Trudnoća Trudnica 18. prosinca 2023.

Što je teže - umor zbog trudnoće ili iscrpljenost zbog bebe?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stanje iscrpljenosti često se javlja tijekom cijele trudnoće. Velik broj žena je zapanjen iscrpljenošću koju osjećaju u prvom tromjesečju; koja je u potpunosti normalna. No, što je s umorom i iscrpljenošću koji se javljaju nakon poroda, posebno tijekom prvih nekoliko mjeseci?

Umor može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Iscrpljenost često nestaje oko 12. do 14. tjedna. No, što je s umorom i iscrpljenošću koje se javlja nakon poroda, posebno tijekom prvih nekoliko mjeseci? Sara McGinnis otvoreno je priznala što joj je zapravo bilo teže podnijeti: trudnoću ili razdoblje nakon trudnoće.

"Nikad u životu nisam bila toliko umorna kao u 22. godini dok sam bila trudna s prvim djetetom. Mogla sam (i jesam) zaspati gotovo svaki put kad bih sjela. Kauč ​​je bio garancija da ću zadrijemati. Čak sam jednom kimnula glavom u čekaonici liječničke ordinacije. Hvala bogu da tih dana nisam morala daleko voziti.

Bilo je stvarno iscrpljujuće - sve dok se moje klupko radosti nije rodilo i počelo me buditi u svako doba noći. Prolile su se doslovne suze od umora, a da ste mi dali čarobni vremenski stroj, rado bih uskočila i prevezla se natrag nekoliko tjedana u razdoblje trudnoće. Tada sam barem čvrsto i duboko spavala. Naravno, morala sam se probuditi i ići do kupaonice u 'sitne' sate, ali nisam imala stres da se brinem je li s našim sinom sve u redu."

Možda te zanima... 15 stvari koje ne bi trebala raditi ako si cijelu noć budna s bebom Beba

Buduće mame iz udruge BabyCenter upitali su što je teže, iscrpljenost zbog trudnoće ili iscrpljenost nakon poroda? Odgovori su bili podijeljeni:

alisons3rd: "Mislim da je iscrpljenost zbog novorođenčadi lakša. Tvoje tijelo barem pravilno funkcionira, sve što trebaš je odspavati."

livelovelaugh10: "Mislim da je za mene iscrpljenost nakon poroda bila teža jer jednostavno nisam znala kada ću i hoću li uopće zaspati."

xtineconnor: "Trudnoća je iscrpljujuća, ali barem imaš vlastiti raspored. Jednom kad dobiješ dijete, možda je manje fizički naporno, ali psihički je definitivno puno teže."

nbs1979: "Nisam toliko iscrpljen sa svojim novorođenčetom ... kad spavam, to je pravi, duboki san. Nema žgaravice, nema lupanja i okretanja."

FTMJanaLeigh: "Iscrpljenost zbog novorođenčeta lakša je jednostavno zato što je lakše spavati u svakoj prilici."

Soo_Lovely: "Mislim da je briga za novorođenče najgora. Volim biti trudna i slobodno raditi što želim, kada želim. Beba će to zaustaviti."

93oxfordt: "Iscrpljenost zbog novorođenčadi mnogo je bolja od iscrpljenosti zbog trudnoće. Kad je dijete ovdje, zapravo možete dobro spavati čim beba zaspe. A gubitak sna je podnošljiviji kada vidite to lijepo malo lice ispred sebe. "

brandirjones: "Za mene je iscrpljenost zbog bebe bila puno lakša. Iako ne spavate dulje vrijeme, duboko spavate tijekom kratkih intervala koje uhvatite!"

Sara je napisala da su je odgovori zaista iznenadili. "Iskreno sam iznenađena kad sam pročitala koliko mama osjeća da je iscrpljenost zbog novorođenčadi lakša od trudnoće ... i to kažem kao netko tko je, kao što sam ranije objasnila, bila stalno umorna tijekom trudnoće. Shvaćam koliko bolno može biti iscrpljen zbog trudnoće, ali svejedno ne mogu to usporediti s umorom i stresom koji sam osjećala zbog brige o bebi."  

Drage mame, kakvo je vaše iskustvo? 

Možda te zanima... Zašto današnji roditelji 'pregore' zbog roditeljstva? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.