Trudnoća 14. listopada 2022.

Žvakanje žvakaće nakon carskog reza može skratiti boravak u bolnici

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Evo zašto biste u torbu za rodilište trebali staviti i paketić žvakaćih guma

Carski rez podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. Carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama, a oporavak rodilje zahtjevniji je nego iza vaginalnog poroda. U bolnici se obično ostaje pet dana.

Boravak u bolnici je neophodan, jer abdominalna operacija može uzrokovati privremeno zaustavljanje normalnih mišićnih kontrakcija crijeva. Ovi učinci mogu trajati nekoliko dana, uzrokujući znatnu nelagodu, nadutost, povraćanje, zatvor, grčeve i gubitak apetita što može biti posebno iscrpljujuće za novopečenu mamu koja samo želi što prije doći kući nakon poroda. 

Nakon operacije problemi ostaju još neko vrijeme, prilikom kašljanja ili smijanja, a moguće su i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. 
Uz to, vrlo su česti problemima s probavom nakon carskog reza. Carski rez često može uzrokovati tromi probavni sustav, a bolovi u crijevima nisu šala. 

Možda te zanima... Ove dvije dječje navike svi kritiziraju, a zapravo mogu smanjiti rizik od alergija Vrtić

Kako žvakanje žvakaće gume nakon carskog reza može pomoći?

Nekoliko velikih metastudija u kojima su sudjelovale tisuće žena otkrilo je da mame koje žvaču žvakaću gumu nakon carskog reza mogu izbaciti plinove i imati stolicu prije od onih mama koje nisu žvakale žvakaću gumu. Naime, žvakanje žvakaće gume oblik je 'lažnog hranjenja', odnosno riječ je o radnji koja u tijelu potiče reakcije kao da smo unijeli normalnu hranu, ali se ni hrana i ni piće zapravo ne probavljaju i ne apsorbiraju. Uz to, žvakanje žvakaće potiče proizvodnju sline, time se smanjuje suhoća u ustima, koja je pojačana nakon operacije. No, brojna istraživanja pokazuju da žvakanje žvakaće gume 'budi' crijeva te ih potiče na rad.

Osim što stimulira pokretljivost crijeva, žvakanje žvakaće gume bez šećera  posebno je učinkovito u ubrzavanju rada crijeva. U istraživanjima, koja su ovi znanstvenici proveli, mamama koje su žvakale žvakaću boravak u bolnici smanjio se čak za 10 sati. Točne preporuke za žvakanje nisu utvrđene, a sve su se studije razlikovale u pogledu toga kada su mame počele žvakati (odmah nakon carskog reza ili 12 sati kasnije), koliko su dugo žvakale (od 15 do 60 minuta) i vrijeme žvakanja dnevno (od tri do više od šest), piše Mother.ly.

Osim što potiče pokretljivost crijeva, istraživanja tvrde da žvakanje žvakaće gume bez šećera učinkovito ubrzava crijeva i skraćuje vrijeme boravka u bolnici. Imajte na umu da nisu sve žvakaće iste, odnosno potrebno je izabrati žvakaće gume bez šećera, odnosno one koje su zaslađene ksilitolom (brezin šećer) i sorbitolom, koji imaju laksativni učinak. No nekoliko je studija upozorilo da za mnoge druge abdominalne operacija nije preporučljivo žvakati žvakaće gume jer se pokazalo da utječu na smanjeni apetit.

Dakle, iako ova tema još nije dovoljno istražena niti na širokom uzorku mama koje su rodile, ne možemo reći da sa sigurnošću funkcionira, ali znanstvenici kažu kako neće naštetiti u slučaju carskog reza jer nije riječ o operativnom zahvatu na probavnim organima.

Možda te zanima... Pogledaj bebine izraze lica u trbuhu: Konzumacija mrkve ih veseli, a na kelj reagiraju grimasama! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.