Beba 18. prosinca 2023.

Dojenje je kao vožnja biciklom - najprije si nesigurna i padaš, a onda naučiš i svladaš

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za dojenje treba puno strpljenja, jer baš kao ni porod ne ide odmah i iz prve. Baš kao i vožnja biciklom. Za missMAMA portal pišu doule Hrvatske udruge doula.

Dojenje je kao vožnja biciklom - to je rečenica koju uvijek ponavljam na trudničkom tečaju, ali često zbog pregršt informacija kojima su roditelji okruženi, oni zaborave upravo ono što sam im rekla da je ključno za dojenje, ali i za porod.

A to je - STRPLJENJE.

Mi ljudi, a pogotovo žene strašno volimo ubrzavati stvari, sve mora biti odmah i sad! I ako ne ide onda se ubacimo u neko depresivno raspoloženje gdje se upustimo u analiziranje što ne valja s nama.

Možda te zanima... Hranjenje je majčinska rana - i zato mamama ne treba osuda, nego podrška Beba

Uzmimo za početak porod - presporo, predugo traje, nije kao iz knjige, tako nije bilo tvojoj mami, tvoja sestra je rodila brže, tvoja prijateljica je to opisala drugačije… stani. Prestani se uspoređivati i prestani očekivati da sve bude i sve ide onako kako si zamislila. Rodit ćeš onako kako nisi nikad zamišljala. Tvoj će porod biti poseban, drugačiji i samo tvoj. Nikad nigdje nećeš moći pročitati istu priču, nikad nećeš moći čuti istu priču poroda.

Zato u trudnoći, kod pripreme za porod nauči kako otprilike izgledaju faze poroda i na koji način funkcionira mehanizam rađanja. Uz to znanje, bit će ti puno lakše prihvatiti da je porod nepredvidiv i da se trebaš naučiti strpljenju, te da vjeruješ svom tijelu koje će sve odraditi točno onako kako i treba, ali uz uvjet da mu ti dopustiš i da ga prestaneš kočiti svojom glavom i svojim mislima.

A dojenje… pa dojenje je lakše svladati ako si svladala strpljenje na porodu, ali ako nisi, učit ćeš iznova.

Padneš, pa se digneš

Zašto ja kažem da je dojenje kao vožnja bicikla? Na početku si vrlo nesigurna, ne znaš što radiš, a često i padaš! Padneš sto puta, nije ti dobro, plačeš i misliš si „Što je ovo?!“ Pa prvo trebaš naučiti pravilno pozicioniranje, kako se pravilno uhvatiti za "upravljač", ili u ovom slučaju - dojke. Tu su i razne tehnike, prilagodbe i savjeti koje trebaš usvojiti i vidjeti kaj tebi funkcionira. I ono što je super kod učenje vožnje biciklom imaš ooogromnu podršku. Zar ne? I onda ti bude lakše. Padneš pa te grle, ljube, lijepe flastere po strganim koljenima, nikad te ne uči netko nepoznati nego poznati ljudi.

Kod prvog susreta s dojenjem si zapravo u rodilištu i, nažalost, u našim rodilištima podrška kod dojenja nije niti blizu onakve kakva bi trebala biti (svaka čast izuzecima), pa većina žena ne dobije pomoć ali niti podršku kakva im treba.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Ponekad, baš kao što možeš pasti s bicikla, možeš doživjeti izazov ili dva tijekom dojenja - bol, grčenje, problemi s prihvaćanjem realnosti, a tu su i tvoji hormoni. Ali s vremenom, uz praksu i upornost, postaješ majstor vožnje! Dojenje postaje lakše, kao što vožnja bicikla postaje druga priroda. U oba slučaja, ključ je ustrajnost i puno vježbe. I s vremenom, obje vještine postaju prirodne i uživaš u glatkoj vožnji ili dojenju bez problema!

Koji je moj savjet? Pa za početak, ne moraš znati anatomiju dojke da bi uspješno dojila, isto kao što ne moraš znati kako se zove svaki dio bicikla da bi ga uspješno vozila. Ono što bih ti prije preporučila jest da se naoružaš dobrom podrškom koja ti može stvarno pomoći, u trudnoći nauči koje su prve prepreke kod dojenja, kako izgleda pravilan hvat i svakako, ali svakako budi spremna na to strpljenje.

Imaš vremena

Molim te, zapamti da ne ide sve uvijek glatko. Smiri se, imaš vremena to usavršiti, ne možeš očekivati od sebe da ćeš roditi kao na filmu, u 5 minuta i onda izgledati kao u reklami, blago našminkana, oprane kose, s frizurom, osmijehom od uha do uha, uz bebu koja savršeno doji i partnera koji te miluje po ramenu i uživa u prizoru dojenja, oko vas leptirići, cvijeće i sve je savršeno. Možda ti se to dogodi, ali trajat će jednako koliko i reklama - dvije minute i onda se vraćaš u postpartum realnost gdje je sve zbrda-zdola.

Zato zapamti - ako ne možeš same, angažiraj doulu. Vjeruj mi, mi znamo što znači biti strpljiv na porodu i spremne smo na tvojih 100000 pitanja i briga koje će izaći na vidjelo. Za postpartum, angažiraj doulu ili primalju, savjetnicu za dojenje i mi ćemo ti pomagati namjestiti bebu na dojku i bit ćemo uz tebe u tim prvim trenutcima postpartuma kad se sve može činiti strašno teško i grozno. Dopusti nam da ti damo malo doula čarolije i, vjeruj mi, nećeš požaliti.

Možda te zanima... Što ti sve donosi dojenje? Evo što kaže mama koja se bliži kraju 10-godišnjeg razdoblja dojenja... Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.