože tako da maternica ima dovoljno mjesta da u njoj beba raste i razvija se do težine da je spremna za porođaj, dok je sam porođaj, nevjerojatan dokaz koliko se žensko tijelo može prilagoditi.

Udruga doula iz Sjevernog Dallasa i Tangi Birth Services, centar za trudnoću i porode iz američke savezne države Louisiane, na Instagramu i Facebooku podijelili su moćnu fotografiju žene koja rađa na kojoj se vide ženina leđa i što se doista događa s kostima, leđima i tijelom za vrijeme tiskanja i izgona novorođenčeta.

Možda te zanima... Moćna fotografija: Ovako izgleda trbuh u trenutku kontrakcija Trudnoća

Uz fotografiju su napisale:

"Naša tijela su nevjerojatna! Volimo svjedočiti ovom veličanstvu!"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our bodies are AMAZING!!! I love witnessing its majesty! This second time mom had a precipitous/rapid birth and used chiropractic care throughout her pregnancy & postpartum @cafeoflifedallas “The rhombus of Michaelis (sometimes called the quadrilateral of Michaelis) is a kite-shaped area that includes the three lower lumber vertebrae, the sacrum and that long ligament which reaches down from the base of the scull to the sacrum. This wedge-shaped area of bone moves backwards during the second stage of labour and as it moves back it pushes the wings of the ilea out, increasing the diameters of the pelvis. We know it’s happening when the woman’s hands reach upwards (to find something to hold onto, her head goes back and her back arches. It’s what Sheila Kitzinger (1993) was talking about when she recorded Jamaican midwives saying the baby will not be born ‘till the woman opens her back’. I’m sure that is what they mean by the ‘opening of the back’. “The reason that the woman’s arms go up is to find something to hold onto as her pelvis is going to become destabilised. This happens as part of physiological second stage; it’s an integral part of an active normal birth. If you’re going to have a normal birth you need to allow the rhombus of Michaelis to move backwards to give the baby the maximum amount of space to turn his shoulders in. Although the rhombus appears high in the pelvis and the lower lumbar spine when it moves backwards, it has the effect of opening the outlet as well. “When women are leaning forward, upright, or on their hands and knees, you will see a lump appear on their back, at and below waist level. It’s much higher up than you might think; you don’t look for it near her buttocks, you look for it near her waist. (Text credit @Dr Sarah Wickham) 📸 North Dallas Doula Associates #chiropractor #chiropracticadjustment #chiropractic #bestdoulasindallas #northdallasdoulas #ndda #childbirth #unmedicated #naturalbirth #birth @TLC @Discovery @taprootdoula @birthwithoutfear

A post shared by North Dallas Doula Associates (@northdallasdoulas) on

Kada se žena nagne naprijed, bilo da stoji uspravno ili je na rukama i koljenima, vidjet ćete kvrgu na njihovim leđima, na razini i ispod struka. Mnogo je više nego što mislite; ne tražite ga oko stražnjice, nego oko struka", objašnjenje je dr. Sarah Wickham koje je objavljeno uz fotografiju.

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Primalja Barbara Finderle objašnjava anatomiju rađanja.

"Dijete raste u maternici, a rađa se kroz zdjelicu. Vaša je zdjelica oblikovana kao zakrivljeni dimnjak - točno odgovarajućeg oblika za prolaz glave vašeg novorođenčeta tijekom poroda. Kad gledate strukturu ženske zdjelice kao presjek odvojeno od ostatka tijela, odozgo je vidljiva uvala koja oblikom čak i podsjeća na glavicu novorođenčeta, a odozdo ispust kroz koji čedo prolazi tijekom rođenja.

Možda te zanima... Kao krafna: Primalja objavila nevjerojatnu fotografiju ženskog cerviksa Trudnoća

Kako biste razumjeli što se tijekom poroda događa vrijeme je da se upoznate sa svojom zdjelicom koja je dio tijela najizravnije uključen u rađanje. To je koštani prolaz kroz koji vaša beba putuje kada dolazi na svijet. Tijekom trudnoće vaše tijelo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove zdjelice kako bi povećali njezinu fleksibilnost i time pomažu rađanju djeteta.

Ženska se zdjelica sastoji od tri velike kosti, dvije bočne i jedne krsne, i jedne male, takozvane trtične kosti. Bočne su kosti s krsnom spojene pomoću zglobova ojačanih ligamentima, a međusobno su spojene hrskavičnim spojem (simfizom), odnosno vezivnom hrskavicom. Svi ti spojevi koji su izvan trudnoće čvrsti i negibljivi, postaju u trudnoći elastičniji zbog posebnog hormonalnog statusa koji se za vrijeme trudnoće uspostavlja. Veličina zdjelice tako nije fiksna kategorija budući da se radi o četiri odvojene kosti međusobno povezane ligamentima na zglobovima. Hormon relaksin opušta te ligamente u kasnoj trudnoći kad se vaše tijelo priprema za porod. Zdjelica koja se može činiti malenom dok ležite, postaje značajno veća kad ste u položaju na sve četiri odnosno na rukama i koljenima.

Svojim rastom dijete čini sve veći pritisak na kralješke i na kraju trudnoće glavica koja je najteža pod utjecajem gravitacije pomiče se prema dolje i slijedi krivulju te dolazi do krsne kosti. Oblik kosti usmjerava glavu da se porodi ispod pubičnog luka. Gravitacija je u porođaju jako važna jer povećan pritisak koji omogućuje lakše otvaranje zdjelice, što prostor kroz koji dijete izlazi može proširiti čak do 28 posto. Pubični zglob sprijeda može se tijekom poroda proširiti za cijeli centimetar i malo više kako bi omogućio prolaz glavici vaše bebe. Dva zdjelična zgloba tijekom poroda također se šire na stranu i otvaraju poput lijevka kako bi proširili prostor porodnog kanala i prihvatili oblik glavice djeteta kako se ono spušta kroz zdjelicu.

I trtica se tijekom poroda pomiče te na taj način proširuje prostor za dva centimetra. Sjedne kosti mogu dodatno proširiti prolazni prostor još za 1,5 centimetra".

Također, primalja naglašava da rodilja gravitaciji pomaže svojim kretanjem.

"Nemojte sjediti na kostima, jer su vam u tom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, postaviti noge sa strane i sjediti na nogama. U svakom slučaju trebate koristiti tijelo i izbjegavati ležanje. Hodajte po stepenicama ako je to moguće", savjetuje.

Možda te zanima... Usporedila dva poroda: Moćne fotografije otkrivaju važnost položaja rađanja za ženu Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.